Markedsansvarlig Marius Holm Krog-Johnsen i FUS-barnehagene oppnådde akkurat det han ønsket med denne annonsen.
Markedsansvarlig Marius Holm Krog-Johnsen i FUS-barnehagene oppnådde akkurat det han ønsket med denne annonsen.

Annonse skaper debatt: – Vi må vekke mennene litt

Er menn bedre barnehagelærere? Denne overskriften på annonsen der FUS-barnehagene søker etter flere ansatte skaper reaksjoner på Facebook.

Publisert

Mens enkelte mener at «barn fortjener omsorgspersoner av begge kjønn og ikke bare gamle tanter», tar andre til orde for at budskapet er uheldig kommunisert og at det framstiller kvinnelige barnehagelærere som dårligere enn menn.

– Vi har fått både positive og negative reaksjoner, som forventet. Det viktigste var å skape litt oppmerksomhet rundt FUS og selvsagt nysgjerrighet rundt det å jobbe i barnehage. Vi ønsker å vise at å jobbe i barnehage er veldig givende arbeid, så kanskje vi kan så noen spirer hos noen som er nysgjerrig på å vurdere en slik yrkesretning. Blant begge kjønn, sier markedsansvarlig Marius Holm Krog-Johnsen i FUS-barnehagene. 

Akkurat nå er det hard kamp om barnehagelærerne,

– Vi ønsker mangfold, også flere menn. Vi er definitivt ikke ute etter å såre noen, men vi vil ha de beste barnehagelærerne, uavhengig av kjønn, alder og etnisitet. 

Ønsker mangfold

Krog-Johnsen har oppnådd ønsket effekt: Ingen andre innlegg på Facebook-siden til FUS-barnehagene har skapt i nærheten like stor respons.

Som en kommenterer: 

«Hadde noen skrevet det samme om kvinner hadde ingen reagert, det vil si at likestilling har ikke kommet til reell likestilling før slikt kan trykkes uten at en gjeng med sure kvinnfolk går i fistel.»

– Vi var klar over at dette kom til å skape blest. Men når man går inn i annonseteksten ser man at budskapet er at vi ønsker oss mangfold i barnehagene våre. Vi ønsker oss menn og kvinner, ulike både i alder og etnisitet. Men vi må vekke mennene litt!

Videre i annonseteksten står det: 

«FUS oppfordrer spesielt mannlige barnehagelærere til å søke. Forskning* viser at barn som går i barnehager med høyere andel av mannlige lærere, gjør det bedre på skolen senere.

Vi i FUS jobber for å beholde og videreutvikle våre medarbeidere, og gjennom vår satsing på lek og vennskap skal det være gøy og givende å jobbe her.

Vi ønsker mangfold i våre barnehager fordi vi opplever at dette skaper gladere barn og er positivt for arbeidsmiljøet. Derfor vil vi gjerne ha kontakt med deg om du er kvinne eller mann, ung eller gammel, fra Teheran eller Toten.

Annonsen skapte mye aktivitet på Facebook, og fikk både positive og negative reaksjoner.
Annonsen skapte mye aktivitet på Facebook, og fikk både positive og negative reaksjoner.

*Forskningsrapport av Nina Drange og Marte Rønning for SSB.»

For få menn

– Det er en del spennende refleksjoner i rapporten fra SSB. Vi mener jo ikke at menn er bedre barnehagelærere, men samtidig kan resultatene i rapporten tyde på at barn i barnehager med høyere andel menn gjør det bedre på skolen senere, sier Krog-Johnsen.

– Mangfold vet vi er bra for barna og det ønsker vi å legge til rette for i alle våre barnehager. Flere mannlige ansatte er en del av det bildet.

Ifølge en artikkel publisert på forskning.no i november i fjor er det politiske målet i Norge 20 prosent menn som jobber i barnehager, men de siste årene har andelen stagnert på ni prosent.

– Det er for få menn i norske barnehager. Skal vi oppnå det mangfoldet vi ønsker oss, må vi også starte der, sier han, og legger til at det er hard kamp om de beste barnehagelærerne. 

Akkurat nå har FUS-barnehagene 90 ledige stillinger i sine 175 barnehager over hele landet. 

– Annonsen er rettet mot menn, men det er en del kvinner som har reagert. Vi ville rope litt i skogen, og det har vi oppnådd. Det er litt gøy at det er så mange som har fått den med seg.

– Har dere fått flere henvendelser fra menn som søker jobb etter annonsen? 

– Vi har fått vesentlig flere søkere etter at vi lanserte kampanjen, men det er foreløpig uklart om det er flere menn som har søkt. Det vi vet er at vi har høyere andel menn i våre FUS barnehager enn landsgjennomsnittet. Vi har en total andel menn på 13,3 prosent. 

Trenger mange nye ansatte

Han sier at spesielt en av kommentarene tyder på at budskapet har nådd fram: 

– Det var en som kommenterte at dette ikke er noe han interesserer seg for i det hele tatt, men at budskapet var nok til å få ham til å stoppe opp og undersøke hva det dreide seg om. Da tenker jeg at vi har oppnådd det vi ville, sier markedssjefen.

– Hvor mange nye ansatte trenger dere i forbindelse med skjerpet pedagognorm og ny bemanningsnorm? 

– Vi er i full gang med rekruttering og totalt trenger vi 147 nye barnehagelærere for pedagognormen og 74 nye ansatte for å dekke bemanningsnormen. 

Powered by Labrador CMS