Ut på tur. Vind og vær er en berikelse for enhver tur. Se bildeserie.

Tok barnehagen ut og ble kvitt sykdom og tidsklemme

Færre overganger, mindre sykdom og mer tid. Det er bare noen av effektene barnehagen fikk kjenne på da de ble utebarnehage.

Publisert Sist oppdatert

Langøy friluftsbarnehage i Fjell kommune i Hordaland, er i overkant glad i å være ute. Slik blir det kanskje når en overvekt av pedagogene har gått natur- og friluftslinjen eller har studert utefag.

Så hvorfor ikke ta steget helt ut og markere Friluftsåret 2015 skikkelig? Som tenkt så gjort, og nå er den lille barnehagen med 46 barn ute fra levering til henting. Og mørke og kulde er så absolutt ingen hindring.

– Vi bestemte oss i februar i fjor, for å starte dagen ute klokka sju med alle barna fra 1,5 år og oppover. De sju barna på småbarnsavdelingen starter inne. Vi fikk oss en grillhytte på utearealet slik at vi kunne brenne bål på kalde morgener og ellers ved behov. Vi har til og med varmekabler i gulvet slik at litt "sure" høstmorgener ikke skal føles så sure, sier styrer Lise Lauvik.

Hun legger til at de er inne av og til etter turene hvis det er veldig dårlig vær og alt er vått, men at det er unntaksvis.

LES OGSÅ: – Lag middag på bål i hagen. Ungene kommer til å elske det!

Fjernet overgangene

Effekten av omleggingen ble nesten magisk. Nå er styrer Lauvik ingen stor tilhenger av verken for mange overganger eller rutiner og tenker at mye kan endres til det bedre med de ressursene man allerede har, i stedet for å unnskylde seg med at det kan vi ikke gjøre nettopp fordi ressursene mangler.

Så, altså. Klokka sju om morgenen møter barna ferdig påkledd og med hodelykter og ferdigpakket frokost. Det er ingen sure miner og barna er snare ut for å leke så snart maten er fortært. Slik er dagen allerede i gang fra første minutt.

– Barna har nå startet dagen ute hver dag i et år og vi mener vi har fått en mye bedre barnehage. Vi har fjernet utrolig mange overganger - noe mange barn sliter med. Alle barna kommer ferdig påkledd, og leken ute starter med en gang. Vi spiser frokost i grillhytta i to puljer, og allerede klokka halv ti er vi klar til å gå på tur, sier Lauvik.

LES OGSÅ: – Barnehagene kan bli flinkere til å ta de enkle turene.

Sykefraværet ned

Opplegget fungerte så bra at de i fjor høst bestemte seg for å flytte de fleste barna på 1,5 år over til stor avdeling og laget gruppene mindre enn de var. En følge av omorganiseringen var nemlig at også disse barna hadde lyst å være med på tur.

– Deg går kjempefint. Alle er nå på tur minst tre dager i uka. Vi går til sjøen, naustet, skogen, ut i båt og mye mer. Vi har også vært praksisbarnehage for høyskolen i noen år, og får utrolig mange tilbakemeldinger fra lærere og studenter på hvor motorisk flinke barna våre er. Forklaringen er veldig enkel: Vi har bare ulendt terreng, både innenfor og utenfor gjerdet, forklarer styreren.

En annen ønsket bieffekt at dagene ute, er at sykefraværet hos barna har gått ned i forhold til tidligere år, og de voksne som jobber med disse barna har knapt hatt en sykedag de siste 12 månedene. Dette fører til veldig stabile voksne og svært lite vikarbruk.

– Når vi er ute i frisk luft hele dagen blir vi ikke utsatt for smitte i samme grad som når vi er inne, sier Lauvik.

LES OGSÅ: Forskere: Barn må få leke alene!

Stjeler ikke tid

I tillegg la barnehagen ned matserveringen. Nå har barna matpakker, frukt og ekstra klær med hjemmefra.

– Så vi stjeler ikke lenger tiden vi skal bruke på barna til matlaging og opprydding. Likevel lager vi mat ute av og til, og vi trenger ikke være tilbake i barnehagen før etter klokka halv tre. Da skifter vi klær på de som trenger det og leker på utearealet til barna blir hentet.

Lauvik bekymrer seg ikke for at barnehagen ikke fyller kriteriene i rammeplanen for barnehager selv om barna er ute.

– Nei, jeg mener vi dekker alle fagområdene ute i naturen. For eksempel har vi alltid med oss eventyrfigurer, bøker og annet spennende i sekken.

LES OGSÅ: Barn som sover ute i barnehagen unngår smitte.

Færre konflikter

Ikke bare er barn og voksne friskere. Konfliktnivået har også sunket.

– Vi ser færre konflikter blant barna når vi er ute på tur enn når vi er i barnehagen. Når vi er på tur, ser vi mer kreativ lek, barna er mer fysisk aktive, og de samarbeider mye bedre. Barna gjenopptar også leken fra forrige tur når de kommer tilbake. Og merk: De har ingen «kjøpte» leker, men bruker det naturen kan tilby. Tilrettelagte lekeplasser er statiske, naturen er i konstant bevegelse, og det skjer noe nytt hele tiden. Vi har enda til gode å høre et barn som vil tilbake til barnehagen når vi er på tur, konstaterer en fornøyd styrer.

Hun har en høne å plukke med den pågående debatten om lovpålagt utetid i barnehagen og kaller den trist:

–  Det er et forslag er at barna skal være ute i minst to timer hver dag.  Jeg synes det er en trist debatt. Det bør være en selvfølge at barna får tilbringe mye tid ute når de går i barnehage, men jeg tror dette står og faller mye på interessen til de voksne, mener Lauvik.

LES OGSÅ: Vil ha barn og barnehager med på turkonkurranse.

Bedre kvalitet

Hun mener Langøy friluftsbarnehage er et levende eksempel på hvor mye en slik omorganisering kan bety. Bare ved å fjerne en del rutiner og overganger har barnehagen fått større frihet til turer og lek ute.

– Vi har uten tvil høynet kvaliteten på det pedagogiske tilbudet og fjernet mange stressmomenter for både barn og voksne. Vi har rett og slett fått mer tid til barna, sier Lauvik og takker både ansatte og foreldre for uvurderlig hjelp.

– De er fantastiske som har vært med på dette store endrings- og utviklingsarbeidet i Langøy friluftsbarnehage, avslutter en strålende fornøyd styrer.

Powered by Labrador CMS