Psykoterapeut Lene Kristina Larsen og Tonje Gry Carlsson (og superheltelefanten Elvira) håper at Elviras empatikalender kan fremme barns trivsel og trygghet og forebygge mobbing.Trine Jonassen
– Vonde følelser løsner når vi får lov å kjenne på dem
Gjennom ti tema ønsker gründerne bak Elviras empatikalender å lære barn å sette ord på følelser og øke egen bevissthet. Og ikke minst at det er greit å føle som de gjør.
Barn med god empatiforståelse tilpasser seg bedre sosialt, får flere venner, leker og utfolder seg mer. Det mener psykoterapeut Lene Kristina Larsen og Tonje Gry Carlsson. Sammen har de startet Elvira forlag og lanserte i vår Elvira empatikalender for bruk i barnehagen.
Gjennom ti tema lærer barn å sette ord på følelser og øke egen bevissthet. Og ikke minst at det er greit å føle som de gjør. Å være sint, trist, glad eller usikker er helt normalt og noe det er helt greit å sette ord på.
– Du må kjenne grunnfølelsen i deg selv før du kan kjenne den i andre, sier faglig veileder i forlaget, Lene Kristina Larsen.
– Det skaper trygghet og trygge barn lærer mer og trives bedre.
Forebyggende tiltak
Larsen har jobbet med barn i psykiatrien i 15 år, og har vært tett på barnehager og skoler som veileder med hensyn til mobbing og dårlig miljø.
Hun så tidlig behov for et verktøy som er enkelt å bruke og som er tilgjengelig for alle uansett utdanningsnivå. En spørreundersøkelse i barnehagen, avslørte det samme behovet.
– Dette er et forebyggende tiltak mot mobbing, men først og fremst for trivsel og trygghet. Barn som får hjelp til å utvikle empati har mindre sjanse for å mobbe og bli mobbet, forklarer Larsen, og legger til at kalenderen ikke er et kartleggingsverktøy.
– Dette handler om empati, tillit og grenser. Kjenner du egne følelser lærer du også å sette grenser for deg selv. Kanskje vil ikke barnet ha en klem, men bare holde i hånda. Ved å kjenne seg selv, lærer vi barna å sette grenser for seg selv og kjenne dem igjen i andre.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Alle følelser er lov
Empati oppstår i relasjoner med andre, og i Norge har vi ikke kultur for å snakke om følelser.
Annonse
– Det vi ønsker å formidle til barn, er at alle følelser er likestilte og at det er viktig å kjenne på dem, sier makker Carlsson.
Det handler om å få bekreftelse på at det du føler er ok. Verktøyet vil også hjelpe de ansatte i barnehagen å møte barna i følelsene sine.
Ti tema
– Barn ender ofte opp med å tro at det de føler er feil. De fornekter vonde følelser fordi de ser på de voksne at det ikke er ok. Men vonde følelser løsner når vi får lov til å kjenne på dem. Det handler om å sette ord på det du føler i stedet for å slå, og det er like skadelig å rette sinnet innover, sier Carlsson.
Kalenderen forteller historien om elefantbamsen Elvira, Tina på fem år og Theodor på tre år i deres barnehagehverdag. Historiene er illustrert med fargerike og detaljerte tegninger. Tina er adoptert og Theodor er lav av vekst med rødt hår. Han liker ikke alltid det de andre guttene liker, og ulike situasjoner knyttet til de ti temaene, oppstår.
– At Theodor er litt annerledes, er noe konkret som barna kan forholde seg til. Han har rødt hår og leker gjerne med bamser. Barns annerledeshet må ivaretas av de ansatte og også av de andre barna, og vi kan snu det til noe fint, i stedet for å snakke det bort. At dette er det som er unikt ved deg, at du har løvehår! For barn vil alltid snakke om andre barn, og det er vi voksne som må hjelpe og veilede dem i deres forhold med andre, sier Larsen.
– Start nå
Hun presiserer at vi nok aldri blir kvitt mobbing helt.
– Det er viktig at barn lærer å sette ord på det som er vondt heller enn å fjerne det. Vi må vi lære dem å stå i det som er vanskelig. Det er nå, i barnehagen, at grunnarbeidet må gjøres for å bevare barns naturlige åpenhet. Når tenårene starter, lukkes gjerne det vinduet, sier Carlsson.
For å øve på å uttrykke følelser, velger barna ukentlig et følelsesikon i kalenderen som de setter ved sitt navn. Slik kan de si noe om hvordan uka har vært.
– Om et barn velger en sint eller trist elefant over tid, bør man snakke om det og kanskje ta det opp med foreldrene. Spesielt for de stille barna. Men barna skal også få ha en dårlig dag, sier Larsen.
Elviras Empatikalender har derfor fokus på:
å styrke barns opplevelse av egenverdi
å øke verdien i det at alle er forskjellig
å gi barn et språk for å omtale følelser og behov
å lære barn å gjenkjenne egne og andres følelser, behov og grenser (empatiforståelse)
å skape trygge og selvsikre barn som er gode på samspill i lek
Må finne motet
Det følger også med et historiehefte som forteller historien om den lilla superheltelefanten Elvira som bor på en liten øy midt i det store havet. Elvira er litt annerledes. Ikke fordi hun er en lilla elefant, men fordi de andre elefantene kan fly. Det kan ikke Elvira enda, for elefantene må først finne motet sitt før de får vingene sine. Og Elviras kraft er at hun kan kjenne i sin mage det barna kjenner i sine.
Elvira er en slags voksenstemme i fortellingene. Hun kjenner på de ulike følelsene og kommer med råd underveis
De ti temaene er:
Å være lei seg
Glede
Sinne
Redsel
Kjærlighet
Selvbilde
Tillit og grenser
Behov
Vennskap
Empati
Paret håper at kalenderen kan bidra til gode samtaler både i barnehagen og hjemme.
– Vi snakker for lite om følelser og alle behovene vi har. Vi holder det inne. Det er en styrke for vår mentale helse at vi deler tankene våre med andre. Det vi ønsker med empatikalenderen, er å skape grobunn for trivsel og vennskap. Og å hindre brannslukking senere i livet.