Eierne av Trollbarnehagene, Inger Kristin H. Vike og Ann Kathrin Storøy.

Startet barnehage som 19-åringer: – Ville gjort det igjen!

Med kun to par oppbrettede ermer og et ungdommelig pågangsmot, startet de to 19 går gamle venninnene kommunens første private barnehage.

Publisert Sist oppdatert

26 år etter oppstarten av Troll-lia barnehage i Fosnavåg i Herøy kommune, kan Ann-Kathrin Almestad Storøy (46) og Inger-Kristin Håheim Vike (46) nyte synet av et aldri så lite imperium av småtroll spredt på to barnehager. Et resultat av 26 års samarbeid, vennskap, sorg og gleder. Lite visste vel de to 19-åringene da de møttes på videregående, at de skulle ende opp her sammen, med sjela solid plantet i det som skulle bli livsverket deres.

For hva gjør du nå du er ferdig på barnepleier- og helse og miljølinja og det er umulig å få jobb? Jo, du bretter opp ermene, søker om et mikroskopisk lån, leier en gård og setter i gang med oppussing.

– Vi var innom NAV og prøvde alt. Det var ingen jobber å få. Men vi hadde vært praktikanter og passet små barn, dermed valgte vi barnehage. Vi pusset opp gården og begynte med ti barn, sier Vike.

Da hadde de akkurat fylt 19 år.

– Vi hadde ikke så mye penger, så det ble svært enkelt, sier Vike med en latter.

Med liv og lyst

De to venninnene fikk et lite beløp fra Etablererskolen og en godkjenning fra en imponert barnehagesjef i Herøy kommune. Det var fullt hus fra dag én. Etter ett år ansatte de styrer Anett Mari Hodneland Tarberg (49), som er med enda.

– Dere var så unge og helt uten erfaring. Så dere aldri mørkt på det å drive egen bedrift?

– Neida, vi gikk på med liv og lyst! Fritid hadde vi ikke. Barnehagen var hele livet vårt og vi gjorde alt selv. Det ble en livsstil og for oss var arbeidet en glede, sier Storøy muntert.

Det er det enda. Det er mye latter mellom de to handlekraftige venninnene. Og sterke bånd.

Stolte

Det er mye som har forandret seg siden da og det er ikke bare for to tenåringer å starte egen barnehage.

– Vi var så unge og visste ikke så mye, men vi hadde lidenskapen og hjerte for barna. Da vi fikk egne barn på midten av 1990-tallet, åpnet vi en småbarnsavdeling slik at vi hadde pass til ungene våre mens vi var på jobb. Deretter fikk vi tilbud om å kjøpe gården og utvidet med flere avdelinger, sier Storøy.

Nå består Trollbarnehagene av de to enhetene Troll-lia og Troll-myra.

De driver ennå barnehage i originalbygget, som de er veldig glade i. I det hele tatt er de to gründerne stolte over alt de har oppnådd. Til tross for en hektisk småbarnsperiode og tider med dårlige kår for private barnehager, har de aldri hatt lyst til å gi seg. Til det betyr jobben og barna for mye. De har heller aldri hatt lyst til å gjøre noe annet.

Takker Knutene

– Dette må da ha tatt all deres tid?

– I aller høyeste grad. Men vi har god hjelp i både ungene våre og Knutene, sier Vike.

– Knutene?

– Ja. Vi er gift med hver vår Knut, og de drar lasset sammen med oss, fikser og hjelper. Trollbarnehagene er en familiebedrift, rett og slett. Og Knutene sto sammen med oss de trange årene da vi ikke kunne ta ut lønn, sier Vike.

Andre tider

Damene har et godt renomme i kommunen med i alt 60 stabile ansatte, deltidsstillingene medregnet. Etter 26 år, er det ekstra artig å ta i mot ungene til dem som selv gikk i Troll-lia barnehage som barn.

– Det er andre tider nå. Vi har alltid brukt skogen aktivt og hønene var en stund en del av barneflokken. Men nå har vi båt og egne barnebusser. Det er sjela vår, dette, sier Storøy rørt.

– Hva har vært den største endringen siden dere startet?

– Den største endringen er selve regelverket, sier Storøy.

– Og full barnehagedekning. Da vi startet var det mangel på barnehageplasser. Foreldre var så glade for å få plass. De er mye mer engasjerte og bevisste nå, og det er bra! Det betyr at vi må levere et godt tilbud, legger Vike til.

– Ikke gjør det!

– Vil dere anbefale dagens ungdommer å følge i deres fotspor?

– Nei, slettes ikke! Det koster så himla mye å bygge barnehage i dag. Husk at vi ikke hadde så store krav da. Det er noe helt annet i dag og man må konkurrere mot mange store aktører, seier Storøy.

– Var det noen som frarådet dere fra å starte opp?

– Ja, kommunen. Men dem hørte vi ikke på, ler Vike.

– Ellers var det støtte å få fra alle kanter. Foreldrene våre ba oss satse og hjalp til med alt. Vi var en av de første private barnehagene i Herøy og pløyde upløyd mark, legger hun til.

Hjertet hos barna

– Og dere har aldri hatt lyst å gi dere for å gjøre noe annet?

– Vi har fått henvendelser fra kjeder, men takker alltid nei. Dette er mye mer enn en jobb for oss. Det er livet vårt og hjertet ligger fremdeles hos barna.

– Og man selger da ikke en jobb man liker så godt! I dag gir vi et godt tilbud til rundt 150 barn, og vi er så ydmyke over å få lov til å bidra. Det er artig å tenke på at vi startet med ti unger og oss to ansatte. Det har blitt noen tusen unger her, og det er vi svært stolte av, sier Vike fornøyd.

– Ingenting er umulig

– Hvilke råd vil dere gi til andre som går med en barnehagedrøm i magen?

– Har du en drøm er ingenting umulig. Jeg hadde gjort det igjen, men det var ikke lett. Det er mye arbeid og det er viktig å vite at det blir slik i lang tid framover, sier Storøy.

– Ja, det er viktig å huske på at det er enormt krevende i perioder. Vi tok ikke ut lønn på rundt tre år fordi det ikke var noe å ta ut. Men der andre valgte å gi seg, holdt vi ut. Men det var tøffe tider en stund, sier Vike.

 – Og du kan ikke starte barnehage fordi du er motivert av penger. For oss var det så givende å jobbe med barn, at vi nektet å gi oss. Skulle vi ha tenkt kroner og øre, hadde vi blitt nødt til å finne oss noe annet å gjøre. Vi har faktisk blitt stilt spørsmålet av andre som driver i sektoren, om hvorfor vi bruker så mye penger på trivsel i barnehage, for det får du jo ikke noe igjen for, men vi får det igjen i fornøyde brukere og tilfredse ansatte, sier Storøy.

Tar vare på de ansatte

For gründerne har det alltid handlet om barna. Da, nå og i framtiden.

– Har du hjerte for barna, ramler alt det andre på plass. Hvis du i tillegg tar vare på personalet og legger til rette for utvikling og kompetanseheving, er mye på plass, legger Storøy til.

– Hva er hemmeligheten bak et stabilt personale?

– Da vi startet visste vi så lite, men vi prøvde alltid å være grei. Alle jobbet sammen og var assistenter på lik linje med andre assistenter. De første 17 årene jobbet vi på gulvet med barna, underlagt styreren. Nå er vi assisterende styrere og jobber i team. Vi var så heldige å få en styrer som har dratt store lass og vi har utviklet og kurset oss. Men det er Anett Mari som har ansvaret for personalet og ungenes pedagogiske opplegg. Vi må også skryte av de pedagogiske lederne og resten av personalet! skryter Vike ubeskjedent.

Liker å feire

I år er barnehage nummer to, Troll-myra ti år. Personalet skal på blåtur til Bergen og der skal de også feire tiårsjubileum, og det blir selvfølgelig bursdagsfest med ungene.

Da Trollbarnehagene fylte 25 år i fjor, ble det blåtur til London, med innlagt feiring for de ansatte. De er glade i å feire og mener det er viktig å markere store og små begivenheter. Men noen videre utvidelse vil damene ikke høre snakk om.

– Nei, nå har vi landet. Vi vil fortsette å drive de to barnehagene våre til det beste for barna og de ansatte.

Ikke leie

– Når dere jobber så tett sammen; blir dere ikke lei av hverandre?

Venninnene ler.

– Neida.  Som vi sa, dette er en livsstil og vi vil ikke ha det på noen annen måte, stemmer de to barnehageveteranene i.

Det har ikke vært enkle 26 år. Paret har hatt sin del av utfordringer både økonomisk, med helsa og styre og stell. Men de har kjempet og vunnet slag etter slag og pløyd vei for dem som kommer etter.

– Også har vi jo et 30-årsjubileum å planlegge etter hvert. Vi kan jo ikke gi oss da!

Har du en historie du vil dele? Send oss tips til red@barnehage.no, så tar vi kontakt.

Powered by Labrador CMS