Styrer Lise Lauvik i Langøy friluftsbarnehage.

Lise har drevet AS siden 2006: – Utbytte har aldri vært noe tema

Hun jobbet nærmest døgnet rundt i flere år. Hun har investert alt overskudd tilbake i barnehagen. Men en vakker dag – hvis det er rom for det – vil hun gjerne ha retten til å kunne få litt tilbake.

Publisert Sist oppdatert

Da Lise Lauvik startet Langøy friluftsbarnehage, flyttet hun hjem til mamma og pappa. I flere år jobbet hun nær sagt døgnet rundt for å få hodet over vannet. Den eneste gangen hun hadde så mye penger at utbytte kunne være aktuelt, brukte hun hver en krone på asfalt.

Hun vil likevel forbeholde seg retten til en gang i framtida å hente utbytte hvis det er rom for det.

– Jeg ville ikke hatt betenkeligheter. Den styringsretten skal ingen få ta i fra meg, sier Lise Lauvik til barnehage.no.

Kåret til Årets barnehage

Lise Lauvik eier og driver Langøy friluftsbarnehage i Fjell kommune i Hordaland. I 2016 ble den kåret til Årets barnehage under Private Barnehagers Landsforbunds lederkonferanse.

Barnehagen ligger på en gård med dyr. Den har egen buss, sjørøverskute, sjøhus, småbåter, fotballbane – og snøkanon.

Barnehagen har redusert antall plasser til 40 til tross for at den er godkjent for 52.

Alt dette fordi Lise Lauvik og hennes kolleger brenner for å gi et best mulig tilbud til barna.

Oppgitt over debatt

Lauvik er litt oppgitt over at kravet om «profittfri» barnehagedrift enda en gang er blitt et hett debattema.

For slik hun kjenner dem som eier private barnehager, er de fleste av dem mye mer opptatt av kvalitet og innhold enn av driftsmarginer og fortjeneste.

Les også: SV til krig mot profitt i barnehager

Les også: Ap-Jonas sier blankt nei til SVs barnehage-ultimatum

Må betale formuesskatt

Samtidig peker hun på at utbytte både skal være en rett og noen ganger er en nødvendighet.

– En jeg kjenner som eier to andre barnehager må ta utbytte av overskuddet for å kunne betale formuesskatt, sier Lise Lauvik.

Den hun snakker om heter Arne Melander. Han bekrefter dette.

Når barnehagene blir eldre, vokser gapet mellom verdien og gjelda.

– Da må man nesten ta utbytte for å betale formuesskatten. Det er et moment som ikke har vært med i debatten, sier Arne Melander til barnehage.no.

Han synes det er litt søkt å antyde at eiere av barnehager tapper selskapene for penger.

– Da vil det gå ut over kvaliteten, og da vil ikke foreldre søke barna sine inn i disse barnehagene. Dette «problemet» vil justere seg selv, mener han.

 

I 2015 tok eierne av private barnehager i Norge ut 0,4 prosent av totalomsetningen i utbytte.

Les også: Fylkeslag i SV vil stoppe de ideelle

Les også: SV får tyn for sitt barnehage-ultimatum

Les også: Tok profitt-debatten på Dagsnytt Atten

Mye jobb, høy risiko

Lise Lauvik mener de som krever et absolutt forbud mot profitt på barnehagedrift ikke kan vite hvor mye jobb, hvor høy risiko og hvor mange års innsats som ligger bak et positivt resultat på bunnlinja.

Selv var hun i utgangspunktet sykepleier før hun valgte å satse på en friluftsbarnehage på gården til foreldrene. Hun tok opp et lån på 2,5 millioner kroner og tok med seg to barn og flyttet for en treårsperiode hjem til mor og far for å klare seg økonomisk.

Totalt har hun investert fem og en halv million kroner i bygningene som barnehagen bruker. I fjor kjøpte hun en buss til nærmere en million kroner.

Hvor mange arbeidstimer hun har lagt inn i livsverket, har hun ikke tall på.

– For en som skal starte en barnehage fra bunnen av, handler det om å jobb nær sagt døgnet rundt de første fire-fem årene. Det er beinhard jobb. Og så snart du klarer å få nesen over vannet, så skal det komme noen og kritisere deg for at du tjener for mye penger, sier Lauvik.

– Brukte pengene på asfalt

– For oss er ikke utbytte noe tema. Det er en evig investering. Og det vil det være i mange år framover. Men hvis jeg en gang i framtida har betalt ned all gjeld, og barnehagen går i pluss, så må jeg har rett til å disponere overskuddet selv, sier hun.

I 2015 endte barnehagen med et årsresultat på 197.000 kroner.

Kun én gang har Langøy friluftsbarnehage sittet igjen med så mye penger at utbytte kunne blitt aktuelt. Etter en langvarig kamp fikk barnehagen etterbetalt om lag 200.000 kroner i tilskudd fra Fjell kommune.

– De pengene brukte vi i stedet på å legge asfalt, sier Lise Lauvik.

Ber om at det stilles krav

– Men det er ikke alle i sektoren som er like idealistiske?

– Nei, vi ser jo enkelteksempler på noen som tar ut veldig mye, og det ødelegger for oss andre. Men i stedet for at staten skal legge ned forbud mot utbytte, må kommunene som tilsynsmyndighet se om barnehagene oppfyller de kravene som stilles. Det må gjerne være strenge krav til kvalitet – det skal ikke være et minimum av et tilbud og store overskudd til eierne, sier Lise Lauvik.

PS! Langøy friluftsbarnehage er en av 367 medlemsbarnehager i Private Barnehagers Landsforbund (PBL) som er enkeltstående barnehager organisert som aksjeselskap.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter. 

Powered by Labrador CMS