Disputt om renslighet: Aleksander er ikke enig med pedagogisk leder Inga Selnes om at renhold etter mat er viktig — og viser sin uenighet på små barns vis.
Disputt om renslighet: Aleksander er ikke enig med pedagogisk leder Inga Selnes om at renhold etter mat er viktig — og viser sin uenighet på små barns vis.

– Dette er det tilbudet vi kan gi med de ressursene vi har

Slik er barnas hverdag i periodene barnehagen har lavest bemanning.

Publisert Sist oppdatert

Bemanningen i norske barnehager er under press — og i mange kommuner har barnehagene opplevd kutt i tilskudd og bemanning. En rapport Telemarksforskning utførte for Utdanningsforbundet i 2013 viste at det var blitt færre pedagoger og færre voksne generelt i forhold til antall barn i barnehagene etter at kommunen overtok ansvaret for finansieringen av barnehagene 1. januar 2011.

Men hvordan arter det seg i praksis? I Trondheims kommunale barnehager er det 2,83 ansatte per ni barn under tre år og 18 barn over tre år — med én pedagogisk leder og 1,83 assistenter. Det påvirker i stor grad hvilken bemanning private barnehager ha.

Og når barnehagen i tillegg til å være et pedagogisk tilbud for barna, også skal ha åpningstider som samsvarer med foreldrenes arbeidstid — blir det slik at det er færrest ansatte på begynnelsen og slutten av dagen.

barnehage.no var flue på veggen i Bergheim barnehage i de mest hektiske periodene. Her er morgenen slik den forløp på småbarnsavdelingen Tussi:

06:50
Inga låser opp døren til barnehagen. Hun er første ansatt på jobb. Arbeidsdagen starter egentlig 07:00, men de første barna kommer gjerne da, så hun liker å være på plass litt tidligere for å gjøre klart.

06:52
Det serveres grøt i barnehagen hver morgen. Den første på jobb rører sammen havregryn og vann og setter det i ovnen.

06:58
Setter utover stoler på avdelingen.

07:05
Begynner å sette opp powerpoint-presentasjonen som vises på skjerm i garderoben, med info til foreldrene om hva som skal skje i løpet av dagen og eventuell beskjeder.

07:09
Inga møter Leander som blir levert først i barnehagen i dag. Snakker med pappa om hvordan morgenen har vært.

07:11
Samtidig som Inga tar i mot Leander blir også Aleksander levert. – Hvordan har rockestjerna det? spør hun og viser mor hvordan han danset i går.

07:13
Fritt for tørkepapir på toalettet. Løper og henter.

07:16
Samtidig som mammaen til Aleksander drar, kommer Emilie. Inga står med Leander og Alexander i armene,  mens hun tar i mot og spør om morgenen.

07:19
Gjør ferdig presentasjonen og får den på skjermen. – Jeg skal bare skynde meg å ordne det her, så kommer jeg Emilie.

07:22
Henter tre poser med leker som har vært i vaskemaskinen — og rydder dem på plass. Bortsett fra posen med lego. – Vi må finne ut hvor kassen med lego er først, ikke sant?

– I dag er det en ganske rolig start, med bare tre unger. Og ingen som gråter. Slik var det ikke i går. Da var det sånn at man ønsket seg flere armer for å rekke over alt, kommenterer Inga.

07:27
Albert blir levert av pappa. – God morn! Hvordan er det med deg? hilser Inga. Emilie og Alexander blir med i garderoben. Leander tar det lugnt med lekene.

07:35
Truls blir levert. Blid som ei sol. – Alt er bare bra?

07:52
Rydder på plass flaskene til barna. Emilie og Leander er litt uenig om hvem som hadde dukkevogna. Leander gir seg. Inga fortsetter med flaskene.

07:55
Begynner å gjøre klart til frokost. Setter frem kopper og fat. Åsa blir levert av mammaen. sin. Albert og Emilie er velkomstkomité. Inga må minne Albert på volumknappen. Samtidig finner Leander veien inn i kjøkkenskapet, nå som sikringen er fjernet for første gang denne morgenen. Inga avverger.

08:00
Kristin kommer på jobb. Hun er assistent på avdelingen. Åsa og Emilie krangler om hvem som skal ha dukkevognen. Inga finner frem en vogn til. Sondre blir levert av pappa i barnehagen. Samtidig som Inga tar i mot, snubler Truls over dørstokken og slår seg. Han får trøst av Hege som er pedagogisk leder på Kengubarnet.

08:03
Kristin er klar og tar over trøsten for Hege.

08:11
Konrad blir levert. Kristin tar i mot. Albert gråter. Kristin lurer på hva det er. Ingenting.

08:13
Åsa og Emilie blir med Kristin opp og henter grøten. Albert gråter igjen. Inga spør hva som har skjedd. Trøster og så er det bra igjen. Leander klatrer opp på tralla og sender et av krusene i gulvet så det sprekker. Det kastes i søpla og Inga setter frem et nytt.

08:16
Mens Inga er i garderoben og tar i mot Konrad, blir også Lotta levert. Kristin kommer ned med grøten.

08:18
Kristin fyller fatene med grøt. Inga henter frem lett, ekstra lett og laktosefri melk. Pappaen til Konrad blir med inn på avdelingen. I dag er det sviskepure til grøten. Etter ett minutt er Konrad komfortabel med at pappa drar.

08:21
Inga begynner å sette barna til bords. Må tørke nesen til Albert. Leander er på bordet. Inga vil at Albert finner plassen sin. Lotta vil ikke at mamma skal dra. Håkon blir også levert. Mammaen til Lotta drar og Lotta gråter. Etter 30 sekunder er det over. Håkon finner plassen sin.

08:27
Inga og Kristin setter utover grøten. Ulrikke kommer. Det skjenkes melk i kopper og tutkopper. Håkon er ikke kjempefornøyd med at pappa skal dra. Kristin trøster, mens Inga forsikrer pappa om at hun ringer dersom det ikke går seg til. Mammaen til Ulrikke fyller ut avtale for medisinering sammen med Inga. Lotta vil ikke sitte med bordet. Konrad gråter fordi smekken faller av.

08:33
Ann Kristin kommer på jobb. Hun er fagarbeider. De minste spiser mest grøt. Inga fyller på nye porsjoner. Håkon er fortsatt ikke noe særlig fornøyd med at pappa har dratt. Nå er det tre barn som ikke er levert. To av dem har vært syke og kommer kanskje, en er fortsatt syk og kommer helt sikkert ikke. I tillegg er det en plass ledig på avdelingen, men det begynner et nytt barn neste mandag.

08:37
Håkon er ok. Dog fortsatt litt usikker. Inga spiser eple. Nei. Håkon synes fortsatt ikke det er noe særlig. Selv om han får sitte på fanget til Kristin.

08:39
Alexander spiser litt utagerende, og en skje med grøt havner halvannen meter over skulderen. Treffer gulvet. Nå er Håkon ok minus. I hvert fall nok til at grøten går ned så lenge Kristin mater og han fortsatt får sitte på fanget.

08:45
Frokost ferdig. Det ryddes av bord og barn vaskes. Ikke bare uten protester. Kristin tømmer rester og skyller av tallerkener. Leander jobber i det stille og er på vei opp i vinduskarmen, men akkurat nå er han ikke kjempeflink til å klatre og ramler ned. Får trøst av Inga. Ann Kristin blir med inn på lekerommet. Inga tørker melkebarten til Lotta.

08:53
Første bleieskift. – Det er helt utrolig, kommenterer Inga idet hun tar med seg Sondre på stellerommet.

08:54
Kristin vasker bordene. Åsa og Emilie får beskjed om at de ikke får løpe rundt.

09:00
Leander er litt uggen i formen. Inga legger han på sofaen og setter seg sammen med han. Alexander setter seg på fanget. Albert setter seg på siden og leser bok.

PS! Siden Inga tok førsteskiftet i dag, var alle på jobb klokken halv ni. Når assistentene har tidligvakt, begynner ikke Inga før klokken ni. Da blir det gjerne litt ekstra stress i perioden mellom halv ni og ni.

09:15
Morgenmøte. Alle tidligvaktene og daglig leder møtes for å oppdatere hverandre i forhold til tilgjengelig personale. På Tussi er Mona sykemeldt. Terese som er vikar er syk. Har spist reker som hun mistenker var litt gammel. Enig om at hun er borte i dag også i tilfelle det er noe smittsomt. Joakim kommer. Studenten er på skolen.
På Kengubarnet er Cecilie er hjemme med sykt barn. Foreløpig ingen vikar. Har prøvd det som kan krype og gå. Fremdeles ingen tilbakemeldinger. Det ser dårlig ut. Får hjelp fra andre avdelinger frem til klokken tre. Situasjonen ros i land.
Alt ok på Ole Brumm. På Tigergutt er Bente fortsatt sykemeldt. Helene er vikar. Ellers alt som det skal være.
Daglig leder forteller at kokken går klokken 13:30, minner om vaskedugnad i overetasjen på kvelden og at personalgarderoben må tømmes for alle eiendeler. Torsdag gjelder det samme for underetasjen. Har selv sykt barn, så må gå hjem 12:30. På reise onsdag og torsdag.

Strekker ikke til

– Dette var en ganske god morgen, og vi har heldigvis noen sånne innimellom. Første bleieskift klokken ni er sjelden kost, kommenterer Inga Selnes etter overstått morgenøkt.

– Det jeg ofte kjenner på er at det jeg gjør hele tiden går på bekostning av noen andre. Når det for eksempel blir en vanskelig avskjed hvor jeg må trøste den som blir levert, så blir det ikke oppmerksomhet på de andre barna som allerede er levert. Når det er mange slike episoder i løpet av morgenen, så blir det hektisk.

Når klokken er åtte er det stort sett full gruppe på avdelingen. Da skal den som er på jobb se, bekrefte og ivareta alle. Og barna opplever det nok mer kaotisk enn den voksne som er stor og har oversikt.

– Tilbudet er forsvarlig og vi er aldri alene i barnehagen. Men for en ettåring er det ikke alltid tilstrekkelig fordi vi voksne ikke er tilgjengelig. Å gi et godt nok pedagogisk tilbud er ikke like enkelt bestandig.

I tillegg påpeker hun at uforutsette ting kan skje — som at brannalarmen går, at noen ramler og slår seg eller at et skjema for medisinering av barn må fylles ut — og da er man kanskje alene med 15 barn.

– I 2010 var det 12 barn på avdelingen. De tre ekstra vi har i dag, er et hav av forskjell.

– Vi skal observere, se utvikling og melde tiltak til foreldrene. Noen trenger ekstra oppfølging og tilrettelegging i perioder, med veiledning og stimulering etter strukturert planer. Men så skjer det hele tiden noe, og så får vi ikke fulgt opp konsekvent og godt nok. Det er ingen god følelse. Jeg ville gjerne gjort litt ekstra, sier Selnes

Forventningsgapet

I dag finnes det ingen bemanningsnorm i norske barnehager. Det eneste som er regulert er at det skal være en pedagogisk leder per 7-9 små barn. Utover det skal det være tilstrekkelig bemanning og voksentettheten skal være forsvarlig.

På Tussi er det fire voksne på 15 barn.

– Det er et stort gap mellom forventningene til foreldre og myndigheter og det tilbudet vi kan gi med de ressursene vi har. Og vi er nok bedre stilt enn mange andre barnehager i Trondheim, sier daglig leder Torstein Johannessen i Bergheim barnehage.

Forventningen fra myndighetenes side er at barnehagen skal være et pedagogisk tilbud fra den åpner til den stenger. I realiteten er det nærmest umulig. I Trondheim har bemanningen i barnehagene gått ned de siste 15 årene.

– Samtidig er forventningene til innhold og kvalitet på en helt annen planet nå enn de var for 15 år siden, sier Johannessen og gir følgende eksempel:

– I et møte med kommunen snakkes det om kvalitet og kvalitetsutvikling, tidlig tilknytning, tilrettelegging for enkeltbarn og tidlig innsats. I neste møte er det forslag til budsjett, med beklagelse om at tilskuddet går ned — og at vi ikke en gang får lønns- og prisvekst justert. Ønsket om kvalitet er et paradoks i forhold til rammevilkårene.

– Intensjonene er veldig gode, men de må følges opp i forhold til rammevilkår. De må matche den kvaliteten det legges opp til.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Avslutningen

Klokken er to. Barna på storbarnsavdelingen Tigergutt er på tur inn. Det er fire voksne på jobb. Helene er vikar, Tone som er assistent, barnehagelærer Elin og pedagogisk leder Kjersti. Det er 17 barn, men vanligvis er de 24. To er syke, to har fri og tre er hentet tidlig.

14:05
Elin og Tone hjelper med å få barna ut av klærne. Alle må vaske fingrene. Helene dekker bordet med kopper, fat og barnas vannflasker. Det står allerede müsli på bordet. Kjersti henter yoghurt.

14.15
De fleste barna er ute av klærne, og klærne er stort sett der de skal være. En bæsjebleie. Den skifter Helene.

14:25
Barna setter seg på sin plass i garderober. Kjersti roper dem som har vannflaskene sine på bordet inn på kjøkkenet to og to. De andre får beskjed om hvor de skal sette seg.

14:28
Yoghurten serveres. – Det står «m» på denne, så da er det melonyoghurt. På andre bordet er det vanilje. – Åh. Æ lika itj melon, sier Quinn. Fire voksne serverer yoghurt og müsli.

14:30
Tone har hatt tidligvakt og går hjem fra jobb. Elin har tidlig mellomvakt og går også hjem fra jobb. – Hasta la vista, hilser Petter idet Elin går. Og så var de bare to.

14:42
Kjersti gir beskjed til barna: – Når vi er ferdige å spise, så går vi ut i gangen og setter oss. Der skal jeg lese bok, mens Helene rydder på plass. Når Helene er ferdig kan vi gå tilbake og bruke det hun har satt ut på bordet.

14:44
Ny beskjed: – De som har flaske setter den i kassa. Kopper kan dere sette på tralla og fatet kan dere sette på benken. Så går dere og setter dere i gangen.

14:46
Barna er sånn høvelig på plass i garderoben. Det gis en siste advarsel til to jenter som ikke klarer å være stille. – Jeg skal lese et eventyret om ulven og de sju geitekillingene. Dere skal få se bildene og dere må være stille.

14:47
Krise. Stroppen i jakka til Cornelius ryker og jakka faller ned. Eventyret avbrytes, til han får hengt opp jakka igjen etter hetten, slik Kjersti anbefaler. Krise avblåst. Eventyr fortsetter.

14:51
Helene gir beskjed til Kjersti at alt er klart på kjøkkenet.

14:53
Ulven har slukt seks av sju geitekillinger. Det er spennende tider på avdelingen.

14.55
Spoiler-alert: Det går bra. Alle overlever. Bortsett fra ulven. Snipp snapp snute etc. Helene har satt ut tegnesaker på et bord og byggeklosser (magnetisk polydron) på det andre. – Da skal vi gå inn, og så finner dere et bord å sette dere ved. Et overveiende flertall velger tegning.

– Vi velger ofte bordaktiviteter på denne tiden. Da har vi god oversikt over barna, selv om vi ikke får fulgt opp hver enkelt slik vi skulle ønsket, forteller Kjersti.

15:17
Eivor faller ned fra benken mens hun tegner. Kjersti trøster. Det går fort over.

15:21
Noen begynner å få utfordringer med å sitte stille. Cornelius står på hodet i sofaen. Selma har lekt rundt en god stund allerede. Jakob herjer med Helene. Lyden har på merkelig vis gradvis økt. Eventuelt kan det være redusert toleranse.

15:35
Ronald blir hentet. Men må få tegne ferdig før de kan dra. Mamma venter passelig tålmodig. Ronald viser frem Ninjagoen han har fargelagt rød og gul. Den er fargelagt veldig nøye, bemerker Kjersti. Så kan de dra. Og gjør det.

15.38
Iris er hentet. Thea også. Og Pernille. Siden det skal være vaskedugnad i etasjen, passer Kjersti på at alle får med seg alt fra garderoben. Absolutt alt.

15:42
Jakob er også hentet. Nå er det 12 barn som ikke er hentet. Det utgjør liten til absolutt ingen forskjell med hensyn til lyd.

15:51
Sofie blir hentet. Men hun vil tegne litt mer. Så hun lover at hun skal begynne å kle på seg mens mamma henter lillebror Håkon på Tussi. Det gjør hun selvsagt ikke. Men hun fargelegger ivrig.

15:54
Petter hentes.

16:00
Det tynnes i rekkene. Even hentes. Og Sofie er endelig ferdigtegnet og klar til hjemreise.

16:04
Quinn viser Selma hvilken vei toget skal kjøres på togbanen. Selma viser liten forståelse og vil kjøre motsatt vei. Quinn får lokomotivet Thomas i hodet. Kjersti er på plass. Gråter i fem sekunder.

16:06
Ann Kristin er ferdig på jobb på Tussi og kommer på Tigergutt for å hente Amina. Eivor er også hentet. Kjersti bedyrer at hun har oversikt. Sånn skjema for å krysse ut barna etter hvert som de hentes har plutselig fått mening. Cornelius er også på vei hjem. – Hvis brannalarmen går bør jeg vite hvor mange barn jeg skal ha med meg ut, kommenterer Kjersti. Tallet er seks. Per nå. Hvilket også stemmer i praksis.

16:15
Kjersti rydder bort byggeklossene fra det ene aktivitetsbordet.

16:20
Selma er hentet. Nok en gang er Kjersti på plass i garderoben. Helene begynner å rydde på plass tegnesakene. Philip hentes han også. Pappaen til Ronald er tilbake for å hente tegningene hans. De ble glemt igjen. Til full krise. Kjersti har tatt vare på dem.

16:30
Helene sier takk for i dag. Én voksen og fire barn igjen.

16:31
Dagen er på det nærmeste over. Emil og Lone blir hentet av mamma. Quinn og Marita blir hentet av pappa. Quinn hjelper til med å rydde på plass togbanen, mens pappa samler sammen tøyet i garderoben.

16:47
Skjemaet er krysset ut. Avdelingen er ryddet. Pappa har endelig fått klær på Marita og Quinn. Kjersti tømmer hyllen til Sigrid som er syk. Garderoben er tømt og klar for vask. Det har vært en forholdsvis rolig dag. Det er forskjell på 17 og 24 barn klokken 14:30 bemerker Kjersti. I morgen venter en ny. Den trenger ikke gå like smooth.

Slitne voksne og slitne barn

– Dette var en høvelig normal avslutning på en dag. Det er passe mange som gråter og passe mange som ikke vil dra hjem, sier pedagogisk leder Kjersti Leira etter at alle barna har dratt hjem.

I likhet med sin kollega på småbarnsavdelingen, påpeker hun at tilbudet er mer enn forsvarlig, men likevel ikke optimalt.

– Hadde vi vært flere voksne, kunne vi fulgt opp hver enkelt mer og hatt tid til å sitte mer sammen med barna i aktivitetene. Det hadde bidratt til å holde støynivået nede, og vi ville unngått å havne bakpå i de situasjonene som oppstår, sier hun og fortsetter:

– Men det er viktig å få møtt foreldrene i garderoben, og vi må forlate ungene på avdelingen for å gjøre det. Selv om foreldrene kommer inn på avdelingen for å hente, så flytter vi uansett fokuset bort fra barna når vi snakker med den voksne.

– Er du sliten nå?

– Ja. Det er en hard jobb. Man skal være på absolutt hele tiden og det er mange som skal ses og høres. Men ungene er også slitne på ettermiddagen, og det merkes godt med at det blir mer gråt på slutten av dagen.

Trenger bemanningsnorm

I 2020 innføres det en lovfestet bemanningsnorm for barnehagene. Den skal sikre minst én voksen per tre barn under tre år og én voksen per seks barn over tre år. Normen sier ikke noe om pedagogtetthet.

–Blir det bedre med bemanningsnorm?

– Det er et veldig fint og konkret mål. Men den blir dyr. Og jeg tør ikke tro på den før den faktisk er innført. Nå ligger det heldigvis mye prestisje i den, og forventningene til en stor foreldregruppe er allerede der. Hvis den kommer, så blir det veldig bra, sier Torstein Johannessen.

I dag er det ikke godt nok.

– Jeg ser at de pedagogiske lederne strekker seg, og legger ære i å gi et godt tilbud på avdelingen. De møter gjerne tidligere og jobber ofte utover arbeidstiden — og likevel går de kanskje for dagen med følelsen av å ikke ha strukket helt til. Når det skjer over lengre perioder, så er det ikke sunt. Og det er nok mange pedagoger som kjenner på akkurat den følelsen i landet, sier Johannessen og legger til:

– Og der ligger kanskje noe av forklaringen til at 10.000 barnehagelærere ikke jobber i barnehagen.

Powered by Labrador CMS