DEBATT

Hvordan kan du som nyutdannet barnehagelærer sette ditt preg på den siste timen i barnehagen? Det spør Kari Ølnes om i dette innlegget.
Hvordan kan du som nyutdannet barnehagelærer sette ditt preg på den siste timen i barnehagen? Det spør Kari Ølnes om i dette innlegget.

Nyutdannet barnehagelærer? Her kommer en utfordring

Hvordan bruker du den siste timen i barnehagen?

Publisert
  • Dette er et innsendt bidrag, og gir uttrykk for skribentens meninger og holdninger. Vil du delta i debatten? Send gjerne inn innlegg hit.

Utfordringen går først og fremst til dere som er nye barnehagelærere, men også til dere som har erfaring:

Du er leder.

Du skal lede barn, kolleger og deg selv.

Kari Ølnes er pensjonert daglig leder.
Kari Ølnes er pensjonert daglig leder.

Du skal etter hvert være et støttende stillas i barnets selvledelse.

Du er modell, du blir observert og evaluert. Du har ny kunnskap og ikke minst dine egne holdninger og verdier. Dette kan du velge å ta i bruk fra dag én i din nye jobb.

Min hjertesak i mine 38 år i barnehage kan illustrere hvordan holdninger og verdier kan gi ulike utslag. Det gjelder SEINVAKTEN.

Hvordan vil du som ny leder sette ditt preg på denne timen? Hvordan vil du bruke deg selv? Hva vil du forvente av andre? Hva skal prioriteres? Er du en som vil fokusere på barna til de blir hentet? Er du en som ikke synes at fem minutter over tiden er et problem?

Dette er et tema i alle barnehager. Det handler om kultur.

Du er leder og du vet hva barna trenger.

Burde foreldrene kunne hente litt tidligere, og ikke alltid komme fem minutter før stengetid... Tenker du på det?

Sier andre det til deg?

Hvilken holdning har du?

Er dette kultur som du kvier deg for å ta tak i?

Jeg har opplevd mange gode voksne som vet når barna trenger et fang den siste halvtimen. De klarer fint å se at alt ikke er ryddet, de bryr seg ikke om det på dette tidspunktet, men de vil alltid ta det igjen.

Jeg har også opplevd dem som begynner å rydde når det «bare» er noen få barn igjen. De kler også gjerne på barna ytterklærne slik at de er klare i garderoben, for å få dem fortest mulig ut døra.

Men: Seinvakten har alle de gylne øyeblikkene du kan ønske deg. Det er kun opp til deg selv hvordan du skal utnytte dem.

Lykke til.

Powered by Labrador CMS