Anette og Anita dro til Stortinget: – Opplevde at historiene våre berørte
Dagen før barnehager landet over stengte tidlig i protest, brukte Anita Gaustad og Anette Lauareid Hovda til å snakke direkte med folkevalgte.
De er begge gründere og eiere av private barnehager. Anita Gaustad etablerte Solbakken barnehage i Trondheim i 2007. Anette Lauareid Hovda realiserte drømmen om å starte egen barnehage sammen med en førskolelærerkollega tilbake i 2004, og har siden drevet Småfolk barnehage i Etne i Vestland.
Størst respons hos Frp
Tirsdag inviterte de seg selv til Stortinget, for å dele sine historier med de folkevalgte.
– Vi tok kontakt med ulike politikere mandag, i håp om å få møte så mange som mulig, sier Hovda.
Det førte til møter med stortingsrepresentanter fra Arbeiderpartiet og Frp, og SVs politiske rådgiver på utdanningsfeltet. Størst respons fikk de hos Fremskrittspartiet.
– Helge Andre Njåstad, Silje Hjemdal og Himanshu Gulati møtte oss. Det gjorde også partileder Sylvi Listhaug, forteller Hovda.
Også Aps Tove Elise Madland fra Etnes nabokommune Vindafjord, som sitter på Rogalandsbenken på Stortinget, hadde anledning til å ta imot.
– Jeg opplevde at hun ble veldig berørt av historien Anita og jeg fortalte, om 14 og 17 års drift av enkeltstående barnehager. Som ikke hører med under ideelle barnehager, fordi vi driver som aksjeselskap, sier Hovda.
Både nyttig og viktig
SV ønsket de å utfordre på partiets skille mellom ideelle og kommersielle private barnehager. Og på den anledningen partiet nå har til å påvirke statsbudsjettprosessen.
– Jeg skulle ønske det var stortingsrepresentanten vi fikk møtt, men han hadde ikke anledning, sier Hovda og sikter da til Freddy André Øvstegård, som er SVs utdanningspolitiske talsperson.
I alle fall opplevde de dagen som både nyttig og viktig.
– Det resulterte blant annet i at Sylvi Listhaug talte vår sak i Dagsnytt 18 på NRK, poengterer Hovda.
I nevnte program refererte Frp-lederen til sitt møte med Anita og Anette da hun møtte Aps fraksjonsleder for utdanning, Elise Waagen, til debatt i anledning onsdagens protestmarkering.
Tidligere samme dag stilte også Hovda selv i debatt på TV2, med Ellen Morgenstierne som har kritisert PBLs aksjon med stenging av barnehager fra foreldreperspektivet.
- Ganske utfordrende
– Uten å gå for konkret inn på diskusjonen med din motdebattant, hvordan synes du det er å skulle argumentere mot varslede kutt i pensjonstilskudd?
– Jeg opplever at det er ganske utfordrende, fordi det er det samme kortet som dras fram hele tiden; at «barnehagene har fått en milliard for mye til pensjon». Selv om samlet overskudd for private barnehager i fjor var langt lavere enn dette, og driften er truet for mange. Likevel skal det kuttes inntil 600 millioner kroner, og vi vet alle at det ikke går opp.
Kunnskapsminister Tonje Brenna understreket imidlertid poenget med høye pensjonsutbetalinger da hun kommenterte på sin offisielle facebookprofil onsdag. Ap-statsråden skriver blant annet:
«Jeg ser at dette gjør enkelte opprørt, blant andre PBL. Det tar jeg på alvor, og jeg synes det er bra med debatt om barnehagepolitikken. Jeg mener likevel det er viktig for oppslutningen om private barnehager at vi ikke fortsetter med en så stor overbetaling på pensjon».
«Så raskt jeg klarer»
Og: «Jeg jobber med å lage et nytt regelverk for private barnehager og et nytt finansieringssystem. Jeg vil gå til Stortinget med forslag til nye regler, så raskt jeg klarer. Jeg håper i det videre at vi heller kan bruke krefter på å jobbe sammen for å utvikle et regelverk som bidrar til bedre barnehager enn markeringer som skaper frustrasjon og usikkerhet blant foreldre.»
– Hun sa jo det på PBLs landsmøte også, at hun vil jobbe for mer forutsigbarhet. Jeg forventer at hun følger opp, og er helt enig i at vi trenger å jobbe sammen. Debatten og retorikken har vært usunn slik den har foregått. Det er unger det er snakk om. Vi trenger å få på plass et godt regelverk, kommenterer Hovda.
Å bidra til steile fronter har heller ikke vært intensjonen bak initiativet overfor politikerne. Tvert om, poengterer hun.
– Vi har delt våre historier i håp om å bli hørt, og ønsker å jobbe sammen. Jeg velger å tro at Brenna mener det hun skriver og det hun sa på landsmøtet, og har store forventninger til tida fremover.
Flere stortingsbesøk?
Hovda utelukker ikke at det kan bli flere stortingsbesøk i tiden framover.
– Vi ønsker å snakke med folk uansett side i politikken, men hadde selvsagt et stort ønske om å snakke med sentrale folk i Ap og Sp denne gang, og sendte henvendelser til både statsminister og finansminister. Det er ei hektisk tid, det har vi forståelse for. Men vi inviterer oss gjerne igjen, forsikrer Hovda.
Vel vitende om at budsjettforhandlingene mellom SV og regjeringspartiene Ap og Sp pågår, med tanke på statsbudsjettet 2022.
– Om det ikke lar seg gjøre å få til noe nå, kan det tenkes at det blir en mulighet til å reversere kutt i revidert budsjett, eller å få på plass en ny finansiering som kan rette opp tilskudd der det er for lavt i dag, sier barnehageeieren fra Etne.