Ungene i mellombarnavdelingen i Lønnebakken Kanvas barnehage i Oslo, tar daglig del i graviditeten til barnehagelærerne Sara Elisabeth Inholm og Lene Bunæs. Her leker de doktor med magene.

Fullt mulig å være gravid og i full jobb i barnehagen

Det er fullt mulig å gå gravid på jobb i barnehagen til permisjonen starter. Det handler bare om tilrettelegging og en god dose kommunikasjon.

Publisert Sist oppdatert

Barnehagelærerne Sara Elisabeth Inholm og Lene Bunæs er høygravide. Faktisk har de termin nesten samtidig og går ut i permisjon om tre uker, begge to. Likevel står de begge i full jobb på mellombarnsavdelingen der de jobber og som om ikke det er nok; de stortrives med tilværelsen i Lønnebakken Kanvas barnehage i Oslo.

Nå skulle man tro at å jobbe fram til termin er en selvfølge, og i mange yrker er det nok det. Men hverdagen i barnehagen er fysisk krevende, spesielt når man har med små barn og gjøre. Er du i tillegg gravid, sier det seg selv at det kan være greit å ta det ekstra med ro den siste tiden og for mange er sykemelding et alternativ. Men altså ikke for disse to høygravide damene.

– Det handler om kommunikasjon, sier Inholm.

To av tre gravide

At to av tre på avdelingen skulle bli gravide samtidig, var ikke planlagt. Men når det var et faktum, ble det viktig å planlegge godt framover slik at alles behov var ivaretatt.

– Det er så fint å gå gravid i en barnehage der alle hjelper, støtter og oppmuntrer hverandre. På avdelingen vår har vi 13 fantastiske to- og treåringer som vi får lov til å være sammen med hver dag til tross for graviditeten vår, sier Inholm.

For også barna tar del i graviditeten på sitt vis. De får følge med på utviklingen hele veien og viser hver dag hvor utrolig empatisk og selvstendige de er.

Selvstendige barn

– Vi har alltid lagt til rette for at barna skal mestre mye selv. Som å kle på seg og klatre opp og ned på stellebordet. De vet at vi må ta vare på babyene i magen, og går opp på benken slik at jeg slipper å bøye meg for å dra på støvlene. Trøsting av barn skjer også på bakkenivå og ungene leker daglig at de får baby nå, både gutter og jenter. Også mater de og skifter bleie, ler Inholm.

Det viser hvor mye barn mestrer og forstår bare man snakker med dem på ordentlig vis.

Den tredje ansatte på avdelingen, er fagarbeider Kine Volmert. Så hva med hennes behov? For når de andre to kollegene dine annonserer at de skal ha barn, må vel mye av det fysiske overlates til den eneste som ikke skal det?

– Åpen dialog

– Vi har planlagt dette svært godt. Og hun sier i fra om hun trenger avlastning av andre. Det har vært en åpen dialog hele veien og det har betydd alt. Vi har delt inn barna i små grupper og planlagt hva vi skal gjøre i god tid i forveien. Akkurat kommunikasjonen og planleggingen har vært veldig viktig, sier Inholm, som bærer sitt første barn.

– Hun klager dog over at vi går ofte på do, sier førstegangsmammaen med en liten latter.

Hun legger til at det selvfølgelig hjelper at begge de gravide er friske og i fysisk god form.

Går ikke så fort

Om det blir for mye for fagarbeideren, får kan hun også få en ikke-gravid kollega fra en annen avdeling, også bytter de litt på det. På utflukter tar de gjerne med seg en annen avdeling for å få flere voksne.

– Det er fint for de barna som liker å løpe litt rundt. Vi løper ikke så fort lengre…

Oppskriften på en god graviditet i barnehagen er rett og slett at man er åpen om egne behov. Dukker det opp noe, hva som helst, snakker de med daglig leder om det.

– Kjempehyggelig

– Vi hadde vært utslitt om vi ikke ble møtte med denne forståelsen. Vi har også jobbet med vår bedriftsjordmor via HMS, som har hjulpet med å tilrettelegge det fysiske. Om man ikke har dette på arbeidsplassen, kan man ta kontakt med sin lokale jordmor og eventuelt be henne med på en møte med leder. De vi jobber sammen med, synes det er inspirerende å se at vi fremdeles står i jobben på en slik god måte. Vi har vært flinke til å se hverandre og tørre og be om hjelp, sier Inholm.

For daglig leder Margrethe Utgaard, er det viktig å sørge for at de som er gravid har det bra på jobb.

– Fikk du litt panikk da du hørte at to av tre ansatte på mellombarnsavdelingen var gravide?

– Neida, det er kjempehyggelig at de skal ha barn. Jeg tenkte at her må vi bare tilrettelegge best mulig slik at de kan stå i jobben så lenge som de kan.

Høyt nærvær

Hun har hatt fokus på å ha god kontakt med de gravide, lytte til dem og følge avdelingen opp tett.

 – Jeg må legge til at dette er veldig gode barnehagelærere, som også før de ble gravide, var flinke med barna med tanke på selvstendighet. Barna hadde allerede lært å kle på seg og klatre opp og ned på stellebordet. De er flinke til å veilede barna, sier Utgaard.

– Vi har et generelt høyt nærvær hos oss, da. Og tar ting underveis også. Vi har også et godt HMS-system med klare prosedyrer. Og de to gravide har gjort så å si alt og jobbet som normalt hele tiden, skryter daglig leder og legger til at hun er imponert over innsatsen.

10 tiltak som letter jobben

To av tre kvinner har behov for tilrettelegging på arbeidsplassen i forbindelse med graviditet, og arbeidsgiver er pålagt å legge til rette. Her er noen eksempler på hvordan barnehagene kan legge til rette for gravide ansatte:

1. Planlagte pauser

Det er en god idé å tidsbestemme ekstra pauser for gravide. Tidsbestemmelsen gir oversikt og forutsigbarhet for både gravid og andre ansatte. De som har stillesittende jobb bør ta flere aktive pauser, som å gå runder rundt barnehagen og variert aktivitet med bøy, tøy og løft for å opprettholde god blodgjennomstrøm i muskulatur og morkake.

– Høyt langvarig stress hos mor kan være ugunstig for barnets tilvekst, og effekten av ekstra pauser er at man reduserer stress.

TIPS TIL DEN GRAVIDE:
Hvil gjerne med beina høyt. Det gir bedre blodsirkulasjon.

2. Gode sko

Alle bør ha minst et par gode sko, men for gravide kan de være til ekstra nytte. Gode sko er til hjelp fordi kvinner har et annet tyngdepunkt når de er gravid, det er ekstra trykk på nervene og føttene er ofte hovne.

– På vinteren er det spesielt viktig å unngå glatte sko, spesielt for gravide som er utsatt for bekkenproblematikk.

TIPS TIL DEN GRAVIDE:
Bruk støttestrømper på jobb. Det letter blodstrømmen tilbake til hjertet, og forebygger mot åreknuter og hovne ben.

3. Heve- og senkbart stellebord

Dette er ikke noe som barnehagene automatisk bør investere i, men det kan være til god hjelp for gravide med rygg- og bekkenproblemer. Barnehagen bør også vurdere muligheter for tilrettelegging i garderobe, med trillestoler og påkledningsbenk, slik at gravide unngår å jobbe med bøyd rygg.

– Slike tiltak vil verken redusere eller forebygge utvikling av bekkenløsning, men det vil kunne bidra til mindre smerter og sørge for at den gravide blir mindre sliten.

TIPS TIL DEN GRAVIDE:
Det er ikke farlig å løfte, med mindre man har et risikosvangerskap hvor dette frarådes.

4. Tilrettelagt arbeidstid

Det er enkelte tider i løpet av arbeidsdagen det kan vurderes at gravide bør slippe å jobbe — og et slik tiltak kan kanskje føre til mindre fravær og færre sykmeldinger.

– Kvalme og tretthet er vanlige plager for gravide og derfor bør de kanskje starte litt senere på dagen og slippe å være den som står alene igjen på jobb på slutten av dagen.

TIPS TIL DEN GRAVIDE:
Prioriter tid til en god frokost og innta rikelig med drikke før jobb.

5. Pedagogikk i ergonomien

Alt som barna klarer selv er til hjelp for gravide — det være seg om det klatrer opp på stellebenken eller kler på seg selv.

– Her handler det egentlig bare om å godta at det brukes litt ekstra tid når barna skal klare ting på egen hånd.

TIPS TIL DEN GRAVIDE:
Ved å være den som heier barnet frem under påkledningen vil man kunne få et pedagogisk utbytte av tiden i garderoben.

6. Mat og drikke

Gravide bør gis mulighet til å spise og drikke ved behov, helst hver tredje time.

– Gravide er sårbare for å utvikle kvalme. Gode matvaner gir et stabilt blodsukker som igjen forebygger mot nettopp kvalme.

TIPS TIL DEN GRAVIDE:
Ha en pose mandler med deg på jobb. Det er godt som mellommåltid og bidrar til å holde blodsukkeret stabilt.

7. Utagerende adferd

Utagerende barn kan i verste fall utgjøre en trussel for gravide, og man bør legge til rette så godt som mulig for å unngå utilsiktede slag og spark mot gravidmagen.

– Dersom man har barn med utagerende oppførsel i barnehagen er det kanskje en idé at enten barnet eller den gravide bytter avdeling.

TIPS TIL DEN GRAVIDE:
Slag og spark mot magen er ikke noe man bør bekymre seg for til daglig, men det kan likevel være lurt å fortelle barna at de må være forsiktige med magen.

8. Støy

Langvarig eksponering for kraftig støy kan føre til økt blodtrykk og tretthet, og undersøkelser viser at også barnets hørsel kan påvirkes av kraftig støy under graviditeten.

– Barnehagene bør arbeide generelt med støy på avdelingene — og gjerne organisere i mindre grupper og utendørs aktiviteter. Egentlig skal det ifølge arbeidsmiljøloven ikke være behov for særlig tilrettelegging for gravide i forhold til støy.

TIPS TIL DEN GRAVIDE:
Overhold planlagte pauser og rapporter til daglig leder hvordan du opplever støy.

9. Smitte

Under svangerskapet er fosteret godt beskyttet mot de fleste infeksjoner kvinnen blir utsatt for. Men det er noen unntak, og i barnehager er det økt risiko for å smittet av infeksjonssykdommer. Gravide bør være spesielt på vakt overfor Rubella (røde hunder), vannkopper og 5. barnesykdom — og ta kontakt med lege/helsestasjon hvis du mistenker at du kan være smittet.

– Røde hunder og 5. barnesykdom kan være svært alvorlig og er forbundet med dødelighet hos barnet i enkelte faser i svangerskapet. Vannkopper kan være farlig i første halvdel av svangerskapet. Generelt god håndhygiene anbefales.

TIPS TIL DEN GRAVIDE:
Gravide som ikke er vaksinert eller har gjennomgått smitte tidligere, skal holde seg unna smittebærende barn og voksne.

10. Kollegastøtte

Prinsippet «tar du tre løft for meg tar jeg oppvasken for deg» fungerer godt, og gravide peker ofte på hjelp fra gode kolleger som bedre og til mer hjelp enn andre noen andre tiltak.

– Effekten av at kolleger viser omsorg er at gravide føler seg både sett og hørt og føler seg viktig for arbeidsplassen.

TIPS TIL DEN GRAVIDE:
Mange gravide opplever det som en ulempe at arbeidsbelastningen øker for kollegene. Husk at etter fødselen er det kanskje noen andre som trenger din hjelp.

NB! IA-bedrifter kan søke tilskudd til tilrettelegging hos NAV.

Powered by Labrador CMS