Martin Henriksen er Arbeiderpartiets utdanningspolitiske talsperson. Foto: Silje Wiken Sandgrind
Martin Henriksen er Arbeiderpartiets utdanningspolitiske talsperson. Foto: Silje Wiken Sandgrind

Ikke sikker på at det er forsvarlig å innføre normen nå

Martin Henriksen (Ap) mener de mange ubesvarte spørsmålene rundt bemanningsnormen betyr at regjeringen må svare på om det er forsvarlig å innføre normen nå.

Publisert

Mandag fikk Arbeiderpartiets utdanningspolitiske talsperson svar på ett av spørsmålene han har stilt i forbindelse med innføring av bemanningsnorm for barnehagene.

Og med en prislapp på 14 milliarder kroner for full bemanning gjennom hele åpningstiden, er Martin Henriksen ett svar nærmere en konklusjon.

- Det er ingen politikere som kommer til å foreslå å bruke 14 milliarder kroner ekstra på bemanningsnormen. Men vi er opptatt av å finne løsninger som sikrer at flest mulig voksne i barnehagene kan få mest mulig tid med barna, sier Martin Henriksen.

En lang rekke spørsmål

Mandag har Utdannings- og forskningskomiteen sendt en lang liste med spørsmål til kunnskaps- og integreringsministeren knyttet til normen.

- I denne saken stiller vi uvanlig mange spørsmål. Men det er fordi regjeringen har lagt fram en dårlig utredet sak som etterlater seg uvanlig mange ubesvarte spørsmål, sier Martin Henriksen og nevner:

  • Ingen tall er lagt fram fra departementets side om hvor mye som mangler på at normen er finansiert på barnehagenivå.
  • Konsekvenser ved bruk av prosentvise stillinger.
  • Regjeringen har ikke analysert bekymringen fra 1 av 4 små private barnehager som frykter at de må legge ned dersom normen vedtas slik som foreslått.

Forsvarlig å innføre den nå?

- Slik situasjonen er, vil det overhodet være forsvarlig å vedta en bemanningsnorm 31. mai som skal gjelde fra 1. august?

- Det er mange spørsmål som ennå er ubesvart, og regjeringen har lagt fram saken så sent at det bare vil være åtte uker fra normen skal behandles i Stortinget til den skal tre i kraft. Da blir dette ett av de krevende spørsmålene vi må ta stilling til. Jeg vil minne om at Arbeiderpartiet for tre år siden ba regjeringen legge fram en plan for hvordan en bemanningsnorm i barnehagen skulle innføres. Hadde regjeringen gjort dette, ville man ikke skapt den uroen i sektoren som vi ser nå.

- Men er det ikke samtidig uheldig å utsette normen? Den har jo vært ønsket og ventet i mange år?

- Både kommuner og private barnehager har visst at det ville komme en norm, antakeligvis med én voksen per tre små barn og én voksen per seks barn. Men de har ikke før nå fått vite hvordan den skal innrettes, og det forstår jeg at skaper utfordringer. Så nå må vi se om vi klarer å rette opp de svakeste sidene ved regjeringens forslag – og se om det er mulig å gjennomføre normen på en realistisk og forsvarlig måte. Det blir krevende når det er så mange ubesvarete spørsmål og så kort tid å gjøre det på, sier Martin Henriksen.

  • Regjeringen la 6. april fram lovforslaget om at det skal være en grunnbemanning på minst en voksen per tre barn under tre år, og minst en voksen per seks barn over tre år i barnehagene. Det følger ikke med ekstra finansiering til kommuner og private barnehager ved innføringen av normen. Saken skal etter planen opp til behandling i Stortinget 31. mai. Planen er at bemanningsnormen trer i kraft 1 august i år.
Powered by Labrador CMS