Forskere har funnet en måte å forebygge nøtteallergi hos barn.
Forskere har funnet en måte å forebygge nøtteallergi hos barn.

Gi småbarn nøtter for å unngå allergi

Å spise nøtter forebygger nøtteallergi, ifølge forskere.

Publisert Sist oppdatert

Hoven hals og pustevansker – en peanøtt kan være livsfarlig for et barn som er allergisk. Rådet om å gi nettopp peanøtter til høyrisikogrupper, kan derfor virke oppsiktsvekkende.

Likevel er det det de foreslår, forskerne bak en ny studie publisert i The New England Journal of Medicine.

Det skriver Forskning.no.

Små barn som fikk peanøtter hadde hele 80 prosent lavere sjanse for å utvikle allergi enn barn som ble holdt helt unna peanøttene.

I snitt 17 prosent av barna som ikke fikk peanøtter, hadde utviklet allergi da de var fem år gamle. Det samme gjaldt bare tre prosent av barna som hadde spist peanøtter.

70 prosent lavere risiko

Rundt 600 barn ved et sykehus i England var mellom fire og elleve måneder gamle da de ble med i undersøkelsen. De hadde høy risiko for å utvikle peanøttallergi, fordi de allerede var allergiske mot egg eller hadde eksem. Barna spiste peanøttsmør eller peanøttsnacks tre eller flere ganger i uka fram til de var fem år.

Forskerne testet barna da de var babyer. De som overhodet ikke fikk noen reaksjon på allergitesten, hadde 86 prosent redusert risiko for å utvikle allergi dersom de spiste peanøtter. De som testet positivt, fikk 70 prosent lavere risiko. Dette betyr ikke at foreldre bør gi nøtter til barn som de mistenker at er allergiske mot nøtter.

I studien sin luket forskerne ut barn som viste tegn på nøtteallergi. De advarer foreldre mot å gi peanøtter til barn med eggallergi eller eksem uten å ha testet dem hos en lege først.

Ingen placebo

Neste skritt i prosjektet er å se om barna forblir allergifrie når de slutter å spise peanøtter. Forskerne peker selv på noen svakheter ved studien, som at ingen av barna fikk narremedisin.

Også tidligere forskning har antydet at tidlig eksponering for matvarer, som peanøtter, kan virke forebyggende på allergi.

Mange studier har undersøkt hvordan det å utsette allergikeren for litt av det han er allergisk mot, kan øke toleransen.

Samme for egg og melk

Britiske forskere har tidligere funnet at det kan hjelpe å gi små doser peanøtter til barn som allerede er allergiske, ifølge NRK.

Det samme har amerikanske forskere lett seg fram til. Lignende resultater er også vist for egg og melk.

Nyere allergitester har for øvrig avslørt at to av tre som har fått påvist peanøttallergi, kan spise peanøtter uten problemer. Ikke alle som tror at de er allergiske, er det, skriver Norsk helseinformatikk.

Powered by Labrador CMS