Snøkanonen ble prøvekjørt under overrekkelsen tirsdag. Men barnehagen må oppgradere utvendig strøm- og vannuttak før produksjonen kan settes fullt i gang.
Snøkanonen ble prøvekjørt under overrekkelsen tirsdag. Men barnehagen må oppgradere utvendig strøm- og vannuttak før produksjonen kan settes fullt i gang.

Overrasket barna med en helt kanon gladnyhet

Bjørklund barnehage i Halden er siste skudd på stammen av barnehager med egen snøkanon. Tirsdag kom Fredriksten Rotaryklubb på overraskelsesbesøk.

Publisert Sist oppdatert

– Vi skulle holde det hemmelig. Men mange skjønte nok at noe skulle skje ettersom vi sendte ut skjema til foreldrene der de skulle krysse av for om barna deres kunne fotograferes og havne i avisa, sier styrer Gunn Stalder Nordås til barnehage.no.

Det var den lokale rotaryklubben som forærte den kommunale barnehagen utstyret som forhåpentligvis skal sikre gode snøforhold gjennom store deler av vinterhalvåret.

– Fredriksten Rotaryklubb ville gjøre noe positivt for barna. Det er ikke ofte vi prioriterer barna i kommunen. Vi hørte at flere private barnehager hadde snøkanon, og da ønsket vi at de kommunale barnehagene også skulle få det, sier Birgitta Næss fra Fredriksten Rotaryklubb til Halden Arbeiderblad, som omtalte saken først.

Bøter på snøfattige vintre

Nyheten er blitt møtt med glede både blant ansatte, foreldre og barn.

Forholdene for å gå på ski eller ake på natursnø er heller begrenset i denne delen av landet.

– Skal jeg tippe, vil jeg si det er 10-15 dager i året at vi kan ake her, sier styrer Gunn Stalder Nordås.

–  Det kan komme snø, og så ligger den i to dager før den forsvinner igjen. I Halden er det også en kunstsnølysløype, så det er kunstig snø som gjelder, legger hun til.

– Har aldri gått på ski

Barna gleder ifølge Halden Arbeiderblad seg til endelig å få snø i barnehagen.

– Den lager snø som vi kan leke med, sier Filip (4).

– Vi skal lage snøball, snømann, snøslott, iglo og ake masse. Kanskje også stå på ski, det har jeg aldri gjort før, sier Marwin (5).

– Det snør ikke så mye her i barnehagen, så det blir bra med en snøkanon (5), sier Aron til avisa.

Salget har tatt av

Situasjonen med snøfattige vintre er åpenbart ikke enestående. Salget av enkle snøkanoner til barnehager har tatt helt av de siste årene, melder Jens Inge Eng, daglig leder i Barnehageprofil.no i Skudeneshavn.

Selskapet begynte å selge snøkanoner til barnehager for tre år siden. Eng anslår at det er gått ut 150 stykker så langt, bare fra hans lager.

– Det tar seg opp når den første frosten kommer. Den siste måneden har vi solgt 30 stykker. Tirsdag gikk det ut to, og på morgenen onsdag fikk vi en ny bestilling, sier Jens Inge Eng.

Ifølge ham er det tre leverandører som har agentur på de samme snøkanonene. Han tipper det fra disse tre vil gå ut mellom 200 og 300 enheter i vinter.

–  Hvor mye av det du selger går til barnehager?

– Det må være 95 prosent. Ellers går det litt til skoler og noen ganske få til privatpersoner, sier Jens Inge Eng.

Hvit jul i år?

Produksjonen av snø er ikke kommet i gang i Bjørklund barnehage riktig ennå. Først må barnehagen få montert et nytt og kraftigere strømuttak utendørs. I tillegg må en utendørs vannkran byttes ut.

Men forhåpentligvis vil dette løses seg ganske raskt.

– Det må være to minusgrader ute for at vi skal kunne produsere snø. Og i uka som kommer er det meldt en del kaldt vær, uten at jeg har helt oversikten over detaljene i værmeldingen, sier styrer Gunn Stalder Nordås.

– Så da blir det hvit jul i barnehagen?

–  Ja, vi håper det.

PS! Bjørklund barnehage vil låne ut snøkanonen til andre kommunale barnehager i Halden når eget behov er dekket og det er ønskelig. De vil også invitere andre barnehager til å komme og bruke deres akebakke når det ligger til rette for det.

 Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

Powered by Labrador CMS