
– Arbeidet som gjøres på småbarnsavdelingene er viktig for barns språkutvikling
Det er en sammenheng mellom kvaliteten på språkmiljøet på småbarnsavdelingen barn går på frem til de er tre år, og hvor stort ordforråd de har når de fyller fem, ifølge en ny doktorgradsavhandling.
20. desember disputerer Joakim Evensen Hansen ved Fakultet for utdanningsvitenskap og humaniora ved Universitetet i Stavanger (UiS), med avhandlingen Educational language practices and language development in Early Childhood Education and Care.
Avhandlingen viser at det er en sammenheng mellom kvaliteten på språkmiljøet på småbarnsavdelingen barn går på frem til de er tre år, og hvor stort ordforråd de har når de fyller fem, skriver Lesesenteret ved Universitetet i Stavanger i en pressemelding.
– Når vi ser denne tydelige sammenhengen mellom et godt tidlig språkmiljø og god vokabularutvikling, viser det at arbeidet som gjøres på småbarnsavdelingene er veldig viktig for barns språkutvikling, sier Hansen i pressemeldingen.
Har fulgt 1100 barn
Studien er en del av forskningsprosjektet GoBan, som undersøker hva som karakteriserer en god barnehage.
Hansen har undersøkt språkutviklingen til over 1100 barn i 206 barnehager over hele Norge. Han har undersøkt hvordan ordforrådet til barna i studien utviklet seg fra de var tre og fem år, og sett dette i sammenheng med kvaliteten på språkmiljøet på småbarnsavdelingene barna gikk på.
Dette har Hansen vurdert ved hjelp av et internasjonalt kartleggingsverktøy som ser på i hvor stor grad de ansatte støtter barnas språkforståelse og bruk av språket.
Bevisst på sin egen rolle
For å finne ut mer av hva som kjennetegner barnehager med høy kvalitet på språkmiljøet, så Hansen nærmere på fire avdelinger som skåret spesielt høyt i kartleggingen av språkmiljøet.
Gjennom observasjoner og intervjuer med de ansatte, fant han ut at de ansatte ved disse avdelingene hadde barna i sentrum for et helhetlig og systematisk språkarbeid, skriver Lesesenteret på sine nettsider.
– De ansatte i de gode avdelingene er bevisste sin egen rolle i å støtte barnets språkutvikling, og peker på at det er viktig at de har kunnskap om barns språk og språkutvikling. De beskriver forskjellige strategier i språkarbeidet, for eksempel forteller de at de er bevisste på vokabular og begrepsutvikling, de legger opp til utvidede samtaler og forteller historier, sier Hansen i pressemeldingen.
Samtidig legger de ansatte på disse avdelingene vekt på at det er barnas initiativ og interesser som skal stå i sentrum, både når de planlegger tema for prosjekter og i samtaler i løpet av dagen, forklarer han.
- Les også: – De yngstes utforskende lek med risiko kan være lett å overse
- Les også: – Hygienen i barnehagene må bli bedre
Bruker et rikt språk
Videoobservasjoner fra disse fire avdelingene viste at språkmiljøet er på linje med det forskningen viser er positivt for barns språkutvikling. De ansatte er aktivt deltakende i samtalene med barna. De bruker et rikt språk, og bruker konkrete ord på objekter, i stedet for «den» eller «det».
– Denne studien viser at språkarbeidet som gjøres på avdelingene med de yngste barna er veldig viktig. Den viser at barn trenger kunnskapsrike, aktive og engasjerte voksne som er klar over sin egen betydning i å bidra til barnas utvikling og læring, og som går inn i hverdagsaktivitetene og jobber aktivt med språket, sier Hansen i pressemeldingen.
Les mer om studien her.