Ordfører Marianne Borgen (SV) sto for den offisielle åpningen av Brødfabrikken FUS barnehage på Løren i Oslo.

Åpnet barnehage på tomta til gammel brødfabrikk – nå baker barnehagen sitt eget brød

Onsdag kunne barn og ansatte i Brødfabrikken FUS barnehage feire den offisielle åpningen av barnehagen sammen med selveste ordføreren i Oslo.

Publisert

Brødfabrikken FUS barnehage åpnet dørene for barn og ansatte i midten av august 2017, og onsdag denne uken var det endelig klart for offisiell åpning av barnehagen som holder til i første etasje av Brødfabrikken sameie på Løren i Oslo.

I strålende sommervær ble snoren klippet av ordfører Marianne Borgen (SV).

– Jeg er veldig glad for å være her i dag. Jeg tror noe av det viktigste vi gjør i denne byen sammen, er å sikre at alle barn har et godt barnehagetilbud. En barnehage man kan få venner ved å være i og hvor man kan ha det gøy og leke mye, sa ordføreren før hun klippet snoren.

Barnehagebarna sto for underholdningen. De fremførte blant annet sin egen versjon av eventyret om Bukkene Bruse der bukkene skulle feire åpningen av en ny seter og endte opp med å bli venn med trollet, som også fikk være med på festen.

– Det er alltid fantastisk å åpne en ny barnehage. Det er gøy å se det ferdige resultatet og høre tilbakemeldingene fra de ansatte, sa eier og daglig leder i Trygge Barnehager AS, Eli Sævareid, etter at hun hadde ønsket barnehagen offisielt velkommen som FUS-barnehage nummer 176.

Baker sitt eget brød

Brødfabrikken FUS barnehage er en avdelingsbarnehage med fire avdelinger og har plass til opptil 100 barn i alderen 0 – 6 år. Per dags dato rommer barnehagen 70 barn og 21 voksne fordelt på tre småbarnsavdelinger og én søskengruppe, opplyser daglig leder Mette Grøtting.

Daglig leder i Brødfabrikken FUS barnehage, Mette Grøtting.

Tidligere holdt Samvirkelagets bakeri, som etter hvert ble hetende Goman, til på tomta som i dag rommer Brødfabrikken sameie og barnehagen. Den opprinnelige brødfabrikken ble bygget på et jorde på Løren i 1929 og det var bakerivirksomhet der helt frem til 2011.

Med dette som bakteppe og et navn som Brødfabrikken FUS barnehage, kommer det kanskje ikke som noen stor overraskelse at de ansatte og barna i barnehagen baker sitt eget grovbrød.

– Å bake brød er en naturlig aktivitet i barnehagen vår og barna får være med. Det er veldig mye læring i å bake brød, sier Grøtting.

Også navnene på barnehagens tre småbarnsavdelinger bærer preg av tomtas historie. De har nemlig fått navnene Kimen, Såkornet og Spiren.

Fokus på kultur

Barnehagen har estetiske fag og musikk som noen av sine satsingsområder og jobber mot å bli en kulturbarnehage, opplyser Grøtting. Da passer det godt å holde til sentralt i Oslo, mener den daglige lederen.

– Vi er opptatt av at barna skal få uttrykke seg på flest mulig estetiske måter og få bruke alle de 100 språkene barn har. Da må vi også gi dem inntrykk, for eksempel ved å gå ut i byen og andre steder. Vi bruker byen mye. Det er et vel av tilbud som barnehager kan benytte seg av gratis. Mange museer har for eksempel omvisninger og verkstedaktiviteter barna kan delta i, forteller hun.

– Vi har i tillegg en personalgruppe med god kompetanse i estetiske fag og musikk, blant annet en musiker og flere ansatte som er gode på å dramatisere eventyr og fortellinger, sier Grøtting.

Offisiell åpning av Brødfabrikken FUS barnehage.

Saken fortsetter under bildet.

Dyrker grønnsaker

Den daglige lederen opplyser at de også er opptatt av å lære barn om hva slags mat som er bra for både hodet og kroppen gjennom FUS sitt SmartMat-konsept. Dette gjør de blant annet ved å bake brød, men også ved å dyrke sine egne grønnsaker og urter i barnehagens kjøkkenhage.

– Mikrodyrking av grønnsaker og urter er i vinden for tiden som en del av tanken om kortreist og bærekraftig mat. Gjennom kjøkkenhagen lærer barna hvor maten kommer fra, at vi er avhengige av å ta vare på planeten vår for å kunne få mat på bordet, og at bærekraftig utvikling og gjenbruk er viktige elementer i det å ta vare på naturen og verden, sier Grøtting.

– Alle avdelingene begynte å så i våres. Vi har krydderurter, tomatplanter og gulrøtter. Vi har også fått oss et epletre. Det lages mye supper fra bunnen av her i barnehagen. Da er det ganske kult å kunne gå ut og hente sine egne urter for å smaksette suppene, sier hun.

Vennskap i sentrum

Den daglige lederen er veldig stolt av den nye barnehagen sin:

– Vi har flotte lokaler, og selv om vi ligger sentralt plassert i Oslo har vi et uteområde med mye gress.

– Vi holder nå på å finne vår vei. Vi er en ny barnehage der alle barn og voksne er nye og skal bli kjent med hverandre, sier Grøtting.

FUS har vennegaranti, som betyr at alle barn skal ha minst en venn i barnehagen. I hele år har vennskap vært et overordnet tema i Brødfabrikken FUS barnehage, opplyser den daglige lederen.

– Vennskap danner grunnlaget for god lek og gir barna trygghet. Som et viktig bakteppe for temaet vennskap ligger viktigheten av at barna skal kunne utvikle god sosial fungering i større gruppe. De fleste barna her er ettåringer, og sosialt fellesskap med flere andre barn er nytt for dem. Det kreves øving for å utvikle et godt sosialt samspill og positive samspillsmønstre.

– Gjennom å ha fokus på vennskap i alt vi gjør og som en rød tråd i alle tema vi har, får barna mulighet til å øve seg på sosiale ferdigheter og utvikle sin samspillkompetanse i trygge og støttende omgivelser. Dette vil på sikt skape trygge barn med positive selvbilder som er klare for å møte verden og livet, avslutter Grøtting, som var glad for å kunne feire den offisielle åpningen av barnehagen i strålende sol.

  • FUS er en av Norges største private barnehagekjeder med 176 barnehager i 83 kommuner.
Powered by Labrador CMS