Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) på besøk i Lillestrøm barnehage da hun la fram den reviderte versjonen av strategien Kompetanse for fremtidens barnehage.

Åpner i dag: – Vi håper mange barnehagelærere benytter anledningen og søker

I år kan 1700 barnehagelærere få tilbud om videreutdanning. I dag åpner søkeportalen.

Publisert Sist oppdatert

– Et av de største problemene i det norske utdanningssystemet er at vi har minst kompetanse rundt barna i den tiden som betyr mest for deres utvikling.

Det sa kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) da hun la fram en revidert versjon av strategien «Kompetanse for fremtidens barnehage» i fjor høst.

– Når vi snakker om kompetanse i barnehagene, er jeg opptatt av at vi må klare to ting på en gang. Det ene er at de som skal begynne å jobbe i barnehage kommer inn via en barnehagelærerutdanning eller med et fagbrev som er godt oppdatert og i samsvar med det barnehagene våre trenger. Samtidig må vi anerkjenne og bygge videre på den verdifulle erfaringen og kompetansen hos de som jobber i barnehagene, og fylle på med kompetanse der det er behov for det.

I år har regjeringen økt bevilgningen til etter- og videreutdanning for ansatte i barnehagen med 180 millioner kroner, til 600 millioner kroner. 200 millioner kroner av dem er satt av til å videreutdanne barnehagelærere, en økning på 100 millioner kroner sammenlignet med 2022. 45 millioner kroner er satt av til videreutdanning for styrere, kommer det fram i en pressemelding.

– Kompetansen til de ansatte er nøkkelen til et godt barnehagetilbud. I år kan 1700 barnehagelærere få tilbud om videreutdanning. Det er en økning på om lag 550 fra i fjor. Vi håper mange barnehagelærere vil benytte anledningen og søker, sier Brenna.

I tillegg til at flere barnehagelærere kan ta videreutdanning, vil regjeringen gi flere assistenter mulighet til å ta fagbrev på jobb slik at det blir flere barne- og ungdomsarbeidere i alle barnehagene. Også kompetansetiltakene for ansatte i samiske barnehagetilbud er styrket.

Da kunnskapsministeren sammen med statsminister Jonas Gahr Støre la fram regjeringens nye barnehagestrategi, var det med en målsetting om at barnehagelærere skal utgjøre minst 60 prosent av grunnbemanningen og at alle barnehager skal ha minst 25 prosent fagarbeidere innen 2030. Regjeringen har også et mål om flere barnehagelærere i barnehagen med mastergrad.

I dag er 44 prosent av de ansatte barnehagelærere og 22 prosent er barne- og ungdomsarbeidere.

Utdanningsdirektoratet åpner søkeportalen i dag. Søkefristen går ut 1. mars.Powered by Labrador CMS