Stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap) Foto: Bernt Sønvisen (Ap) og Stortinget
Stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap) Foto: Bernt Sønvisen (Ap) og Stortinget

Frykter at private ikke klarer å ta imot lærlinger

Stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap) har fått tilbakemeldinger om at flere private barnehager, på grunn av usikkerheten rundt finansiering av bemanningsnormen, ikke er i stand til å ta imot lærlinger i år.

Publisert

I et skriftlig spørsmål til kunnskapsminister Jan Tore Sanner, tar Ap-representanten fra Vest-Agder opp det mulige problemet.

Spørsmålet lyder:

«Er statsråden bekymret over signalene fra private barnehager om at de ikke ser seg i stand til å ta imot lærlinger høsten 2018 pga. innføring av bemanningsnormen, og hva vil statsråden gjøre med dette og hvordan fagarbeidernes plass i private skoler og barnehager skal sikres på sikt?»

I begrunnelsen skriver Henriksen at Fagopplæring Sør får tilbakemelding fra private barnehager om at de ikke har mulighet til å ta opp lærlinger i år. Dette skyldes usikkerheten knyttet til finansieringen av bemanningsnormen for private barnehager.

«Det er viktig at vi rekrutterer og utdanner dyktige barne- og ungdomsarbeidere, og deres kompetanse er viktig for gode barnehager. Innspillene fra opplæringskontoret i Agder tyder på at private barnehagers bekymring for finansieringen av bemanningsnormen også går ut over læreplasser i barnehagene,» skriver Kari Henriksen.

Bekymret

Overfor barnehage.no sier Henriksen at dette er en problemstilling som uroer henne.

- Vi trenger dyktige barne- og ungdomsarbeidere i framtiden, og vi har stort behov for lærlingplasser. Det er allerede mange unge som ikke får lærlingplass, og da vil det være synd hvis vi gjennom bemanningsnormen gjør dette problemet større.

- Har du fått tilbakemelding fra flere enn Fagopplæring Sør om dette problemet?

- Nei, og derfor spør jeg statsråden om dette. Så må vi få kartlagt om det er sånn i resten av landet og sørge for at dette ikke blir en konsekvens, sier Kari Henriksen.

Ikke ekstra finansiering

I regjeringens forslag til bemanningsnorm er det ikke lagt ekstra penger på bordet fra staten for å få en grunnbemanning omregnet til én voksen for hvert 6. barn over tre år. Dette har Kunnskapsdepartementet forklart med at normen i gjennomsnitt allerede er oppfylt i de kommunale barnehagene i Norge.

Kari Henriksen innrømmer at Arbeiderpartiet i sitt alternative statsbudsjett heller ikke har lagt inn penger til ekstra finansiering av bemanningsnormen.

- Nå ønsker jeg å begynne med å nøste i en ende, og så må vi prøve å få fram de mulige konsekvensene av det, sier hun.

PBL: Glad for spørsmålet

Både kommunenes interesse- og arbeidsgiverorganisasjon KS og PBL (Private barnehagers landsforbund) har sagt seg uenig i departementets beregninger. KS-direktør Helge Eide hevdet på et politisk seminar i februar at departementets utregning bygger på en forutsetning om at hele Norge bare har én barnehage med et gitt antall barn og et gitt antall voksne. PBL hevder at normen er umulig å oppfylle uten ekstra finansiering.

Administrerende direktør Arild M. Olsen i PBL er glad for at Ap-representanten utfordrer statsråden i spørsmålet om lærlinger.

- Dette er ett av mange eksempel på at det er lagt fram et forslag til en bemanningsnorm der ikke alle konsekvenser er grundig nok utredet. Jeg er veldig glad for at spørsmålet kommer opp, og dette er blant de spørsmålene som statsråden må svare på før bemanningsnormen kan tas til Stortinget, sier Arild M. Olsen.

Spørsmålet fra Kari Henriksen ble sendt torsdag. Svaret fra statsråden er ennå ikke klart.

Powered by Labrador CMS