Nærhet til naturen. Med egen barnehagebuss er ungene i Månestråle barnehage aldri langt unna naturen selv om de holder til i lokaler midt på Majorstuen i Oslo.

Barnehage på hjul

Naturen trenger ikke være langt unna, selv om barnehagen ligger midt i Oslo sentrum.

Publisert Sist oppdatert

Månestråle barnehage, som er en del av aktivitetshuset Child planet i Oslo, ligger midt i smørøyet på Majorstuen. For en barnehage som liker mye friluftsliv holder det ikke med Frognerparken bare et steinkast unna. Eier Kari Tovar vil at barnehagebarna skal få komme seg ut på tur så ofte som mulig for å bli kjent med andre naturområder i hovedstaden. Løsningen ble en spesiallaget barnehagebuss som kan frakte ungene trygt ut på tur. Vi fikk være på en av de aller første turene og ungene er allerede helfrelste på bussen.

– Ååååh, skal vi på busstur. Så gøy. Hvor skal vi kjøre i dag, spør ungene idet sjåfør Harald Ottestad åpner dørene inn til den splitter nye barnehagebussen.

Strenge sikkerhetsrutiner

Ni av barna på de to avdelingene Kometer og Satellitter står pent oppstilt etter veggen og venter på klarsignal til å få gå om bord i bussen. De vet nøyaktig hva som forventes av dem for å få en trygg og sikker busstur og de lytter alltid nøye etter når beskjeder blir gitt.

– Det er veldig strenge sikkerhetsrutiner. Vi må bli trygge på at rutinene fungerer. Samtidig er bussen veldig gjennomført bygd og tilpasset sikker transport av barna. Dette er mye tryggere enn å sende dem ut i kollektivtrafikken, påpeker daglig leder i Månestråle, Simen Aasgaard Øien.

Barnehagebussen er i første omgang forbeholdt de eldste barna, men på sikt vil den også tilpasses de minste barna, slik at også de får komme seg ut på langtur i egnede småbarnsseter.

En og en legger ungene tursekken i bussens lasterom før de går inn i bussen. Setter skoene pent og ryddig på plass i skohyllen før de finner sitt sete og fester setebeltet.

– Det er veldig viktig at vi alltid har på oss setebeltet. Hvis ikke blir Harald lei seg, forteller Ranja.

Først ut i Oslo

Barnehagebuss er et forholdsvis nytt konsept i Norge, men er langt mer vanlig å finne i Sverige. Da ofte som en erstatning for en barnehageavdeling. Månestråle er den første barnehagen i Oslo som går til anskaffelse av barnehagebussen, men den skal ikke være noen erstatning for en hel avdeling, men et hjelpemiddel for å kunne ferdes trygt rundt i Oslo.

– Den gir oss en enorm frihet til å dra til nye steder og litt lenger bort fra barnehagen enn det vi har vært vant til. Vi er allerede i gang med å sjekke ut nye turmål, men det er alltid viktig at vi drar ut for å risikovurdere plassene før vi reiser ut med ungene, påpeker han.

Bussen er utstyrt med alle fasiliteter som en barnehage trenger for å kunne tilbringe hele dagen på hjul med:

* Kjøkken

* Toalett med stellerom

* Garderobe

* Tørkeskap

* Skohylle

* Varmeskap til mat

– En av de store fordelene jeg ser i forhold til å dra på turer er at det er veldig hygienisk med en buss. Her kan ungene gå på do og vaske hendene sine før vi skal spise. Vi har mulighet for å lage mat inne eller vi kan få med oss mat fra kjøkkenet i barnehagen som kan holde seg varmt i varmeskapet. Er det skikkelig ruskevær kan vi trekke inn i bussen og spille spill eller barna kan legge seg bakerst i bussen og slappe av om de blir slitne, forteller Simen Aasgaard Øien.

Yogabuss

Sjåfør Harald Ottestad parkerer bussen rett ved turstien opp til dagens turmål – Midtstuen. Ungene kan spasere rett ut i skogen uten å krysse trafikkerte veier.

Seksåringene Sarah, Nora og Hermine er storfornøyd med den nye barnehagebussen og kunne egentlig tenke seg å bruke den fast hver dag.

– Vi elsker å kjøre bussen. Den er mye bedre å reise med enn å ta t-banen eller trikken, sier Nora, Sarah og Ranja mens de utforsker området. Og etter bare noen sekunder kommer de over dagens første mysterium. En død fugl på stien.

– Hvordan døde den, undrer jentene og bøyer seg ned for å studere fuglen nærmere. Alle ungene flokker seg rundt og pedagog Morten Wold Hansen må forklare ungene at de ikke må ta borti den.

– Det er så mye å finne på når vi er ute. Vi liker egentlig ikke å være inne, forteller Nora mens de vandrer videre opp mot lekeområdet sitt.

– Hvorfor er bussen så mye bedre?

– Det er så behagelig å sitte i setene. Så har vi kjøkken og toalett i bussen. Det er bra hvis vi må på do når vi er på tur, mener de tre.

Tvillingbrødrene Nicolai og Christian mener setene i bussen er så gode at de kan brukes til mer enn bare å slappe av.

– Vi kan faktisk ha yoga i bussen, for det er så godt å lappe av i setene, sier de to guttene med et bredt glis.

Fakta om barnehagebussen

  • Den første barnehagebussen ble bygget på bussfabrikk i Stryn i 2007 og levert til Stockholm.
  • I 2009 startet Inge Arne Bøe opp selskapet barnehagebussen.no, som konsentrerte seg om salg i Norge og Sverige.
  • Totalt er det levert 46 busser, 36 til Sverige og ti i Norge.
  • Har plass til 21 barn og fire voksne.
  • Prisen på barnehagebussen er i dag ca. 2,9 millioner kroner.
  • I dag finnes ikke bussfabrikker i verken Norge eller Sverige. Alle barnehagebussene produseres i Finland.
Powered by Labrador CMS