Barnehage gikk konkurs - koster kommunen over en million

Etter flere år med røde tall i boka ble barnehagen i sommer slått konkurs. Nå sitter kommunen igjen med regninga.

Publisert

I sommer ble Lekeslottet barnehage i Risør slått konkurs, og fredag 2. juli var det slutt. Det skriver Aust-Agder Blad, som omtaler saken i dag (krever abonnement).

- Styret har jobbet hardt for å finne en løsning. Dessverre er det ikke grunnlag for videre drift på grunn av dårlig økonomi og for få søkere fra høsten av, sa styreleder Ingeborg Hemminghytt Morka i Lekeslottet barnehage til avisen i april.

I fjor vår fikk barnehagen et lån fra Risør kommune på 700.000 kroner. Fra tidligere hadde også kommunen stilt med 420.000 kroner i garanti til barnehagen.

- De har holdt på i veldig mange år, og stelt godt med bygningsmassen. En barnehage som ligger i unike omgivelser, som vi ikke uten videre skal slippe tak i, sa Lill Jorunn Larsen (KrF) på formannskapsmøte i april i fjor, ifølge avisen.

Politikerne sa ja, på tross av at kommunedirektør Trond Aslaksen advarte mot risikoen:

– Rådmannen mener at det er en vesentlig økonomisk risiko ved å stille en kommunal garanti for nytt låneopptak i barnehagen, da disse skal dekke påløpte forpliktelser. Det vil si at barnehagen vil finansiere kortsiktig gjeld med nytt låneopptak som ikke framstår som bærekraftig, og det vil være en betydelig risiko for at kommunen vil måtte tre inn i garantien og dekke disse kostnadene over driftsbudsjettet sitt, skrev kommunedirektøren i konklusjonen.

Samtidig påvirker ikke konkursen kommunens drift direkte, siden lånet ifølge Aslaksen finansieres gjennom ubundne investeringsfond og utbetales over investeringsregnskapet.

– Sånn sett så er ikke dette dramatisk for kommunen. Det er veldig trasig for barnehagen at de ikke kunne drifte videre, og det er det som er det triste. Det er ikke like alvorlig for oss, sier han til Aust-Agder Blad.

Powered by Labrador CMS