Norlandia Breivika kulturbarnehage i Bodø fikk forfatterbesøk av Marit Røgeberg Ertzeid torsdag.

Formidler for småfolk i fjæra

Tidligere barnehagelærer Marit Røgeberg Ertzeid skriver sakprosa for barnehagebarn.

Publisert

Fjæra for småfolk, heter boka.

Med den har forfatter Marit Røgeberg Ertzeid vært på en liten turné i ulike fjærer i Bodø. Mørkvedbukta, Bodøsjøen og nå Breivika. Hun opplever god respons.

– Ungene elsker å være i fjæra. Det tror jeg omtrent alle unger gjør, sier Ertzeid.

I bibliotekets regi

Det er Stormen bibliotek som har invitert henne, med midler de har søkt om og fått fra Kulturrådet.

– Det har vi gjort fordi bokserien er veldig relevant, og fordi innholdet ligner mye på det barna selv kan se omkring seg, sier barnebibliotekar Elin Fostvedt.

Forfatter Marit Røgeberg Ertzeid sammen med bibliotekar Elin Fostvedt fra Stormen bibliotek.

Hun forteller at det fins lite sakprosa å finne om emnene Ertzeid tar for seg. I alle fall for aldersgruppen barnehagebarn og på norsk. En del av det som finnes, er oversettelser fra andre språk. Som ikke nødvendigvis tar utgangspunkt i norsk natur, slik bøkene til Ertzeid gjør.

– Alle bildene er tatt i Nordland, men jeg har bodd mange forskjellige steder, og dessuten undersøkt at det jeg viser fram er vanlige eksemplarer. At barna selv kan finne dem igjen når de er ute. Noe av målet er å skape nysgjerrighet blant barna, og bidra til at de blir enda mer opptatt av natur, forteller forfatteren selv, mens hun klargjør samlingen av skjell og sneglehus som hun skal vise for barna.

Rur-triks på lur

Ertzeid har også skrevet bøker om havet, skogen, markblomster og småkryp - i samme serie. Men nå handler det om fjæra, og denne gang er det Norlandia Breivika kulturbarnehage hun besøker.

Forfatteren har bakgrunn som barnehagelærer, og det bærer samspillet med tilhørerne preg av.

Maria Hernes har tatt regntøy på boka.

– Når jeg ser antydning til gjesping, er det på tide å bevege seg. Da pleier vi å leke rur, og legger oss ned på bakken og spreller med beina for å vifte mat inn i skjellet, forteller hun – og legger til boka tar for seg fire skjell, fire snegler og fire dyr som er vanlige å finne i fjæra.

Deriblant rur.

Til denne lille turnéen, har bibliotekar Fostvedt og kollega Maria Hernes med seg kopi av alle boksidene i laminert A3-format, som de viser fram mens Ertzeid forteller. Eller som de selv sier:

– Vi har tatt regntøy på boka.

– Læreglad gjeng

Stadig stilles det spørsmål, både fra forfatterens side og fra publikums. Det mangler ikke på opprakte hender, og det er ikke vanskelig å merke at tilhørerne kjenner igjen det mye av det som beskrives.

Helle Johnsen er avdelingsleder på Kråkebollen.

– De er jo mye i fjæra, for den ligger praktisk talt ligger i bakgården vår. Så de er godt kjent med ulike typer skjell, for eksempel. Og så er de er en læreglad gjeng, sier Helle Johnsen, som er avdelingsleder for Kråkebollen i Breivika kulturbarnehage.

De kjenner forresten ganske godt til barnebibliotekar Fostvedt også, ettersom de treffer henne én gang i uka gjennom barnehagens samarbeid med Stormen.

For i tillegg til kort vei til fjæra, er de så heldige å ha kort vei til biblioteket.

Powered by Labrador CMS