Laget dokumentarfilm om året med korona

– At vi som barnehager og organisasjon kommer til å være preget av korona i hele 2021, det tror jeg vi må være forberedt på.

Publisert Sist oppdatert

Slik avslutter kommunikasjons- og organisasjonsdirektør Jens Schei Hansen dokumentaren Espira har laget om det siste året.

– Mens dette skrives er Oslo nær full lockdown, rødt nivå er innført i alle barnehager i Oslo frem til påske og det er strenge nasjonale tiltak. Smittetrykket er skyhøyt, sier Hansen i en pressemelding.

Utbrudd i 50 barnehager

I filmen får vi et innblikk i både hvordan organisasjonen og enkelte barnehager håndterte de ulike utfordringene samfunnet støtte på gjennom pandemien.

Som da Espira fikk sitt første smitteutbrudd etter gjenåpningen. Det skjedde 25. april. Tre barn i Espira Tjøsvoll på Karmøy var smittet.

– Astrid Thorbjørnsen, som den gang var styrer i barnehagen, håndterte saken eksemplarisk, og fikk også kjenne hvordan det var å stå i en mediestorm. Helt uten tidligere medieerfaring håndterte hun krevende intervjusituasjoner med VG, NRK, TV2 og diverse lokale medier. Og fikk godt frem at barnehagen hadde håndtert situasjonen veldig bra, sier Hansen i en pressemelding.

Han forteller at i løpet av pandemien har over 50 av Espiras 105 barnehager hatt smitteutbrudd i sin barnehage.

Astrid Thorbjørnsen var styrer i Espira Tjøsvoll på Karmøy da barnehagen var den første i konsernet som opplevde et smitteutbrudd. Nå er hun styrer i Espira Bråsteinstunet i Haugesund.

– Det er krevende å håndtere et smitteutbrudd. Barnehagen skal ha tett dialog med kommunens smittesporingsteam og de skal ha oversikt over hvem som har vært i barnehagen når. Videre skal de sørge for god og presis informasjon til de som skal i karantene, og de skal besvare utallige spørsmål fra foreldre. Samtidig skal de drifte den delen av barnehagen som ikke er i karantene så normalt som mulig. Flere av Espira-barnehagene har opplevd både to og tre smitteutbrudd. Da er det lett å forstå at man går lei til slutt, sier han.

Kriseteam 24-7

Allerede før nedstengingen hadde Espira satt ned et kriseteam for å håndtere de stadig økende henvendelsene om koronarelaterte problemstillinger. Fra Oslo, Bærum, Søgne og Bergen jobbet de nesten døgnet rundt for å svare på alle tenkelige spørsmål fra barnehagestyrerne i Espira. Så langt har de besvart nesten 900 spørsmål på Teams, i tillegg til mange spørsmål på chat, telefon, e-post og sms.

– Vi har ikke møttes fysisk en eneste gang siden pandemien startet, forteller Hansen.

To ukers nedstengning ble til over seks uker med stengte barnehager. I perioden med stengte barnehager ble det gitt tilbud til barn av foreldre med samfunnskritiske yrker og til barn i sårbare situasjoner.

– Espiras ansatte møtte barna, og ga et pedagogisk tilbud gjennom mange kreative digitale løsninger. Mange ansatte gjorde denne jobben samtidig som de hadde egne barn hjemme, og mange drev også hjemmeskole for egne barn. Sett i ettertid er det intet mindre enn en fantastisk prestasjon av de ansatte, sier Hansen.

Administrerende direktør i Espira, Marit Lambrechts.

Et krevende år

Administrerende direktør Marit Lambrechts sier at året har vært svært krevende for alle ansatte i Espira-barnehagene.

– De har vist at de kan gi et godt pedagogisk tilbud via digitale kanaler, de har håndtert et smittevernregime som har endret seg ofte, og mange av barnehagene våre har håndtert smitteutbrudd i sin barnehage. Barnehagene har til fulle fått vist at de spiller en kritisk rolle for at samfunnet skal kunne fungere, og våre ansatte har vist en fleksibilitet, kompetanse og stå-på-vilje som jeg knapt trodde var mulig. Nå ser vi frem til pandemien er over og gleder oss til hverdagen blir normal igjen.

Powered by Labrador CMS