– Vi kan vi ikke godta at regjeringen trikser seg fram til at flere ansatte i barnehagene ikke skal koste noe særlig

I Aps alternative budsjett, som legges fram i morgen, settes det av over 600 millioner kroner mer enn det regjeringen foreslår til barnehagene.

Publisert

400 millioner er øremerket finansiering av bemanningsnormen i kommunale og private barnehager, melder Siste.no.

– Barnehagen er avgjørende for barns utvikling. Skal kvaliteten være god nok, må det ansettes nok kvalifiserte voksne. Derfor vil vi også investere over 600 millioner kroner mer enn det regjeringen gjør, sier stortingsrepresentant Martin Henriksen (Ap) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Ser til KS

Ap mener beløpet regjeringen setter av til bemanningsnormen er altfor lavt. 

– Vi er enige med KS (Kommunenes interesseorganisasjon) om at bemanningsnormen er underfinansiert. Når vi vet hvor viktig gode barnehager er for barns utvikling, tidlig innsats og at alvorlige situasjoner oppdages, kan vi ikke godta at regjeringen trikser seg fram til at flere ansatte i barnehagene ikke skal koste noe særlig, sier Henriksen til nyhetsbyrået.

– Ap vil fullfinansiere bemanningsnormen. I motsatt fall får ikke alle barn flere trygge voksne i barnehagen. Når regjeringen ikke legger mer penger på bordet, fører det til urettferdighet mellom barnehager og er en belastning på stramme kommunebudsjetter, mener Ap-politikeren.

Dette er hovedsatsingene på barnehage i Aps alternative budsjett: 

  • 400 millioner kroner til å finansiere bemanningsnormen
  • 125 millioner til opptrapping mot 50 prosent barnehagelærere
  • 175 millioner til flere barnehageplasser 
  • 65 millioner for å reversere regjeringens økning i makspris 

– Vi vil at halvparten av de ansatte skal være barnehagelærere, og derfor har vi i budsjettert med en opptrapping til målet i løpet av to år, forklarer Aps utdanningspolitiske talsperson.

Justert ambisjonene

Da revidert nasjonalbudsjett ble lagt fram i vår, tok Krf til orde for å bevilge 400 millioner kroner til bemanningsnormen i 2019. I KrFs alternative budsjett, som ble lagt fram før helgen, er tilsvarende beløp redusert til 160 millioner. 

Nå uttrykker Henriksen skuffelse over Krf.

– Det kan virke som om KrF har justert ambisjonene sine til at partiet skal inn i regjering med høyresiden, sier Henriksen til ANB.

Powered by Labrador CMS