DEBATT

Arve Hansen, Svein Heddeland og Morten Halvorsen står bak podkasten Menn i barnehagen (Mib).
Arve Hansen, Svein Heddeland og Morten Halvorsen står bak podkasten Menn i barnehagen (Mib).

– Vi mener vi er på spor av noe. Viste er redd dette er et blindspor

– Vi er redd for at å ikke se kjønn, gjør oss blind for mangfold, skriver den engasjerte trioen bak podcasten «Menn i barnehagen» i sitt svar til Odd Arild Viste.

Publisert
  • Dette er et innsendt bidrag, og gir uttrykk for skribentens meninger og holdninger. Vil du delta i debatten? Send gjerne inn innlegg hit.

Først vil vi rette en takk til Viste som løfter mangfolds-debatten, og dermed også mannfolks-debatten i barnehagen. Dette gir fin reklame og oppmerksomhet om Norges første podkast om menn i barnehager.

Vi er som nevnt tre engasjert menn som har jobbet med tema menn i barnehager i en årrekke, både i barnehage, i byråkrati og på Universitetet i Agder. Vi mener vi er på spor av noe. Viste er redd dette er et blindspor. Vi er redd for at å ikke se kjønn, gjør oss blind for mangfold. Slik ønsker vi å utvide menns kjønnsrolleperspektiv og vise barnehagens flerfoldige muligheter for et mangfold av menn.

Klappsalver og motbør

Vi har møtt både klappsalver og motbør i vårt arbeide underveis. Vårt engasjement har nå resultert i en podkast som skal handle om menn i barnehage fra flere og ulike perspektiv. Det er først og fremst mannen og menns refleksjoner og handlinger i barnehagen som er denne sakens, og dermed podkastens kjerne.

Begrunnelse for dette er vårt faglige engasjement og kunnskap om dette arbeidet gjennom mange år. Norges barnehager trenger flere engasjerte menn. Punktum. Vi deler ikke Viste sin oppfatning, at å reflektere rundt mannsperspektiv, er umulig uten å ty til stereotypier.

Burde ikke også kvinner kunne snakke om sin forståelse og utøvelse av egen kjønnsrolle i barnehagen uten å bli oppfattet som, stereotype, rigide og navlebeskuende?

Vi har en klar agenda for denne podkasten, den skal ta opp ulike spørsmål om menn i barnehage og være opptatt av å belyse de ulike sidene med å være mann i barnehage. Den skal ha som mål at de som hører på skal bli inspirert i sitt arbeid. Fører dette til at flere menn ønsker å jobbe i barnehage, ja da jubler vi!

Vær ikke redd - samtidig skal vi også snakke om mangfold, likestilling, kjønnsidentitet, kjønnsstereotypier, menn som «klatrestativ», menn og bleieskift, menns pausesnakk og annet snacks. Alle disse temaene trenger engasjerte og kritiske synspunkter. Kanskje vi klarer å både utvide og presisere faglighet gjennom å konkretisere menns opplevelser. Menns ulike stemmer skal bli hørt, og derfor forblir navnet på podkasten, Menn i barnehage. Vi mener det kan bidra til et større mangfold i barnehagen.

Kommer mer

Foreløpig har vi spilt inn en sesong med tre episoder og det samme står for tur i sesong to i høst. I vårens episoder har vi intervjuet tre kvinner i viktige posisjoner på UiA, rektor, leder av senter for likestilling ved UiA og studieleder i barnehagelærerutdanninga.

Men, fortvil ikke, den noe skjeve kjønnsfordelingen griper vi ved allerede i planlegging av neste sesong. Snart vil gutta på lekegolvet også slippe til. Blant annet ønsker vi mannlige studenter, praksislærere, og styrere velkommen som gjester i studio. Det vil også være naturlig å intervjue forskere, vitenskapelige skribenter, kanskje mannsrolleutvalget og andre om ulike aktualiteter.

Kunne kanskje i en fremtidig episode også vært interessant å høre om Utdanningsforbundets syn på menn og likestilling i barnehagen?

I disse dager lanseres episode tre og den mener vi tar opp flere av de temaene Viste savner. Vi gjør også oppmerksom på at alle sesongens episoder ble spilt inn før podkasten ble lansert. Vi tar gjerne imot flere synspunkter og meninger knyttet til tema. Vi vil gjerne ha deg, og alle andre interesserte med på laget, med på reisen.

Så skal vi de neste episoder og neste sesonger fortsatt være på søk etter det mannlige og du skal se det blir både mangfold, mening og moro framover i podkasten!

Stay tuned. In mib we trust!

En herrehilsen fra oss som er ansvarlige for MIB–podden på Universitetet i Agder.

Powered by Labrador CMS