Merkelig: På de tre knaggene i midten av bildet henger klær uten navn og kjent eier. Daglig leder Susanne Johansen i Grønnåsen barnehage oppfordrer foreldre til å merke alt, og gjerne ha ekstra merkelapper liggende i barnehagen.

Slik ønsker barnehagen at du skal merke barnas klær

Manglende merking av klær er en konstant utfordring i barnehagene.

Publisert Sist oppdatert

– Vi kommer nok aldri i mål med merking av klær, og må nok bare erkjenne at sånn er det, sukker daglig leder Susanne Johansen i Grønnåsen barnehage i Bodø.

På tre av knaggrekkene bak henne i garderoben på storbarnsavdelingen henger umerkede klær som er blitt samlet opp gjennom høsten — og som de ikke vet hvem som eier. I garderoben med utetøy ligger det enda mer tøy uten kjent opphav.

Unødvendig problem

– Det burde være ganske enkelt å merke tøyet med merketusj eller klistrelapper, men det virker som det stopper i leddet mellom ord og handling. Vi pleier å ha merkepenner liggende i garderobene, men de blir borte de også, smiler Johansen.

Hun anslår at hver ansatt må hjelpe foreldre med å lete etter klær minst to ganger hver uke — og at det oftest skyldes at klærne er lagt feil på grunn av dårlig merking. Som oftest er det votter, luer og halser det letes mest etter på denne årstiden.

Undertøy og sokker er også en gjenganger blant tøy som ikke er merket — og det er som regel ingen som spør etter undertøyet som blir liggende.

Merkelapper i kurven

– Hvem er flinkest til å merke klær?

– De med små barn, og gjerne de som har sitt første barn i barnehagen. De har det meste på stell, og de har gjerne ekstra merkelapper liggende i skiftekurven.

En annen utfordring er klær som barna har arvet.

– Dersom de har arvet fra større søsken er det som regel ikke noe problem. Men har de arvet fra venner er det viktig å stryke ut det gamle navnet i tillegg til å merke med nytt. Og aller verst blir det dersom klærne er arvet fra et annet barn i barnehagen. Da kan de havne i en skikkelig runddans, smiler Johansen.

Fem oppfordringer:

1) Merk alt med rett navn. Stryk det som er feil dersom klærne er arvet. Merk alle klær fra innerst til ytterst — og begge plaggene i par som votter og sokker.

2) Det enkleste er å bruke merketusj. De kan brukes på både klær og sko, varer lenge og er rimelige. Sjekk at merketusjen faktisk tåler vask.

3) Merk på en måte slik at barna kan kjenne igjen sine egne klær, gjerne med bruk av farger eller figurer.

4) Ha merkelapper liggende i barnehagen, slik at umerket tøy kan merkes av personalet.

5) Oppdager du at du har med klær om ikke er merket, så be om å få låne en penn til å merke det midlertidig. Alt er bedre enn ingenting.

Powered by Labrador CMS