Nå kan det spøke for bransjeprogram barnehage
Norge har høyeste sykefravær på lenge. For barnehageansatte er det høyere enn i noe annet yrke. Samtidig truer brudd i IA-forhandlingene med å sette stopper for bransjespesifikke tiltak.
Inkluderende arbeidsliv-avtalen (IA) kom i stand i 2001. Som et trepartssamarbeid mellom arbeidstakere, arbeidsgivere og politiske myndigheter med mål om å redusere sykefravær.
– Trues av brudd
Dagens avtale er fra 2019, og utløper ved nyttår. Forhandlingene om en mulig videreføring trues nå av brudd, ifølge NRK. Særlig skal sykelønnsordningen være vanskelig å enes om for partene.
Blant mediene som omtaler dette mandag, er Klassekampen (krever abonnement). Avisa skriver at gjensidig utelukkende krav fra NHO og LO, gjør at hele IA kan ryke.
«Arbeidsgiversida har foreslått å bringe Riksmekleren inn i forhandlingene for å komme i mål. Om partene ikke blir enige, vil mye konkret arbeid for et bedre arbeidsmiljø og mer inkluderende arbeidsliv, kunne gå med i dragsuget.»
Millioner kan ryke
Gjennom någjeldende avtale påtar staten seg en rekke forpliktelser, heriblant finansiering av bransjeprogram for yrkesgrupper som har stort forebyggingspotensial for sykefravær og frafall.
Klassekampen ramser opp:
71,5 millioner kroner årlig brukes på i alt sju bransjeprogram, hvorav IA-bransjeprogram barnehage er det ene. Staten gir også 275 millioner kroner til forskning og kunnskapsinnhenting i år, i tillegg til å finansiere Navs arbeidslivssentre, med samlet budsjett på 380 millioner kroner.
I sum blir dette 655 millioner, som avisa påpeker kan ryke om partene ikke blir enige.
Falt litt i fjor
Fem år etter siste avtaleinngåelse, ser potensialet fortsatt stort ut i barnehagene.
Her er sykefraværet nå høyere enn i noe annet yrke, ifølge tall TV2 har hentet inn fra SSB. De viser et legemeldt sykefravær på 9,9 prosent så langt i år i barnehagene.
Da faggruppen for IA-arbeidet i høst leverte sin årlige rapport med status og utviklingstrekk for målene om et mer inkluderende arbeidsliv, lå barnehagene høyt på sykefraværsstatistikken for 2023. Likevel var fraværet i barnehagene faktisk noe redusert sammenlignet med 2022, i motsetning til en del av de andre IA-bransjene, som opplevde økning. Siden 2018 har sykefraværet økt i alle IA-bransjer.
Bra for de som er med
Verdt å merke seg er også at faggruppen senker forventningene til hvilke utslag bransjeprogrammene kan gi på sykefraværsstatistikken totalt sett, siden tiltakene kun gjennomføres i utvalgte virksomheter.
«Flere av bransjeprogrammene rapporterer om positive resultater for virksomhetene som er med. Dette gjelder for eksempel for barnehager. Mens det legemeldte sykefraværet for bransjen som helhet har økt, kan bransjeprogram for barnehager vise til at kommunale barnehager som er en del av bransjeprogrammet har hatt en nedgang i sykefraværet på 10 prosent. De private barnehagene har hatt en svakere vekst i sykefraværet enn landsgjennomsnittet for barnehager.»
Forhandlingene fortsetter
Tidlig i høst kom for øvrig nyheten om at Norge hadde sitt høyeste sykefravær i 2. kvartal på 15 år. Rekordhøyt var det likevel ikke i barnehagene.
Mandag ettermiddag melder NTB at forhandlinger om IA-avtalen fortsetter etter dagens krisemøte i Arbeids- og inkluderingsdepartementet, som kom i stand etter at LO på den ene siden og NHO, KS og Spekter på den andre offentlig har satt fram ultimatum om hvor lenge de kan akseptere en fredningstid for sykelønnsordningen:
– Det er stor interesse for å bli enige. Det er veldig mye vi enige om, men det er noe som gjenstår. Møtet avsluttes for i dag, sa arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) da hun møtte pressen etter at møtet var avsluttet klokken 13.45.
Møtene fortsetter tirsdag.