– Alle barna skal med

– Tror du at barnehagepolitikken du stemmer fram i kommunevalget når ut til alle barnehager? Det tror nok de fleste. Men det gjør den ikke, mener Bodø Arbeiderparti.

Publisert Sist oppdatert

For Høyres kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen nekter kommunene å innføre den demokratisk vedtatte barnehagepolitikken i private barnehager. Barnehagepolitikken er forbeholdt de offentlige barnehagene. Kommunene har ikke lov til å stille kvalitetskrav til private barnehageaktører, for eksempel om bemanning og voksentetthet. Dette gjør derfor at barnehagetilbudet kan være ulikt fra barnehage til barnehage.

I Arbeiderpartiet vil vi at barnehagesatsing skal nå ut til alle barnehager, ikke bare de offentlige. Vi vil sette en standard som gjelder alle, et nivå på kvalitet og kompetanse som alle foreldre kan forvente. Det har gitt en større barnehagedebatt. Vi hilser en debatt om barnehagene velkommen.

Det er sunt og bra, og det er nødvendig. Men det er feil når Høyre hevder at dette handler om hvorvidt vi er for eller mot private barnehager eller om vi heier på private barnehager eller ikke. Det er en kraftig avsporing av debatten. For oss er det helt andre motiver som ligger bak: Nemlig barna, og hvordan vi som kommune skal sikre at flest mulig barn gis et mest mulig likeverdig tilbud.

I Arbeiderpartiet er vi glade for de private barnehagene. Vi er glade for de mange dyktige og arbeidsomme lederne og ansatte i de private barnehagene, som arbeider hardt for at barna i Bodø skal få fine hverdager i barnehagene. Vi digger at gründere har skapt arbeidsplasser som vi har behov for i samfunnet vårt.

Vi har også lange tradisjoner for godt samarbeid med disse, og det vil vi fortsette med. Vi vet at mange av våre barn får like gode tilbud i private som i offentlige barnehager. De skal vi fortsette å jobbe for, og vi skal fortsette å bidra til at styrerne i de private barnehagene, på lik linje med de offentlige barnehagene, skal få kommunale kroner til flere medarbeidere, økt pedagogtetthet og faglig utvikling av barnehagene. Det skulle bare mangle.

Men det er noe som svikter når kommunene, som er barnehagemyndighet i dette landet og som forvalter velgernes tillit, ikke kan styre hele barnehagesektoren. Vi mener at når kommunene bevilger mer penger til flere barnehageplasser, flere medarbeidere eller bedre pedagogtetthet i barnehagene, så skal det komme barna til gode. Med dagens lovverk er det ikke nødvendigvis slik. I nesten 2 av 3 tilfeller i Bodø vil barnehagebarna være avhengige av at de private eierne prioriterer det samme. Noen eiere gjør det. Men ikke alle.

Det mener vi er feil, og vi er derfor glade for at Arbeiderpartiet nasjonalt nå går til valg på at kommunene skal kunne stille krav på lik linje med de kommunale barnehagene på områder som handler om innhold og kvalitet i barnehagene. I mellomtiden må vi gjøre det vi har anledning til. Ett av grepene er å sørge for en bedre balanse mellom kommunale og private barnehager.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

I Bodø avviklet Høyre kommunale barnehageplasser, la ned Innstranda barnehage og kuttet i bevilgningene til barnehagene da de styrte. De kuttet i bemanningen i de kommunale barnehagene, og dette gikk også ut over de private barnehagene. Høyre vedtok å legge ned Regnbuen barnehage, som er et tilbud til de aller mest sårbare flyktningbarna. Dette ble heldigvis reddet til slutt, etter en enestående innsats fra foreldre, ansatte og andre engasjerte. Høyre avviklet også Bodøgarantien som ga barn født etter 1. september rett til barnehageplass. Arbeiderpartiet innfører den igjen.

For mange barnefamilier kan den praktiske forskjellen på Høyre og Arbeiderpartiet være måneder i barnehagekø eller lengre reising for levering og henting hver eneste uke. Månedene og timene kan brukes bedre, til byens og barnas beste.

Men friheten som flere barnehageplasser og tryggheten som flere ansatte i barnehagen utløser, den kommer ikke med Høyre, men med Arbeiderpartiet ved roret. Vi prioriterer at alle barn skal få et likeverdig tilbud og like muligheter, fordi vi heier på et samfunn hvor alle skal med. Fordi vi trenger alle.

Si din mening i kommentarfeltet under eller send oss en tekst til [email protected].

Powered by Labrador CMS