Prinsesse Märtha Louise er Norsk Epilepsiforbunds beskytter og medvirker i filmen for å hjelpe forbundet i sitt arbeid med kunnskapsspredning til barn.

Video: Märtha Louise leser for barna - håper å gi dem viktig kunnskap om epilepsi

– Kunnskap om epilepsi er et av hovedelementene for å ha god livskvalitet når man lever med diagnosen, sier generalsekretær Henrik Peersen i Norsk Epilepsiforbund. I dag lanserte forbundet en ny film der Prinsesse Märtha Louise lærer barn om epilepsi gjennom en lesestund.

Publisert Sist oppdatert

Prinsessen er Norsk Epilepsiforbunds beskytter og medvirker i filmen for å hjelpe forbundet i sitt arbeid med kunnskapsspredning til barn. Målgruppen er barn i førskole- og tidlig skolealder.

I filmen leser prinsessen bildeboken «Rudy og Lynmonsteret» som er skrevet av forfatter Endre Lund Eriksen. Endre Skandfer står for illustrasjonene i boken som er utgitt på Juritzen forlag.

Målet med boken er å fortelle om epilepsi på barns premisser, opplyser generalsekretær Henrik Peersen i Norsk Epilepsiforbund.

– Forfatteren og illustratøren er ikke fagfolk på epilepsiområdet, men profesjonelle på formidling til barn. De har satt seg inn i hva det vil si å ha epilepsi for å kunne fortelle om det til barn på deres egne premisser, sier han til barnehage.no.

En helt vanlig gutt

Historien handler om Rudy, som i boken beskrives som en rampete og veldig oppfinnsom gutt som går i en friluftsbarnehage. Så blir han plutselig angrepet av «Lynmonsteret» (epilepsi). Diagnosen fører med seg flere endringer for Rudy. Og ikke minst spørsmål; betyr dette at han ikke lenger kan klatre i de høyeste trærne? Eller må han begynne å gå med hjelm når han er ute og leker?

Men Rudy er ikke en gutt som lar seg temme og historien følger ham på veien til å gjenvinne tryggheten og hverdagsgleden.

Artikkelen fortsetter under filmen.

 – Kunnskap er avgjørende for livskvalitet

Peersen er svært takknemlig for å ha fått prinsessen med på laget i arbeidet med å spre kunnskap om epilepsi, og håper mange barn og familier får glede av den nye filmen.

– Den kan for eksempel spille en viktig rolle i samlingsstunder i barnehagen eller i klassesituasjoner for barn med epilepsi og klassekameratene deres. Filmen skal i seg selv formidle mye kunnskap, men vi tenker at den også kan brukes som et godt utgangspunkt for en videre samtale med barnet, sier han, og opplyser at det også er planer om å lage en animasjonsfilm av fortellingen om Rudy og Lynsmonsteret i løpet av 2018.

– Hvorfor er det viktig at barn får kunnskap om epilepsi i så ung alder?

– Kunnskap om epilepsi er et av hovedelementene for å ha god livskvalitet når man lever med diagnosen. Og det å nettopp kunne formidle på en enkel måte hva det er til barn som har epilepsi, er veldig viktig. Det er også et veldig tydelig mestringsperspektiv i fortellingen prinsessen leser i filmen, som i seg selv er et viktig budskap for barn som lever med epilepsi, sier Peersen.

– Kan overses

Norsk Epilepsiforbund anslår at om lag 45 000 personer i Norge har epilepsi. De to største gruppene hvor epilepsi oppstår er hos barn og hos eldre.

– Det er bare 30 prosent av dem som har diagnosen som får krampeanfallene mange forbinder med epilepsi. Derfor mener vi at det er en del epilepsi som raskt kan overses i barneårene hvis barnet har litt mer diffuse symptomer. Dermed er kunnskapsspredning viktig slik at flere kan gjenkjenne og tenke at det kanskje er snakk om epilepsi når de møter på noen litt uvanlige fenomener, sier Peersen.

Les mer om hva epilepsi er på forbundets nettsider.

– Viktig med åpenhet

Generalsekretæren i Norsk Epilepsiforbund mener det kan være relevant å ta opp temaet i barnehagen uansett om man har barnehagebarn med epilepsi eller ikke.

– For det første berører fenomenet epilepsi en ganske stor andel barn og unge. Hvis man trekker inn søsken som pårørende og venner, er det mange som vil bli berørt av epilepsi på en eller annen måte, sier han.

– I tillegg finnes det mange ulike sykdommer og diagnoser i barnepopulasjonen som kan skape utfordringer som ikke alle barn har. Og det å lære litt om det man kan kalle skjulte funksjonshemninger, tror jeg kan bidra til å skape en større forståelse blant barn for barn som ikke er helt som dem selv. Jeg synes det er viktig å ha åpenhet og spre god informasjon om ulike liv og hverdagsutfordringer barn kan ha, avslutter Peersen.

Powered by Labrador CMS