"Rudy og Lynmonsteret" av forfatter Endre Lund Eriksen og illustratør Endre Skandfer.

"Rudy og Lynmonsteret" lærer barnehagebarn om epilepsi

«Rudy og Lynmonsteret» er en barnebok om epilepsi, men også om en helt vanlig og aktiv gutt i barnehagen.

Publisert Sist oppdatert

Det er forfatter Endre Lund Eriksen som har skrevet boka «Rudy og lynmonsteret», og akkurat det er ingen tilfeldighet.

– Vi innså våre begrensinger når det gjaldt å kommunisere epilepsi ut til barn, sier generalsekretær Henrik Peersen i Norsk Epilepsiforbund.

– Det viser seg at vi kan og vet mye om epilepsi, men at vi kommer til kort når dette skal forklares til barn. Det blir rett og slett for teknisk.

En helt vanlig gutt

Derfor utlyste de en forfatterkonkurranse og kalte inn deltakerne til intervju. Valget falt på den prisvinnende forfatteren Endre Lund Eriksen, som står bak kjente bøker som «Alvin Pang» og «Pitbull Terje». Illustratør er Endre Skandfer.

– Vi trengte noen som er gode til å skrive til og for barn, og med god formidlingsevne. Endre og Endre har laget en flott bok som først og fremst er en barnebok om en helt vanlig gutt som tilfeldigvis har epilepsi, sier Peersen.

Boka kom ut i fjor, og ble først og fremst markedsført til foreldre. Nå vil epilpsiforbundet også gjerne gjøre barnehagene oppmerksomme på den, spesielt siden boka handler om «Rudys» møte med barnehagen.

Bok for alle barn

– Boka er fin å lese høyt i barnehagen og er relevant for alle uansett om de har barn med epilepsi i barnehagen eller ikke, mener Peersen.

For selv om det ikke nødvendigvis er epilepsi, går det mange barn i barnehagen som har andre diagnoser som gjør dem litt annerledes. Det handler om å ha aksept og kunnskap og at alle ikke er like.

I boka beskrives «Rudy» som en litt rampete og oppfinnsom gutt som er høyt og lavt og aldri i ro. Han bor sammen med mamma og pappa, men savner ofte pappaen sin som er mye borte i forbindelse med jobben i Nordsjøen.

Viktig kunnskap

«Rudy» går i en friluftsbarnehage og liker det godt. Så blir han plutselig angrepet av «Lynmonsteret». Eller «Epilepsy» som mammaen kaller ham. Diagnosen fører med seg mange endringer for «Rudy». Og ikke minst spørsmål; betyr dette at han ikke lengre kan klatre i de høyeste trærne? Eller må han begynne å gå med hjelm når han er ute og leker?

Og hva er egentlig epilepsi?

Når vi tenker på epilepsi, tenker vi gjerne på krampeanfall. Men sannheten er at slike anfall er ganske sjeldne. Det finnes mange andre symptomer og type anfall som følge av epilepsi, og det er nettopp denne kunnskapen som er så viktig å formidle.

Fikk frie tøyler

– Vi lot det bli opp til forfatteren og illustratøren å sette seg inn i hva det vil si å ha epilepsi. Det var viktig at de jobbet med stoffet og formidlet på sin egen måte. De har også deltatt på vår familieleirer for barn med epilepsi. Så fikk de frie tøyler. Resultatet ble en veldig god barnebok som passer for alle. Våre tidligere forsøk på å pakke vår kunnskap inn i et barnespråk, ble ikke bra. Så vi er veldig glade for at Endre og Endre har truffet spikeren på hodet her.

Siden bokprosjektet ble så vellykket, har den kreative duoen nå fått i oppdrag å lage en barnebrosjyre om epilepsi som skal deles ut i forbindelse med barns møte med helsevesenet.

– Så får de også god informasjon om diagnosen sin, sammen med en egen brosjyre, sier Peersen og legger til at de svært gjerne holder foredrag for barnehageansatte rundt om i landet.

– Det er bare å spørre.

Les mer om boka her.

Om epilepsi:

  • 45 000 i Norge har epilepsi
  • 2 500 får diagnosen hvert år
  • De fleste blir diagnostisert når de er under åtte eller over 60 år.

Les mer og last ned brosjyrer på epilepsi.no.

Powered by Labrador CMS