Holder fortet: Fortet naturbarnehage har plass til 22 barn. Veldig god plass faktisk, i og med at de stort sett er ute hele året.

– Alt det vi gjør inne kan vi også gjøre ute. Men ikke motsatt.

Barna i Fortet naturbarnehage er ute hele dagen, hver dag, hele året. Uansett.

Publisert Sist oppdatert

– For meg holder det ikke å kalle seg en naturbarnehage fordi man har en bålplass i skogen. Vi har en pedagogisk arbeidshverdag i og omkring naturen, og alt vi gjør gjennomsyres av naturen i fokus. Hos oss er det natur fra a til å. Alt vi gjør skal ha en grønn tråd. Og vi går mye på tur, selv om barnehagen allerede ligger i naturen, proklamerer eier Dag Fredriksen i Fortet naturbarnehage i Nittedal.

– Det er jo ikke så vanskelig heller. Alt det vi gjør inne kan vi også gjøre ute. Men motsatt går det ikke, så derfor har vi det dobbelt så kult her, fortsetter han og smiler.

Ballet på seg

Som mange andre barnehager, ble forløperen til Fortet etablert i mangel på barnehageplass til eget barn. Og fordi kona Gro ønsket å fullføre siste året av førskolelærerutdannelsen, falt avgjørelsen om å etablere familiebarnehage i en ikke helt gjennomtenkt bisetning. Drosjesjåføren Dag kunne jo alltids gjøre jobben.

Sånn ble det. Familiebarnehagen ble etablert i 1998. Og herren i huset fant fort ut at fire barn var langt fredeligere ute enn inne. Å få dem ut funket bra, som han selv sier det. Året etter ble det utegruppe, lavvo i hagen og turer i skogen der Fortet ligger i dag. Så ballet det på seg.

– Det begynte med en platting og forsvarets telt. Så ble det to telt slått sammen til et langt telt. Med parafinlamper og ovn. Så bygde vi inn teltet, satte inn vinduer og etablerte nødutgang. Det utviklet seg hele tiden, og ble gradvis mer et bygg, forteller Fredriksen.

Helt til fredag 18. november 2011. Da brant teltet på morgenen. Det er den eneste dagen barnehagen har vært stengt. Mandagen etter var det full drift igjen i den 40 kvadrat store lavvoen på området. Samtidig som jobben med å bygge opp igjen startet.

Ellevill dugnad

I dag er teltet erstattet av et hus bestående av en palisade av tømmerstokker, med et innvendig fullverdig isolert bygg med vinduer, dører og steingulv. Tegnet av barnehageeieren selv — og bygget med god hjelp fra venner og barnehageforeldre på dugnad.

– Det er 60 kubikk tømmer som er båret for hånd og skjært for hånd. Fra vi endelig fikk byggetillatelse holdt vi på hver helg. Både kamerater, barnehageforeldre og til og med foreldre til barn som hadde sluttet i barnehagen stilte opp. På det meste var vi 18 stykker. Det har gått mange grillpølser og kasser med vørterøl i dette bygget — og kaffe. Litervis med kaffe. Dette må være Norges mest dugnadsbasert barnehage, humrer Fredriksen.

– Hva får foreldre til å stille opp på noe sånt? Er ikke dugnadsånden død?

– De liker vel hvem vi er og hva vi jobber med — og så var det jo et spennende prosjekt, sier Fredriksen.

Som nå har et bygg basert på naturmaterialer, bygget i tråd med naturen og gamle byggetradisjoner. Selvforsynt med strøm fra solcellepaneler og uten innlagt vann.

Ambassadører

Ønsket om å bruke naturen er genuint, og barnehagen mener alvor med å drive ute. Bygget brukes mest til skifte av klær. Dersom de er inne, er det ikke mer enn én time samlet om sommeren og to timer om vinteren.

Siden de er ute hele tiden, er det heller ikke plass til en småbarnsavdeling i barnehagen. Barna må være to år før de får begynne i Fortet, så barnehagen er derfor avhengig av innflyttere til kommunen og overføringer fra andre barnehager.

– Dette må være noe som foreldrene selv ønsker. Det er ikke alle barn — og foreldre for den saks skyld — som vil trives i en barnehage som denne, sier Fredriksen.

Som for øvrig ikke har kjørt mer drosje. Men som derimot har utdannet seg til barnehagelærer i voksen alder. Han er opptatt av kvalitet, og derfor var det aldri noe alternativ å drive barnehage uten å ha utdanningen.

– Og målet?

– Vi vil gjøre barna til ambassadører for et rent og godt samfunn. 

Powered by Labrador CMS