Grete Harstad er pedagogisk leder i Læringsverkstedet DoReMi Gystadmarka. Illustrasjonsbildet er tatt i en annen barnehage.
Grete Harstad er pedagogisk leder i Læringsverkstedet DoReMi Gystadmarka. Illustrasjonsbildet er tatt i en annen barnehage.

Om velferdsprofitører og andre spøkelseshistorier

Hvorfor er private barnehager blitt kalt «velferdsprofitører», mens tannleger, optikere og apotekere slipper unna? spør pedagogisk leder Grete Harstad.

Publisert Sist oppdatert

Jeg har jobbet i over 10 år i Læringsverkstedet og er stolt over verdiene vi jobber etter, som er raus og tydelig, leken og ambisiøs. Jeg ønsker at alle barnehagebarn skal få den kvaliteten og verdiene vi står for. Politikerne må ikke forby utbygging av private barnehager, det er å starte i feil ende. Ta heller en kikk på hvordan alle barnehager kan oppnå lik kvalitet.

Hvorfor er private barnehager blitt kalt «velferdsprofitører», mens tannleger, optikere og apotekere slipper unna? Vi leverer alle viktige tjenester i samfunnet. For mange er det å få barnehageplass svært viktig, og det er lett å glemme at vi ikke skal langt tilbake før det var urealistisk med full barnehagedekning.

Les også: SV til krig mot profitt i barnehager

Les også: SV - slik heiet de fram barnehagene de nå vil bli kvitt

Les også: Tok profitt-debatten på Dagsnytt Atten

Les også: Frank Aarebrot om utbytte-debatten: - Litt absurd

Flere påstår at private barnehager har sugerør i statskassa og tar penger som skulle kommet barna til gode. Sannheten er en annen. Tall fra Private Barnehagers Landsforbund (PBL) viser at eierne av private barnehager nesten ikke tar utbytte. I 2015 ble det kun tatt ut 0,4 prosent i utbytte. La det være helt klart: Pengene som er ment å komme til barna, kommer barna til gode.

Eierne av Læringsverkstedet barnehagene, Randi og Hans Jacob Sundby, startet selv barnehagene med høy pedagogtetthet fordi de så hvor viktig det var for barna. Deres oppskrift er varme mennesker med faglig kompetanse, dette gir barna en trygghet som hjelper dem til å vokse, mestre, utforske, leke. For at mine medarbeidere og jeg skal opprettholde dette gir den private barnehagen oss muligheter til å videreutvikle oss gjennom digitale læringsmidler som alle ansatte har tilgang til, velholdte og gode lokaler, alt utstyr vi trenger og prosjekter som eksempel «Et godt måltid».

Jeg som ansatt unner mine sjefer, som er gründere, den lille profitten så lenge de tar vare på oss ansatte og viser en iver etter å hele tiden sikre høy kvalitet i alle barnehager, slik at vi kan gi barna lek og læring med best mulig kvalitet og at Læringsverkstedet gjør meg god i mitt yrke.

Den historien som motstandere av private barnehager prøver å fortelle er ikke noe mer enn det vi i barnehagen kaller for spøkelseshistorier.

Les også: Lise har drevet AS siden 2006 - utbytte har aldri vært noe tema

Les også: Trude om Trondheims nei: - Ubegripelig og sørgelig

Les også: Støre har tillit til barnehagedrivere

Les også: Profitt-debatten uteble på Aps landsmøte

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter. 

 

Powered by Labrador CMS