Hans Even Dalland har funnet opp en løsning som gjør at man kan åpne barnehageporten med albuen.
Hans Even Dalland har funnet opp en løsning som gjør at man kan åpne barnehageporten med albuen.

Ville ikke ta på kula i porten: Fant «Petter Smart»-løsning

Ideen oppsto da han leverte sønnen i barnehagen, og hørte at også de andre foreldrene murret. – Det blir mitt lille bidrag i dugnaden for å få ned koronasmitten, sier snekker og oppfinner Hans Even Dalland.

Publisert Sist oppdatert

Inne i barnehagen må både barn og voksne holde seg til sine kohorter og vaske hendene ofte. I porten blir foreldrene møtt med håndsprit og en oppfordring om å holde avstand. Som ellers i samfunnet er hensynet til hygiene og smittefare blitt noe av det viktigste vi må forholde oss til.

Men: For å komme seg inn i barnehagen, er alle nødt til å løfte kula i porten som svært mange norske barnehager er utstyrt med. Dermed øker også risikoen for å dele bakterier med de som gikk inn før deg.

– Jeg har tenkt på det også før korona, at det er litt ufornuftig at alle skal ta i en og samme kule. Jo mer jeg tenkte på det, jo mindre fred fikk jeg med tanken. Jeg er laget litt sånn at jeg liker å finne løsninger på ting, sier Hans Even Dalland.

«Petter Smart»

Han er snekker og selvstendig næringsdrivende, og ifølge lokalavisa Bladet, som omtalte saken først, kjent som noe av en Petter Smart i lokalsamfunnet i Stjørdal. Han har blant annet tidligere funnet opp en app for håndverkere. Den beregner avstanden når man skal snekre for eksempel rekkverk., og har ifølge oppfinneren rundt 20 000 brukere i dag.

– Jeg er nok en i overkant løsningsorientert person, som stadig ser etter mulighetene i stedet for begrensninger. Det gjør jeg hele tiden, noe som tidvis nesten kan bli litt plagsomt, sier han og ler.

Ikke alle strøtanker blir til en faktisk oppfinnelse. Men i dette tilfellet er den første ferdige utgaven allerede produsert og montert. Det skulle likevel vise seg at veien dit ikke var helt uten utfordringer.

– Jeg begynte å tegne litt, og laget først en enkel brakett. Jeg fikk montere den som en test på grinda til personalinngangen til barnehagen der sønnen min går. Men så viste det seg at barna klarte å åpne porten. Da måtte jeg jobbe videre.

Dalland forteller at løsningen ble å lage den kortere, og sette på en stang.

– Så nå er det umulig for barnehagebarna å åpne porten?

– Vel, for å si det slik: Sønnen min er snart fem, og han har lenge klart å åpne porten ved hjelp av den kula. Så man må ha litt skjønn. Men det gjør det i alle fall vanskeligere.

– Hvilke andre faktorer var du nødt til å ta hensyn til i utviklingsarbeidet?

– Sikkerheten var viktig, at ikke håndtaket fungerer som en saks der man risikerer å klemme seg eller miste fingrene. En annen ting er brukervennligheten. Jeg hadde også med meg en tanke om at man skal kunne fjerne den uten å ødelegge grinda. Nå fungerer den slik at den kan klemmes på og enkelt tas av igjen.

Her demonstrerer oppfinneren selv hvordan løsningen fungerer:

Så langt er oppfinnelsen omtalt i Bladet og på Facebooksiden til firmaet han driver, H.E.Dalland. For det er ikke oppfinnelser han sysler med til daglig, men snekring, graving og andre tjenester i byggenæringa.

– Hvordan har responsen vært etter at oppfinnelsen ble kjent?

– Jeg har fått veldig mange gode tilbakemeldinger, det er flere som mener at den kula er litt tung å dra opp. Jeg hørte jo også at andre foreldre i vår barnehage murret litt, sier Dalland, men legger til at det ikke har vært det helt store salget ennå. Så langt er innretningen montert i én barnehage.

– Dette var i utgangspunktet ikke tenkt kommersielt, det var mer en tanke om å kunne avhjelpe smittesituasjonen. Men jeg har fått mange henvendelser - til og med fra Sverige. Det viser seg at mange barnehager har den samme lukkemekanismen på porten også der.

– Praktisk og hygienisk

Det var Bladet som omtalte saken først (saken krever innlogging). Avisen har vært i kontakt med styrer Hjørdis Thyholt i Medbroen barnehage, som mener oppfinnelsen er interessant.

– Det er godt tenkt som et tiltak for å hindre smittespredning, gitt at det ikke er noe som barna greier å åpne. Det er sikkert både mer praktisk og hygienisk å kunne åpne med albuen. Hvis du bærer på ting også. Den kula er ganske tung å få opp, sier hun til avisen.

Powered by Labrador CMS