Har 450 flere søknader enn plasser: – Det er helt spinnvilt
Nordstrand er en av hovedstadens mest barnerike bydeler, og nå er barnehageplasser mangelvare.
Det er 45 ordinære barnehager og 15 familiebarnehager i
bydel Nordstrand, og statistikken viser at cirka 3.000 barn går i barnehage i
denne Oslo-bydelen.
For å sette omfanget i perspektiv: Det er like mange som i hele Sandefjord kommune, og litt flere enn i Ålesund.
Men antallet kunne vært enda høyere.
959 søknader i vår
Ved barnehageopptaket nå i vår, er det totalt søkt plass for 959 barn (hvorav 659 småbarn) i bydel Nordstrand – mens det frigjøres 508 plasser fra høsten av (hvorav 380 småbarnsplasser).
Tallene er det Nordstrands Blad som har innhentet fra barnehagekontoret.
Lokalavisen har i løpet av det siste halvåret skrevet en rekke saker om familier som daglig bruker flere timer på å pendle til andre bydeler for barnehageplass.
– Det er helt spinnvilt. Vi hadde ikke forestilt oss at det skulle bli så vanskelig, sier Malin Finsås til Nordstrands Blad (krever abonnement).
Hun bor på Munkerud sammen med mannen og datteren på tre år, etter å ha flyttet fra sentrum i fjor vinter. Familien har så langt søkt om plass ved tre hovedopptak, i mars og august i fjor og på nytt denne våren, foreløpig uten å få tilbud om plass på Nordstrand.
Daglig bruker de mellom to og tre timer i bil for å levere og hente i barnehagen på St. Hanshaugen, skriver lokalavisen. Nå vurderer de å flytte.
Har ikke full oversikt
Martine Austenå og familien utgjør et annet eksempel. Datteren ble født i desember 2022, og har først rett på barnehageplass i august i år. Det ble for lenge å vente for familien, som ikke hadde økonomi til å ta ulønnet permisjon. I januar takket de derfor ja til ledig plass i en barnehage på Bygdøy, på andre siden av byen. Barnehagen er de fornøyd med, men pendlingen tærer på.
– Vi var desperate ettersom vi begge var tilbake i full jobb, og måtte bare finne en plass. Nå virker det som vi er sist på prioriteringslisten igjen, fordi vi havner i en bytte-kategori, sier Austenå til Nordstrands Blad.
Nøyaktig hvor mange som befinner seg i en lignende situasjon, fins det faktisk ingen oversikt på. Bydelen oppgir at 513 barna i dette hovedopptaket allerede går i barnehage, men kan ikke tallfeste hvor mange som ønsker seg ut av en tilværelse som «barnehagependlere».
Retten til barnehageplass gjelder som kjent innenfor kommunens grenser, så foreldre kan ikke med loven i hånd kreve barnehageplass i egen bydel.
Garantien gjelder Oslo under ett.
– Uholdbart per i dag
– Det ideelle er jo at folk får plass der de ønsker. Men noen vil heller ha plass nær der de jobber, ikke nær der de bor. Og noen kan jo ha kort vei til en barnehage rett over bydelsgrensa. Så det er ikke nødvendigvis en veldig enkel kabal.
Det sier Knut Falchenberg (H), som leder Nordstrand bydelsutvalg. Hans erfaring fra tidligere år er at behovet kan variere, og at folk i hovedsak har blitt fornøyd til slutt, etter gjennomføring av alle opptaksrunder.
– Men det er uholdbart sånn som det er i dag. Det er folk som flytter fra bydelen fordi de har holdt på over ett år for å få barnehageplass. Det er for dårlig, slår han fast overfor barnehage.no.
Falchenberg minner om at barnehageutbyggingen i Oslo er sentralisert. Selv om det er bydelene som drifter og gir økonomisk tilskudd til barnehagene, bygger de ikke barnehager selv.
– Dere melder vel inn behov?
– Vi har sagt fra kontinuerlig. Det forrige byrådet brukte mange hundre millioner kroner på å gjøre private barnehager kommunale. Det hadde vært bedre å bruke de pengene på å bygge barnehager. Og så er det ikke sånn at alt lar seg løse på en måned.
Vil unngå ubrukte plasser
Han viser ellers til at nabobydelen Østensjø i mange år har hatt overkapasitet på barnehageplasser. Det er kostbart, og en dårlig situasjon å være i for bydelen, påpeker Falchenberg.
På Nordstrand er omstendighetene annerledes, og lokalpolitikerne ser behov for barnehageetablering.
– Vi har senest denne uka sendt melding om utbyggingen på Lambertseter hvor vi mener det trengs flere plasser. Her er det planlagt mellom 650 og 900 boliger, men ikke en eneste barnehageplass.
For flere detaljer henviser han til kollega Andrea Brokjøb Lie (H), som leder Komite for barn, ungdom og kultur i bydelen.
– Det er ikke noen gode målinger på hvordan kapasiteten har utviklet seg de siste årene, men det er høye tall på de som har fått barnehageplass i Oslo, men som flytter til en ny bydel og ikke får ny plass i nærområdet. De som allerede har fått plass da har ikke en lovfestet rett på ny plass. Dette er en stor utfordring. Barnehagekontoret som sitter med opptak, kan heller ikke se på hvem som søker fra nærområdet eller som har plass i en annen del av byen. Men de mange familiene som står frem danner oss et visst bilde av flyttemønsteret, sier hun til barnehage.no.
Drømmer om løpende opptak
Lie opplyser for øvrig at byrådet nå undersøker om det er kapasitet til å utvide antall plasser i eksisterende barnehager.
I Oslo kommunes befolkningsframskrivinger er det imidlertid spådd at barnebefolkningen i Nordstrand (0-5 år), som nå utgjør 28 prosent av husholdningene, vil være flat og så svakt synkende i de kommende årene.
Til Nordstrands Blad svarer kommunikasjonsansvarlig Ingrid Lønrusten Rogstad ved Byrådsavdeling for oppvekst og kunnskap at det med stor sannsynlighet vil være mulig å øke kapasiteten i Lambertseter-området gjennom utvidelse av eksisterende barnehager, om behovet skulle oppstå som følge av utbygningen der.
– Det er gjort en prognose på at befolkningen går noe ned, men Nordstrand er en bydel veldig mange flytter til når de stifter familie. Det er søkere i områder som har stått to år på venteliste og må gi opp. Hverdagen blir for krevende og det er fryktelig synd. Dette er en bydel med mange barn og barnefamilier og derfor håper jeg det kan bli mer fleksibilitet rundt opptak og at barnehager blir naturlig regulert inn i planer hvor det bygges mye, sier Andrea Brokjøb Lie.
– Løpende opptak er noe som må introduseres gradvis med tanke på bemanning og kostnader, men vil kunne gi en helt annen tilstand enn nå, avslutter hun.