De representerer arbeidsgiver- og interesseorganisasjoner som dekker mesteparten av norsk barnehagesektor, styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen, og administrerende direktør Jørn-Tommy Schjelderup i PBL.

Dypt splittet i synet på regjeringens forslag

PBL har nå sendt inn sitt høringssvar, og KS har vedtatt hovedkonklusjonene i sitt.

Publisert Sist oppdatert

 – Den norske barnehagemodellen har fungert godt for innbyggerne, i form av full barnehagedekning, kvalitet og mangfold i tilbudet. Det er likevel behov for et nytt og oppdatert regelverk, som gir større grad av lokaldemokratisk styring av kvalitet og kapasitet i barnehagene, sier styreleder i KS Gunn Marit Helgesen i en pressemelding sendt ut fredag.

Der går det fram at hovedstyret i kommunesektorens organisasjon i hovedsak støtter regjeringens forslag om mer kommunal styring av barnehagesektoren.

– Torpederer formålet

Det gjør ikke Private Barnehagers Landsforbund.

– PBL støtter prinsippet om å tydeliggjøre i loven at formålet med foreldrebetaling og offentlig finansiering er at alle barn får et likeverdig barnehagetilbud av høy kvalitet. Men vi mener flere av regjeringens forslag heller torpederer enn fremmer dette formålet, sier styreleder Eirik Husby i en artikkel publisert på PBLs nettsider.

Styreleder Eirik Husby i PBL.

Det aller mest alvorlige i regjeringens høringsnotat er forslagene om å avvikle de nasjonale mekanismene for økonomisk likeverdig behandling og forslaget om å kunne trekke tilbake godkjente plasser i private barnehager, mener PBL.

– Det er ingen tvil om at dette både svekker valgfriheten for familiene og øker forskjellsbehandlingen av barn og barnehager, sier Husby.

– Det er kommunene som har ansvaret for å sikre barnehageplasser med god kvalitet til alle, og KS har tillit til at kommunene kan ivareta et større ansvar for styring og finansiering av tilbudet i private barnehager, slik de gjør for andre velferdstjenester og i samarbeid med andre eksterne aktører, sier Gunn Marit Helgesen.

Lokale forskrifter

Lovforslaget innebærer at kommunen kan fastsette lokale forskrifter om blant annet finansiering av private barnehager. Noe KS mener vil gi bedre mulighet for treffsikker finansiering basert på lokale forhold.

– Valgfriheten svekkes fordi kommunene gis mulighet til å redusere det antall plasser i private barnehager som foreldrene kan søke om plass i. Forskjellsbehandlingen øker fordi kommunene skal gjøre egne vurderinger og verken har ressurser, kompetanse eller insentiver til å behandle alle likt. Og de ekstra pengene kommunene må bruke på administrasjon, skal de ifølge regjeringen hente inn igjen ved å ha «større handlingsrom» i finansieringen av private barnehager, sier administrerende direktør i PBL, Jørn-Tommy Schjelderup.

– Dersom lovforslaget medfører økte administrative byrder for kommunene, forutsetter KS at dette fullfinansieres av staten, sier Helgesen.

Mens hovedstyret i KS fredag vedtok hovedkonklusjonene i organisasjonens høringssvar til forslaget om endringer i barnehageloven med forskrifter, sendte PBL inn hele sitt høringssvar torsdag. Her er også en kortere oppsummering.

Powered by Labrador CMS