120 barn fra tre FUS-barnehager deltok på Arnljot Gelline-lekene.

Feiret små og store lokale helter

For tredje år på rad, feiret FUS-barnehagene i Oslo lokalhistorie og tilhørighet gjennom de ferske Arnljot Gelline-lekene. Og snøen kom akkurat som bestilt.

Publisert Sist oppdatert

– 120 barn fra tre forskjellige FUS-barnehager deltok, sier daglig leder for Eitillstad FUS barnehage, Tor Espen Hylland.

De to andre barnehagene er Baglerbyen og Kværnerbyen FUS barnehage.

– Det handler om å lage egne tradisjoner som skaper tilhørighet og virker samlende, sier Hylland.

Skaper tradisjon

Etter tre år kan nå FUS-barnehagene kalle lekene en tradisjon, og de ønsker å utvide litt hvert år. Men fokuset vil alltid ligge på samhold og samarbeid.

– Å lære seg og samarbeide er viktig, også i hverdagen, sier Hylland.

Arnljot Gelline er ingen tilfeldig figur, men har gitt navn til veien Eitillstad barnehage ligger i. Barnehagen ligger i Arnljot Gellines vei 5, som er oppkalt etter en sagnomsust helt som levde fredløs i Jämtlandsskogene på Olav den Helliges tid.

Historisk helt

Historien vil ha det til at norskekongen hadde sendt en del skatteoppkrevere over til Jämtland, og disse ble ofte dårlig mottatt og måtte flykte for å berge livet. To av dem traff på sin flukt på skoggangsmannen Arnljot Gelline, som tilbød dem sin hjelp til å flykte over Kjølen.

Dette var på vinterstid, og skiene var eneste framkomstmiddel. Men Arnljot syntes det gikk for smått med disse to, så han tok dem likså godt opp på sine egne ski. Eller la oss sitere et utdrag fra Snorre:

«Men straks Arnljot satte skistaven i bakken var han langt i fra dem. Da bida han og sagde at på den måten kunne de ingen veg koma, og bad dem stige opp på skiene med seg. De så gjorde og Torodd Snorreson stod nærmest og holdt seg under beltet hans Arnljot, og følgesvennen hans Torodd holdt seg i ham».

Vandrepokal

Som kjent sluttet Arnljot seg til kong Olav Haraldsson den Hellige, og falt i slaget på Stiklestad i 1030.

I år som i fjor, ble også vandrepokalen videreført.

– Hele barnehagen er involvert i forberedelsene til lekene, og foreldrene stiller også villig opp. Noen sto i pølseboden og andre passet bålpanna.

Dugnad

De små barna var ute først på formiddagen, deretter ankom gjestene fra de andre to barnehagene. Barnehagene har også høstet godvilje fra det lokale næringslivet som villig har stilt opp med trykte diplomer, sponset pølser og småpremier.

– Både barn og voksne gledet seg veldig i forkant av lekene og engasjementet er høyt hos både små og store. Det er klart det er en del planlegging i forkant av lekene, men vi begynner på høsten og har god tid. Vi setter ned en arbeidsgruppe som bestiller medaljer og ordner, og i år hadde vi faktisk bestilt snø fra ishallen, men så kom det snø til dagen likevel! sier en fornøyd daglig leder.

– Dette er bare kjempegøy og vi evaluerer arrangementet i etterkant for å se hva som fungerte og hva vi kan endre på til neste år.

Det er også verdt å nevne ar arrangementet treffer nesten alle punktene i rammeplanen.

– Vi er en ganske ny barnehage og dette er et ledd i jobben med å finne våre egne verdier.  Det handler om tradisjoner, samarbeid og samhold, samtidig som barna lærer om nærmiljøet og å bli glad i egen historie. Og alle vinner selvfølgelig og får diplom og medalje. Vi gleder oss allerede til neste år, sier Hylland entusiastisk. 

Powered by Labrador CMS