Denne uka var Norlandia Vollen naturbarnehage, Norlandia Solenga naturbarnehage, Norlandia Paradiset barnehage og Norlandia Bjørneborgen friluftsbarnehage samlet for å teste vanntemperaturen i Bodø - med mål om å gjøre barna tryggere i vannet. Pedagogisk leder Birgitte Nordby fra Vollen naturbarnehage fikk også testet temperaturen.

– De fleste ulykker skjer ikke i bassenget, men i havet

Det er 3,9 grader i havet, 7 på land. Helt perfekt, med andre ord.

Publisert Sist oppdatert

I alle fall når man skal jobbe med vanntilvenning med barnehagebarna.

– I bassenget er det god temperatur slik at man holder varmen, men i havet er det kaldt om vinteren. Og det er jo det de fleste opplever hvis de ramler i havet, at det blir veldig fort kaldt. Det er utendørs de fleste drukningsulykkene skjer.

Totalt mistet 88 personer livet i drukningsulykker i Norge i 2022, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk.

To av dem var barn under 14 år som druknet fra fritidsbåt.

To barn under sju år druknet i fall fra land-ulykker.

Et lite barn døde i en drukningsulykke der hendelsesforløpet foreløpig er ukjent.

Så langt i år har i alt 14 omkommet i drukningsulykker - alle menn.

Jan Magnus Mikalsen, styrer i Norlandia Paradiset barnehage, må være blant Barnehage-Norges ivrigste forkjempere for å forebygge nettopp drukningsulykker. I tillegg til å jobbe iherdig for å venne skolestarterne i sin egen barnehage til å bli trygge i vannet, har han bak seg en lang karriere som svømmetrener. Han har diplomtrenerutdanning gjennom Olympiatoppen og er hovedinstruktør i Norges livredningsselskap.

– Jeg prøver å oppmuntre andre barnehager til å bade i havet, fordi jeg synes det er så viktig.

Denne uka var han og kollega Hallvar Røbekk fra Paradiset barnehage sammen med Norlandia Vollen naturbarnehage, Norlandia Solenga naturbarnehage og Norlandia Bjørneborgen friluftsbarnehage på Bremnes like utenfor Bodø for å la barna kjenne på hvordan så kaldt vann oppleves.

Det er viktig forebygging.

Faller du ut i kaldt vann, får kroppen kuldesjokk. Du reagerer med å gispe etter luft og hyperventilere, og det er lett å få panikk og puste inn vann, som det beskrives på Redningsselskapets hjemmesider.

De minner om at selv om april kan by varmt vær, er det fremdeles er svært kaldt i vannet. Innerst i Oslofjorden har temperaturen nylig rundet fire grader, mens sjøen i Tromsø er rundt to grader kaldere.

– Pass på deg selv og andre rundt sjø og vann. Skulle du likevel være uheldig å falle i vannet, er det viktig å prøve å beholde roen og få kontroll over pusten. Så kan du finne ut hvordan du kan berge deg selv eller få hjelp, sier Tanja Krangnes, fagsjef for drukningsforebygging i Redningsselskapet.

Jan Magnus Mikalsen påpeker at det er kommet krav om svømmeopplæring utendørs i skolen.

– Jeg håper det samme kommer for barnehagene.

Ifølge kompetansemålene skal man kunne svømme hundre meter i løpet av 4. trinn. Når man er ferdig med 10. trinn skal man beherske ulike svømmeteknikker, svømme lengre distanser samt forstå og kunne gjennomføre livredning på, i og ved vann ute i naturen.

– Det vi gjør her, er å gi barna gode erfaringer i vannet. Det er det viktigste.

Birgitte Nordby og Janne Ruden fra Norlandia Vollen friluftsbarnehage ble også tilvent det kalde vannet...

I 2021 fikk Norges Svømmeforbund (NSF) og Redningsselskapet (RS) gjennomført to undersøkelser om svømmeferdigheter og vannkompetanse, blant henholdsvis 10-åringer og voksne i Norge.

Undersøkelsen av norske tiåringers svømmeferdigheter, viste at kun 41 prosent kan svømme 200 meter eller mer. Det er dårligst i Norden, og langt etter for eksempel Sverige (92 prosent) og Danmark (79 prosent).

Også voksne i Norge er dårligere svømmere enn i nabolandene. Mens 64 prosent av den voksne befolkningen i Norge kan svømme 200 meter eller mer, er tilsvarende tall for Sverige og Danmark henholdsvis 86 prosent og 73 prosent.

Svømmeopplæring ute med Norlandia Vollen naturbarnehage, Norlandia Solenga naturbarnehage, Norlandia Paradiset barnehage og Norlandia Bjørneborgen friluftsbarnehage.
Svømmeopplæring ute med Norlandia Vollen naturbarnehage, Norlandia Solenga naturbarnehage, Norlandia Paradiset barnehage og Norlandia Bjørneborgen friluftsbarnehage.
Svømmeopplæring ute med Norlandia Vollen naturbarnehage, Norlandia Solenga naturbarnehage, Norlandia Paradiset barnehage og Norlandia Bjørneborgen friluftsbarnehage.

«Det å kunne svømme er den eneste kunnskapen man kan dø av å ikke ha», har Mikalsen understreket gjentatte ganger.

Siden 2015 har regjeringen satt av penger i statsbudsjettet til svømmeopplæring i barnehagene. Det overordna målet med ordninga er at barnehagebarn i alderen 4–6 år skal bli trygge i vannet, slik at de får et godt grunnlag for å lære å svømme. Første året fikk fem fylker tilskudd. Fra 2016 ble ordningen utvidet til å gjelde hele landet.

I 2021 fikk i alt 33 300 barn tilbud om svømmeopplæring i barnehagen, mot 28 600 barn i 2020. For 2022 var potten på 72,2 millioner kroner, og ifølge Udir ble alle pengene brukt opp.

I år har regjeringen satt av 74,3 millioner kroner til tiltaket.

Svømmeopplæring ute med Norlandia Vollen naturbarnehage, Norlandia Solenga naturbarnehage, Norlandia Paradiset barnehage og Norlandia Bjørneborgen friluftsbarnehage.

– Uten svømmemidlene hadde vi ikke hatt råd til å gjøre dette, sier Mikalsen.

Han anslår at en tur i bassenget koster 1100-1200 kroner.

– Vi får 2000 kroner per barn i støtte. Til neste år er vi 12 skolestartere, så da kan vi dra 20 ganger i bassenget.

Han forteller at i tillegg til bassengturene har barnehagen investert i våtdrakter.

– Nå har vi 25 stykker hengende, som vi bruker flittig - og som andre barnehager kan låne hvis de vil.

Her kan du se mer av de tøffe barna - og ansatte - i Bodø-barnehagene:

Powered by Labrador CMS