Nordtvet gård barnehage sto ferdig i 2018.

Gårdsbarnehage får gjev arkitekturutmerkelse

Midt i Groruddalen har de bygget en gårdsbarnehage litt utenom det vanlige. Nå mottar aktørene bak Nordtvet gård barnehage DOGA-merket for design og arkitektur.

Publisert Sist oppdatert

DOGA-merket har røtter tilbake til 1960-tallet, og er en anerkjennelse til virksomheter og utøvere som bruker design og arkitektur til å skape verdi for miljø, samfunn og økonomi.

Årets utmerkelser deles ut i Oslo torsdag 14. mars.

– Med DOGA-merket ønsker vi å løfte fram de aller beste eksemplene på samfunnsnyttig, bærekraftig og inkluderende arkitektur. Selv om årets mottakere er svært ulike, viser de alle hvordan god arkitektur skaper bedre løsninger for både mennesker og samfunn, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA, i en pressemelding.

Barna i sentrum

Blant de seks arkitekturprosjektene som mottar DOGA-merket i år, er Nordtvet gård barnehage som åpnet dørene i august 2018.

Da Pioner barnehager skulle bygge barnehage i tilknytning til en besøksgård i Groruddalen i Oslo, bestemte de seg for å sette barna i sentrum for prosessen.

– Barn fortjener like fine bygg og arbeidsmiljø som voksne. Det finnes mye bra arkitektur for de minste i Norge, men det er også en del bygg som ikke anerkjenner barnas behov i stor nok grad, uttaler daglig leder og eier i Pioner barnehager, Bjarte Nord, i pressemeldingen.

Han ønsket at barna skulle få et godt sted å være. Samtidig ville han ha et bygg som kunne vise vei og bidra til bedre barnehager og undervisningsbygg i fremtiden.

Prinsippet om «rommet som den tredje pedagog» ble førende for hele prosjektet.

Pedagogene i Pioner jobbet tett med arkitektene i Morfeus for å skape en barnehage som stimulerer barnas trang til å utforske.

Ved hjelp av 3D-modellering ble alle bygningsdelene skjært ut ved en fabrikk i Oslo og montert på stedet.

Lek på taket

Barnehagens fem avdelinger er vendt mot hjertet av huset – «det grønne rommet» – organisert rundt et innvendig tuntre, trekker DOGA frem på sine nettsider.

Arkitektene har lagt stor vekt på sanselighet og å skape en god atmosfære. I små og store rom kan barna utforske, gjemme seg, samles og aktivisere seg selv.

Barnehagen har lekeplass og kaniner på taket. Den har også et eget trikkerom innredet med ekte trikkeseter og trykknapper fra Sporveien.

På uteområdet dyrkes det grønnsaker, frukt og bær, mens det i uthuset bor sauer og høner.

– Vi ønsket oss et barnehagebygg som går litt i ett med terrenget, hvor barna kan leke i hele bygget, også på taket. Barna kan fra tre ulike sider av bygget gå opp på taket og bruke takarealet som lekeplass. Det er utformet som et gatetun, sa Bjarte Nord til barnehage.no i forbindelse med åpningen av barnehagen.

Treet som vokser gjennom barnehagen heter Bucida buceras og er nasjonaltreet til Antigua og Barbuda.

Fasadens trekledning er vedlikeholdsfri, mens de innvendige veggene i barnehagen er i massivtre – noe som gir et godt inneklima og lang levetid, påpeker DOGA.

De trekker også frem at barnehagen glir godt inn i miljøet rundt Nordtvet gård og har blitt en møteplass for lokalbefolkningen på Kalbakken.

«På barnas premisser»

Juryen roser Pioner barnehager, Morfeus arkitekter og samarbeidspartnerne Studio HP, Holo Design, Jo Morten Hagen og Oslotre for å ha laget et bygg med en rikt utformet romlighet, god materialbruk, fin detaljering og kreativ utnyttelse av taklandskapet.

«Nordtvet gård barnehage tildeles DOGA-merket for design og arkitektur fordi de har lykkes med å skape et vakkert, funksjonelt bygg, og en barnehage på barnas premisser. Heldige er de barna som får plass her!» heter det i juryens begrunnelse.

I tillegg til Nordtvet gård barnehage mottar følgende fem arkitekturprosjekter DOGA-merket i år: Nye Langøyene, Delta, HasleTre, Haukeland underjordiske holdeplass og Asak FLYT.

 

Powered by Labrador CMS