Åpner for grønt tiltaksnivå i barnehager
Fra og med 27. mai er det kommunene selv som skal avgjøre hvilket tiltaksnivå det skal være i barnehager, skoler og SFO.
Det ble klart på en pressekonferanse, fredag.
Dette er første gang det grønne tiltaksnivået i trafikklysmodellen kan bli tatt i bruk. Frem til nå har det vært bestemt nasjonalt at alle barnehager og skoler skal være på gult tiltaksnivå, og kommuner med mye smitte har hatt rødt nivå. Fra 27. mai bestemmes ikke lenger tiltaksnivået nasjonalt, men kommunene skal bestemme selv ut fra smittesituasjonen lokalt.
– Nå åpner vi for at kommuner under gitte forutsetninger kan ta i bruk det grønne nivået. Grønt nivå vil bety en mer normal barnehage- og skolehverdag. Vi har en nedadgående smittetrend de fleste steder, og vi mener det er riktig at kommunene nå i større grad får bestemme nivå selv, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) i en pressemelding.
Kommunen bestemmer
Det er altså kommunen som skal bestemme hvilke tiltaksnivå som skal gjelde i sin kommune.
Forutsetningen for å gå over til grønt nivå, er at kommunen har lite smitte over tid, god testkapasitet og løpende oversikt over antall smittetilfeller. De må også ha en plan for rask oppskalering til gult eller rødt tiltaksnivå.
– Noen kommuner har en slik smittesituasjon at de vil ha behov for å opprettholde gult nivå frem til sommerferien. Men jeg tror også at mange går og venter på muligheten til å lette på tiltak, og jeg er veldig glad for at de nå får den muligheten. Jeg håper også at de aller fleste skoler og barnehager kan starte opp igjen på grønt nivå til høsten, sier Melby.
Ingen kohorter
Grønt nivå betyr at kohorter utgår, og barna kan være sammen på tvers av avdelinger. Men grønt nivå betyr ikke slutt på smitteverntiltak.
Ingen syke skal møte i barnehagen eller på skolen, det skal være god hygiene og normalt renhold, og man skal fortsatt unngå fysisk kontakt som håndhilsning og klemming. Ansatte er fortsatt anbefalt å holde avstand til andre ansatte.