Sigbjørn Strand har to barn i barnehagealder, og jobber med å dele nyttig informasjon på nettsiden Foreldrehverdag.

Hjelper foreldre med å finne fram i mylderet av informasjon

Småbarnspappa Sigbjørn Strand tilbringer dagene med å gi gode råd til andre foreldre. Noen av dem får han god nytte av selv.

Publisert

Mamma-, pappa- eller babyblogger, sosiale medier, nettaviser, foreldreforum, helsestasjoner, podcaster, fagblader, ukeblader..? Mens tidligere generasjoners foreldre gjerne satte sin lit til skole, prest og sunn fornuft, har dagens mammaer og pappaer tilnærmet ubegrenset tilgang til gode råd om barnas oppvekst. 

Ikke alt trenger å være like nyttig. Eller sant, for den del. 

– Målet med Foreldrehverdag er å gi trygge og gode råd til foreldre, faglig fundamentert og faktasjekket. Det skal være forebyggende, lavterskel og åpent for alle. 

Det sier Sigbjørn Strand, journalist i Foreldrehverdag - og pappa til lillesøster på 2 1/2 og storebror på 4 1/2. Begge i den alderen da foreldre gjerne leter etter svar på spørsmål om alt fra barns utvikling, språk og søvnvaner til trass og grensesetting. 

– Men hva er egentlig Foreldrehverdag? 

– Det er et tilbud fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) til alle foreldre med barn fra null til 18 år. Vi lager artikler, filmer og podkast om tema som foreldre møter i hverdagen, og målet er å hjelpe foreldre til å forstå og kommunisere bedre med barna sine. Rådene vi gir skal være trygge og kvalitetssikrede, sier han. 

Her finner du Foreldrehverdag.

Supplement til veiledning

I dag har Foreldrehverdag 60 000 følgere på Facebook, og når stadig flere. 

Siden ble etablert i 2017, som et supplement til mye av veiledningen Bufdir allerede gir foreldre. Siden er inspirert av International Child Development Programme (ICDP). Dette er et gruppetilbud som er utviklet for å støtte foreldre i samspillet med sine barn. Foreldrehverdag lages i samarbeid med erfarne fagpersoner og foreldre. I tillegg til ICDP, bygger Foreldrehverdag på oppdatert kunnskap om barns utvikling, står det på Foreldrehverdag.no.

– Det er jo ikke alle som er like komfortable med å møte til veiledning i grupper. Derfor ble denne siden etablert som et supplement. Vi har innhold tilpasset ulike aldersgrupper, men trykket er lagt på de små barna. I den alderen søker foreldre mange svar, sier Strand. 

Han har blant annet jobbet som journalist i Dagbladet i mange år. I tillegg er det ingen ulempe at han selv har to smårollinger - og dermed et godt utgangspunkt for å vite hva som kan være relevant å skrive om. 

– Vi tar utgangspunkt i både egne erfaringer og innspill vi får fra brukerne. Hva lurer de på, hva spør de om i ulike forum, hva søker de på på nett. Det handler mye om samspill, utvikling og kommunikasjon, det er det vi jobber mest med. 

– Hvilke tema skriver dere mest om? 

– Det er mye forskjellig, men for eksempel barn og søvn er et tema som engasjerer mange. Selv pleier jeg å si at jeg ikke har sovet en hel natt sammenhengende på fire og et halvt år... Det er ingen tvil om at det er noe mange er opptatt av, og mener veldig sterkt om. Men det er også mye annet som engasjerer: Som barns skjermbruk, og grensesetting. 

Men selv om rådene er faglige og kvalitetssikret, passer redaksjonen bak nettstedet seg for å bruke pekefingeren. 

– Vi forsøker å være balanserte. Tonen hos oss er at vi skal ikke være en fasit, men vi ønsker å starte refleksjon hos foreldrene. Målet er at de etter å ha lest en artikkel skal reflektere over det, og gjerne finne løsninger som passer for dem. Vi er forskjellige, har ulik bagasje og kulturell bakgrunn, og barn og voksne er veldig ulike. 

Skal være en motvekt

Samtidig er det ingen ulempe å ha en ressurs å støtte seg til i mylderet av tilgjengelige råd og tips. 

– Vår intensjon er å være en motvekt til en del av de forumene man finner på nett, eller artikler i mediene. Barn og oppvekst er et felt der man finner svært mange ulike aktører med innhold om foreldre og barn. Enkelte nyhetsmedier skriver mye om dette, og bruker også ofte de samme fagfolkene som vi støtter oss på. Men sidene våre skal være reklamefrie og trygge, og lett tilgjengelige, sier han. 

– Tror du det er lettere eller vanskeligere å være forelder nå enn før, med tanke på all den tilgjengelige informasjonen? 

– Det er vanskelig å si, siden jeg ikke har prøvd det tidligere. Det er klart: Man har tilgang til mye informasjon, men samtidig kan det være vanskelig å orientere seg når informasjonen spriker i alle retninger. 

Strand sier det handler om å hjelpe foreldre til litt lavere skuldre. 

– Bare det å kjenne igjen et tema, og vite at du ikke er alene om et tema eller en utfordirng, kan være en støtte. Nå er de fleste vant til å google på nettet for å finne svar, og da ønsker vi å tilby en trygg og god kanal. 

Oppfordring til barnehagene

– Hvilke av artiklene dere har publisert har du selv hatt mest nytte av, eller kjenner deg igjen i? 

– En problemstilling det har vært nyttig for meg å bli påmint, er dette med at barnet ofte ser verden annerledes enn meg. Tips om at man må prøve å puste med magen og forsøke å forstå hvorfor barnet ble så sint eller lei seg i den aktuelle situasjonen, sier tobarnspappaen. 

Begge barna hans går i barnehage, og han anbefaler også barnehager å ta i bruk siden. 

– Vi har våre barn i Den blå appelsin Kanvas-barnehage, og noen ganger sender de ut fagartikler. Det må gjerne barnehagene gjøre også med våre artikler, vi har mye som vil være relevant for mange. Eller bruke dem som bakgrunn for foreldremøter eller foreldresamtaler, oppfordrer han, og legger til: 

– Barnehageforeldre er ofte veldig sultne på informasjon. 

Forebygging er en viktig del av målet med Foreldrehverdag. 

– Hvis vi kan bidra til at noen færre barn havner i en utsatt posisjon, er det veldig bra. Men også de veldig flinke foreldrene kan bli enda bedre, og trenger svar og gode råd. Siden vår skal være for alle, avslutter Sigbjørn Strand. 

– Vi tar utgangspunkt i både egne erfaringer og innspill vi får fra brukerne, sier Sigbjørn Strand.
Powered by Labrador CMS