Sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen (NSR).
Sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen (NSR).

Har fordelt mer enn 8 millioner kroner på 25 barnehager og avdelinger

– Jeg vet at tilskuddsmidlene ofte er det som skal til for at barnehagene skal få mulighet til å styrke språktilbudet og det samiske innholdet, og vi har derfor sendt ut mange påminnelser om søknadsfrist.

Publisert Sist oppdatert

Sametingsrådet har fra januar til juni i år bevilget 8.262.909 kroner i tilskudd til 17 samiske barnehager og 8 samiske avdelinger i norske barnehager, skriver Sametinget i en pressemelding sendt ut onsdag.

– Utredningen NOU 2016:18 Hjertespråket sier at samiske barnehager er det viktigste enkelttiltaket for å sikre, bevare og vitalisere samisk språk, sier sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen (NSR).

Totalt er det 572 samiske barn som får et barnehagetilbud som bygger på samiske verdier, språk, kultur og tradisjonell kunnskap. 18 barn får et sørsamisk barnehagetilbud, 39 barn får et lulesamisk barnehagetilbud og 515 barn får et nordsamisk barnehagetilbud.

Tilskuddet skal blant annet brukes på tiltak som utvikler og bygger barnehagetilbudet på samiske verdier, språk, kultur og tradisjonell kunnskap.

Ordningen er søknadsbasert, men i år har ikke like mange som vanlig søkt. Derfor har søknadsfristen vært utsatt noe.

– Jeg vet at tilskuddsmidlene ofte er det som skal til for at barnehagene skal få mulighet til å styrke språktilbudet og det samiske innholdet, og vi har derfor sendt ut mange påminnelser om søknadsfrist, sier Mikkelsen.

Han forteller også at sametingsrådet har startet arbeid med å endre tilskuddsordningen.

Det fins også en tilskuddsordning for samisk språkopplæring, hvor barnehager som lærer de samiske barna samisk kan søke. Hittil i år er det tildelt cirka 313.000 kroner til fire barnehager gjennom denne ordningen, som har åpen søknadsfrist, hvilket betyr at barnehager kan søke og få tildelt tilskudd fortløpende fram til 1. september.

Powered by Labrador CMS