Ha sex. Har du termin i disse dager kan sex bidra til å sette fødselen i gang. Det kan være lurt om du vil ha barnehageplass når barnet fyller ett år.
Ha sex. Har du termin i disse dager kan sex bidra til å sette fødselen i gang. Det kan være lurt om du vil ha barnehageplass når barnet fyller ett år.

Nå må du føde

Ønsker du barnehageplass til ettåringen neste høst må du skynde deg. Kristin Halvorsens deadline går ut ved midnatt 31 august.

Publisert Sist oppdatert

«Fjellet kommer ikke til deg, det er du som må komme til fjellet. Det sa min mor.» Slik reklamerte en viss asiatisk kokk — og det var kanskje slik regjeringen tenkte da de innførte regelen som irriterer flest småbarnsforeldre.

Siden de ikke klarte å etablere tilstrekkelig antall barnehageplasser til å oppnå reell full barnehagedekning — innførte de en regel som tillot dem å vedta fullbarnehagedekning:

Barn født før 1. september har lovfestet rett til barnehageplass det året de fyller ett år. Er barnet derimot født 1. september eller senere på året har det ikke rett på barnehageplass før det er to år gammelt.

Fristen går ut ved midnatt 31. august, så er du gravid med termin i disse dager må du skynde deg. Da kan disse rådene fra jordmor Hege Hanssen i PBL bedriftshelsetjeneste være nyttige:

Kanel

– Spis en god lunsj med cottage cheese og masse kanel, gjerne med et surt eple til. Eventuelt går det an å røre kanel ut i en yogurt. Kanel gir sammentrekninger i livmoren og kan bidra til å sette i gang fødselen. Men dette er et kjerringråd, så jeg kan selvsagt ikke garantere at de gir effekt, sier Hanssen.

Te av lakrisrot

– Lag den tre ganger så sterk som det står anbefalt på pakken og drikk den lunken. Og for all del, ikke lukt i koppen.

Sterk mat

– Det fins flere oppskrifter på «fødepizza», men generelt handler det om å lage en pizza med alt som er sterkt i grønnsaksdisken — blant annet hvitløk, chili og jalapenos.

Samleie

– Det er sæden som er avgjørende. Den inneholder prostaglandin, som er det samme hormonet legene gir til kvinner som kommer på sykehuset for å få fødselen satt i gang.  Det nytter med andre ord ikke å puske litt i åpningen. Et annet tips er å massere brystvortene til den gravide kvinnen. Det frigjør oksytocin som igjen kan føre til sammentrekninger i livmoren.

Her er for øvrig Rikshospitalets sexoppskrift for å sette i gang en fødsel:

«Ligg på ryggen med hodet og skuldrene godt støttet opp av så mange puter som du synes er behagelig. Partneren skal stå på kne med ansiktet mot deg mellom beina dine. Løft det ene benet så foten hviler på hans skulder. Gjør det samme med det andre benet. Selv om denne stillingen ikke er behagelig gjør den det mulig for penis å trenge så langt inn at penishodet berører livmormunnen. Det er ikke nødvendig at du får orgasme, men en orgasme kan starte sammentrekninger som senere danner det rytmiske mønsteret for de tidlige veene. Når han har hatt sædavgang bør han bli inne i deg i cirka fem minutter, og du skal ligge i samme stilling med bena høyt i 10-15 minutter så livmorhalsen blir badet i sæd.»

Be jordmoren om hjelp

– Dersom ikke noen av triksene ovenfor har hjulpet — og det er kun kort tid igjen til 1. september — kan du be jordmoren om å forsøke å «sweepe» deg dersom forholdene ligger til rette for det. Det vil i mange tilfeller bidra til å sette fødselen i gang.

Men hva når fødselen først er i gang — og det kun er kort tid igjen for å rekke Halvorsens deadline? Finnes det noen gode råd for å få fødselen til å gå raskere?

– Klyster kan bidra til å gi kraftigere rier. Men i hovedsak handler det om å beholde roen, puste godt, ikke stritte i mot, komme seg opp av senga og bevege seg og innta rikelig med mat og drikke — og da snakker vi ikke om lettprodukter. Akupunktur kan også bidra til at fødselen går raskere, sier Hanssen.

– Men dersom du er førstegangsfødende og har to centimeter åpning med to timer igjen — da er det bare å innse at slaget er tapt.

– Enn far da? Noe han kan gjøre?

– Det er i hvert fall én ting som ikke vil fungere: Aktiv sekundering er ikke å anbefale.

PS! En jordmor tjener ifølge Norsk sykepleierforbund rundt 415.000 kroner i året. Skulle barnet bli født noen minutter inn i september, kan du jo høre om barnet «ikke egentlig ble født 31. august…»

Rakk du det? Eller misset du akkurat fristen? Da hører vi gjerne fra deg på [email protected].

Powered by Labrador CMS