Fjerner betalt spisepause i barnehagene

De ansatte i de kommunale barnehagene vil ikke lenger få betalt lunsjpause.

Publisert Sist oppdatert

Fagforbundet i Stjørdal er i harnisk etter at rådmannen har fått fullmakt til å ta bort ordningen med betalt lunsjpause for ansatte i de kommunale barnehagene. Nå varsler forbundsleder i kommunen, Roar Øverås tvistesak for å få stanset utredningen.

– Dette er et verbalt forslag fra varaordføreren som fikk borgerlig flertall. Et slikt forslag skal drøftes med de ansatte så tidlig som mulig. Noe som ikke har skjedd i denne saken. Våre tillitsvalgte har tvert imot ikke hørt et pip om at det kunne være aktuelt å fjerne betalt lunsjpause, før vedtaket om å fjerne ordningen var på plass, sier en opprørt Roar Øverås til barnehage.no.

Går ut over sikkerheten

Han frykter for sikkerheten til barna dersom ikke de ansatte lenger skal få betalt i lunsjpausen.

– Da vil de kunne forlate barnehagen midt i arbeidstiden, på den tiden av dagen når det er flest unger til stede. Skjer det noe i barnehagen, er det kanskje ikke nok bemanning til å håndtere situasjonen. I tillegg ser jeg for meg at alle lengre turer vil måtte avlyses ettersom turene ofte involverer lunsjtiden, påpeker Øverås.

Han spør seg hvor mye kommunen vil klare å spare på å kutte ut betalt lunsjtid i barnehagen.

– Det må være minimalt med penger, men desto mer misnøye blant de ansatte. Jeg har aldri hørt om noen barnehager som har tatt bort betalt lunsjpause.

Det var Stjørdals Blad som først omtalte saken tirsdag denne uka og plasstillitsvalgt i Midtheim barnehage, Nina Alstad, sier til avisen at hun på lik linje med Øverås frykter at barna vil rammes.

– Ikke betaling under matpausen betyr at matpausen da blir vår fritid. Vi kan forlate barnehagen i matpausen. Hvordan blir det med bemanninga da? Er det i det hele tatt tenkt konsekvenser av vedtaket, tenkt på hvordan drifta skal organiseres. Jeg er redd det til syvende og sist blir ungene som blir taperne, sier hun.

Bedre voksentetthet

Varaordfører Ole Hermod Sandvik påpeker at det som er vedtatt er at rådmannen har fått et handlingsrom til å drøfte betalt matpause med de ansatte, med det formål å fjerne dette for å spare penger.

– Er det forsvarlig å kutte betalt lunsjpause i barnehagene?

– Ja, det det mener jeg absolutt. Jeg kjenner til flere barnehager som har gjort det. Deriblant den største private barnehagen i Stjørdal, påpeker varaordføreren.

Men Sandvik understreker at man ikke har sett på detaljene for hvordan man kan løse en slik ordning for å sikre at det er forsvarlig bemanning i barnehagene.

– Detaljene må rådmannen få komme tilbake med etter å ha drøftet saken med de ansatte.

– Har dere vurdert å innføre samme ordning i skolene i Stjørdal?

– Nei.

På spørsmål fra barnehage.no om ikke en slik ordning vil redusere voksentettheten i barnehagen, hevder Sandvik det stikk motsatte. At man ved å fjerne betalt matpause sikrer større voksentetthet i den tiden de ansatte er på jobb.

– Det er fordi de ansatte vil være 7,5 timer sammen med barna uten betalt matpause, mens i dag så vil en være sju timer sammen med barna pluss den delen av matpausen en eventuelt blir tilkalt.

Snudd på hodet

Den forklaringen klarer ikke Fagforbundets Roar Øverås å være enig i.  

– Etter min mening så ser han på de ansattes tid sammen ungene fra de ansattes side. Prisverdig at han tar de ansattes side her, men fra ungenes side er det snakk om å ta ut deler av arbeidsstokken i den tiden på dagen hvor det er flest barn i barnehagen. Om man kjører lunsjen i to puljer forsvinner halve styrken en hel time hver dag. Da blir jo ikke voksentettheten større – den blir halvert! Etter min mening så snur han det fullstendig på hodet, svarer Øverås.

Private Barnehagers Landsforbund er interesse- og arbeidsgiverorganisasjon for 2300 private barnehager i Norge. De har ingen oversikt over om medlemsbarnehagene lønner de ansatte i lunsjen eller ikke.  

– Men mitt inntrykk et at det normale er at barnehageansatte har betalt lunsjpause, sier administrerende direktør, Arild M. Olsen.

Powered by Labrador CMS