Eier og daglig leder Lise Lauvik i Langøy friluftsbarnehage har lenge ønsket å bygge basseng. Torsdag var det en realitet. Og pedagogisk leder Madeline Børnes fikk gleden av å ta et første bad sammen med fem av barnehagens 5-åringer.
Eier og daglig leder Lise Lauvik i Langøy friluftsbarnehage har lenge ønsket å bygge basseng. Torsdag var det en realitet. Og pedagogisk leder Madeline Børnes fikk gleden av å ta et første bad sammen med fem av barnehagens 5-åringer.

Her ble barna overrasket med eget basseng

Da barna møtte opp i Langøy friluftsbarnehage torsdag, ante de ikke at eier Lise Lauvik og de andre ansatte i høst har planlagt noe helt spesielt.

Publisert Sist oppdatert

I all hemmelighet har barnehagen kjøpt eget basseng. I slutten av oktober ble den 2,40 meter brede og 7,80 meter lange jacuzzien montert og fylt. Og etter det er vannet er sakte, men sikkert blitt varmet opp til 38 grader.

Hensikten er å ha en plass hvor barna skal lære seg å bli trygge i vann – og kanskje lære å svømme. Alle barna i Langøy friluftsbarnehage i Fjell kommune i Hordaland bor nær sjøen. De bruker sjøen mye i hverdagen. Barnehagen ligger litt forbi Sotra, vest for Bergen, nesten så langt du kommer i den retningen uten båt.

– Det er som en barnehagestyrer i Bodø sa: Dette er den eneste kunnskapen vi kan gi dem som de kan dø av ikke å ha, sier Lise Lauvik når hun skal forklare investeringen.

– Burde vært obligatorisk

Selv har hun opplevd at svømmeundervisningen som barn får i skolen ikke god nok. Hun sier at hennes egne barn fikk omtrent ti timer i 3. klasse og ti timer i 7. klasse.

Derfor er Lauvik veldig glad for at Venstre har fått gjennomslag i Stortinget for penger til svømmeopplæring i barnehagene.

– Slik det er nå, er det en frivillig ordning. Men jeg mener det ikke burde være opp til hver enkelt barnehage om de skal ta barna på svømmeopplæring. I Norge bør alle barn bli trygg i vannet, sier Lauvik.

Sjørøverskip og snøkanon

Barnehageeieren, som i fjor kunne hente hjem prisen Årets barnehage 2016 på lederkonferansen til PBL, har fra før fått bygget et eget sjørøverskip og investert i snøkanon til glede for barna som bor på et sted hvor det nesten aldri er snø.

I mange år hun hatt ønske om også å bygge basseng. Men hun har tidlig skjønt at det er for dyrt og arbeidskrevende å etablere et basseng innendørs.

Dermed brukte hun ikke lang tid på å bestemme seg da en stor jacuzzi dukket opp på tilbud på nett sist sommer.

Relativt nedbetalte bygg

– Jeg tror det egentlig kostet 340.000 kroner, og vi fikk det for 211.000. Det er egentlig ikke så veldig dyrt. Jeg kunne kjøpt fem basseng for prisen av en buss, sier Lauvik.

– For en barnehage er det uansett mye penger?

– Ja, men vi har relativt nedbetalte bygg. Vi sitter ikke med 40 millioner i lån slik som noen andre barnehager. Dessuten sparer vi mye penger på at vi nesten ikke har sykefravær. Og i og med at vi er en friluftsbarnehage, bruker vi veldig lite penger på leker, sier Lauvik.

Varslet storm

Torsdag skulle herligheten innvies. Meteorologisk institutt hadde varslet bøttevis med regn og høstens første storm.

Langøy friluftsbarnehage så ingen grunn til å avlyse. Og da barna hoppet ut i vannet, var det bare litt over middels surt vestlandsvær.

– Det er ingen her som bryr seg om været. Vi er ute hele dagen allikevel, så da kan vi like godt bade. Det er varmt i vannet.

– Hvor mye skal dere bruke bassenget nå framover?

– Ofte. Og nå i starten blir det vel hele tiden. Men vi har satt en liten grense. Det er noe med kjemikalier og klor og sånt, så vi har bestemt at vi bare har barn i karet som er «tørre», sier Lauvik.

Og apropos det, så har hun faktisk ikke holdt bassengplanene hemmelig for riktig alle barna. To 3-åringer og en på to og et halvt ble for kort tid siden fortalt at barnehagen skulle få basseng, men at bare dem som ikke bruker bleie kan få bade der. Det ga resultater:

– Alle tre sluttet med bleie på dagen! ler Lise Lauvik.

Powered by Labrador CMS