– Overraskende at Ap vil utestenge kommersielle aktører
Det nye rødgrønne byrådet i Oslo vil ikke lenger la kommersielle aktører bygge barnehager i hovedstaden. Den private barnehagekjeden Espira er overrasket over avgjørelsen.
Tirsdag la Rødt og det nye byrådet i Oslo bestående av Arbeiderpartiet, SV og Miljøpartiet De Grønne, frem sin samarbeidsavtale. Der kommer det frem at kun kommunen og det de fire partiene omtaler som «private ideelle aktører», skal få tillatelse til å bygge og drifte nye barnehager i hovedstaden i tiden fremover.
Rødt får dermed gjennomslag for sitt krav om ingen nye kommersielle barnehager.
– Et vendepunkt i Oslo-politikken
I avtalen heter det at:
«Disse partiene er enige om å utvikle og styrke kvaliteten i barnehagene. Forbudet mot å bygge kommunale barnehager skal oppheves. Partiene er enige om at kommunen og ideelle virksomheter skal stå for drift av alle nye barnehager i Oslo. Kommunen må realisere dette prinsippet i tråd med gjeldende lov- og regelverk. Partiene er enige om at kommunen skal stille krav om tilsvarende lønns- og arbeidsforhold i private barnehager som i kommunale barnehager. Oslo kommune skal aktivt benytte anledningen til å kreve tilbakebetaling av tilskudd fra kommersielle barnehager hvis tilskudd er anvendt i strid med Barnehagelovens paragraf 14 a eller forskrift i medhold av paragraf 14 a.»
– Nå gjør vi slutt på Høyres politikk med å konkurranseutsette. Vi skaper et vendepunkt i Oslo-politikken etter nesten 19 år med Høyre-styre, uttalte gruppelederen for Rødt, Bjørnar Moxnes, på en pressekonferanse tirsdag formiddag.
– Det er ingen god grunn til at vi skal tillate sugerør i felleskapets kasser på områder som barnehage og eldreomsorg. Våre barnehageansatte, sykepleiere og lærere trenger ikke konsulenter eller at private profitører skal fortelle dem hvordan de skal gjøre jobben sin, legger han til.
Samarbeidsavtalen med Ap, SV og MDG gjør at Rødt nå er villig til å garantere for budsjettene til det nye byrådet de kommende årene.
– Nå får vi en avtale som sørger for å få slutt på profitørene blant annet i barnehagesektoren. Dette er så viktig at vi er villige til å garantere for helheten i budsjettene til byrådet i perioden, sier Moxnes.
– Ikke ulovlig
Det har blitt stilt spørsmål ved om byrådet har lov til å forskjellsbehandle ideelle og kommersielle aktører, eller om dette strider mot barnehageloven.
Rødt-lederen mener å ha jussen på sin side.
– Vi har snakket med jurister som er tydelige på at med klare kriterier er det ikke ulovlig å skille på den måten vi ønsker. Vi ser frem til å bygge barnehager hvor pengene går til barnas beste, og ikke til å berike enkeltpersoner eller selskaper, sier Moxnes.
Påtroppende byrådsleder Raymond Johansen (Ap), understreket under samme pressekonferanse at de private aktørene som allerede har en driftsavtale skal få fortsette og at disse aktørene fremdeles har anledning til å bygge ut innenfor det de har fått tillatelse til.
Johansen påpeket samtidig at samarbeidspartiene, med private ideelle aktører, også mener aksjeselskaper som er tydelig på at de ikke tar ut profitt i sin formålsparagraf, men som pløyer skattebetalernes penger tilbake til barnehagene.
– Veldig overrasket
Kunnskapsbarnehagen Espira er en av landets største private barnehagekjeder. Det privateide selskapet driver 81 barnehager, hvorav fem ligger i Oslo kommune.
Kommunikasjons- og organisasjonsdirektør i Espira, Jens Schei Hansen, er overrasket over at Ap har gitt etter for Rødt sitt krav om å kun la kommunen og private ideelle aktører bygge nye barnehager i hovedstaden fremover.
– Under Arbeiderpartiets landsmøte i våres ble det sagt at man trenger private aktører for å bygge nok barnehageplasser, Raymond Johansen har også uttalt at han ønsker dem velkommen. Derfor er vi veldig overasket over at de nå ønsker at lovlige, seriøse aktører som opererer helt i tråd med lovverk og har tariffavtale, skal utestenges fra videre bygging av barnehager i Oslo, sier Hansen til barnehage.no, og legger til:
– Vi synes det er rart at man velger å rokke ved den samfunnskonstruksjonen som har vært veldig vellykket i Norge, nemlig at man har fordelt barnehageutbyggingen mellom private og kommunale barnehager. På denne måten har man løst samfunnsoppdraget med å skaffe nok barnehageplasser, som videre har medført at barn har gode barnehager å gå i, foreldrene har mange barnehager å velge blant og at kvinner kan begynne å jobbe igjen når de får barn, påpeker Hansen.
Kommunikasjons- og organisasjonsdirektøren mener det er problematisk at det rødgrønne byrådet i samarbeid med Rødt nå innfører nye begreper for å definere privat barnehagebransje.
– I lovverket, rammeplanen og alt man forholder seg til ellers, bruker man begrepene kommunale og ikke-kommunale barnehager og offentlige og private barnehager. Det at man nå i Oslo begynner å definere og dele opp innenfor de private barnehagene er det vanskelig for oss å ha noe forhold til. Hva er egentlig en kommersiell barnehage? spør han.
– Kommunen skal være en stor aktør
I byrådserklæringen som ble lagt frem mandag denne uken står det at: «Kommunen skal ta et hovedansvar for å bygge barnehager». Dermed oppheves forbudet som har vært gjeldende i hovedstaden mot at kommunen skal bygge og drifte nye barnehager.
Påtroppende ordfører Marianne Borgen (SV) er fornøyd med dette.
– Vi har hatt en situasjon i Oslo hvor kommunen har sagt at de ikke skal bygge eller drifte en eneste ny kommunal barnehage. Det store skiftet er nå at denne nye byregjeringen tar tilbake ansvaret for utbygging av barnehager. Det betyr også at kommunen selv skal være en stor aktør i tillegg til de ideelle, uttalte Borgen under pressekonferansen tirsdag.
- LES OGSÅ: Nattåpne barnehager og to opptak
- LES OGSÅ: Sjekk dette før du søker barnehageplass