Leder for Fagforbundet, Mette Nord.
Leder for Fagforbundet, Mette Nord.

Ønsker bemanningsnorm for barne- og ungdomsarbeidere

– Fagarbeiderne har hevet kvaliteten i barnehagen, sier leder i Fagforbundet, Mette Nord.

Publisert Sist oppdatert

Vi må ikke svartmale norske barnehager. Det skjer mye bra, men vi må ta tak i forskningen fra GoBan som forteller oss at det ikke er godt nok, sier leder i Fagforbundet, Mette Nord.

Under barnehagedebatten om ble arrangert av Fagforbundet, KS, PBL og Utdanningsforbundet på Arendalsuka, slo hun et slag for jobben faglærte faktisk gjør i barnehagen.

Det er 22 år siden graden barne- og ungdomsarbeider ble tatt i bruk i norske barnehager. Nord poengterer at det likevel ikke snakkes om kompetansen barne- og ungdomsarbeiderne faktisk sitter på.

Vil lovfeste fagarbeidere

– Derfor bør vi lovfeste en bemanningsnorm også for barne- og ungdomsarbeiderne. Fagarbeiderne har hevet kvaliteten i norske barnehager og vi trenger et kompetansehevingsprogram for alle ansatte!

Nord sier at barnehagelærernes kompetanse helt klart er viktig, men det er minst like viktig å ta i bruk kompetansen Norge har brukt 22 år på å utvikle i barne- og ungdomsarbeiderne.

– Det må være like naturlig å snakke om dette som det er å snakke om barnehagelærernes kompetanse, slår Nord fast.

Organisering er viktig

Avdelingsdirektør i KS, Erling Lien Barlindhaug stiller seg bak Mette Nord og legger til at et stabilt personal med god kompetanse, er minst like viktig som antall voksne på jobb.

– Barnehagen er først og fremst viktig for barna. Vi må vite hvordan barnehagen kan bidra til en god barndom. Læring er en relasjonell aktivitet og organisering av bemanningen spiller en stor rolle. Ulike barn og barnegrupper har ulike behov. Kvalitet i barnehagen er viktig her og nå, for barnet, familien og samfunnet, sier Barlindhaug.

Mette Nord ønsker et etter- og videreutdanningsprogram for fagarbeiderne slik at de kan utvikle kompetansen de allerede har. Hun vil også gjøre det lettere for assistenter å bli barne- og ungdomsarbeider.

En ubrukt ressurs

– Vi må ha respekt for hverandres rolle og ta i bruk kompetansen til fagarbeiderne. Det er en hittil ubrukt ressurs som har blitt oversett. Og dette er en kompetanse som det er dyrt å ignorere, sier Nord.

Erlend Barlindhaug legger til at kvalitet tross alt er mer enn en bemanningsnorm.

– Vi må ikke tro at det ved å innføre en bemanningsnorm automatisk dukker opp kvalitet. Vi må gjøre mer enn det og utvikle det som finnes i barnehagen i dag. Vi må utvikle barnehagenorge til å bli gode, interaktive barnehager, sier KS-direktøren.

Det må satses på fagarbeidere

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er enig i at det må satses mer på fagarbeiderne.

– For løfte kvaliteten, er det de voksne som er viktigst. Bemanningsnorm går på antall voksenpersoner og vi er i stor grad interessert i å ansette fagarbeidere. De må også kunne ta utdanningen mens de jobber i barnehagen, sier Røe Isaksen.

– Derfor må barne- og ungdomsarbeiderne skrives inn i loven, sier Mette Nord bestemt.

Hva mener du? Bør det innføres en egen bemanningsnorm for barne- og ungdomsarbeidere i barnehagen? Si din mening i kommentarfeltet eller send oss en e-post til [email protected] 

Powered by Labrador CMS