Skolestarterne i Kulås barnehage i Sarpsborg vet godt at søppel ikke hører hjemme i havet og at fisker og dyr blir syke når de spiser søppel.

Byttet ut plastposer med miljønett – sparer ett tonn plast i året

Barna i de 15 barnehagene til Barnehagenett får ikke lenger skittent og vått tøy med seg hjem i hvite plastposer. Nå er det miljønett som gjelder. – Det viktigste med dette arbeidet er å innarbeide gode holdninger hos barna, sier styrer Vegar Andersen i Kulås barnehage.

Publisert

– Hva ser vi her? spør pedagogisk leder Susann, og holder opp ett bilde for skolegruppa i Kulås barnehage.

– Vann! svarer barna.

– Men, hva er det som flyter i vannet?

– Søppel, sier barna, og er helt klare på at søppel ikke er noe som hører hjemme i havet.

– Hvem er det som har kastet søppelet i havet, er det dyrene?

– Nei, det er menneskene, sier barna.

Den pedagogiske lederen holder opp et bilde av fisker og dyr som har spist søppel.

– Tror dere fiskene får vondt i magen og blir syke når de spiser plast?

– Ja! svarer barna.

2600 miljønett

Styrer Vegar Andersen i Kulås barnehage og prosjektleder Turi Dolve Lund i Barnehagenett.

I Kulås barnehage og de 14 andre barnehagene til Barnehagenett, er plast og hvordan plastforsøpling påvirker naturen et hett tema om dagen.

I midten av januar innførte alle kjedens barnehager en ny ordning som gjør at barna ikke lenger får skittent og vått tøy med seg hjem i hvite plastposer. Disse posene er istedenfor byttet ut med miljønett.

Alle de 1300 barna har fått to miljønett hver. Nettene inneholder ikke giftige stoffer, og hvis de av en eller annen grunn skulle havne i naturen vil de gå i oppløsning etter seks måneder, opplyser Turi Dolve Lund, som er prosjektleder i Barnehagenett.

– Plastposer er et stort miljøproblem over hele verden, noe vi ser daglig i nyhetsbildet. Målet er å få ned plastforbruket i barnehagene våre. Disse nettene er en begynnelse, forklarer hun.

Avtale med Naturvernforbundet

Tirsdag denne uken signerte PBL (Private Barnehagers Landsforbund) og Naturvernforbundet avtalen om prosjektet «Plast- og giftfrie barnehager».

Der forplikter partene seg til å samarbeide blant annet om å fremme praktiske tips og tiltak for hvordan barnehagene kan redusere plast- og miljøgift-bruken i barnehagen. Bevisstgjøring blant barn og ansatte. Og strengere krav til, og sterkere samarbeid med leverandører om bruk av plast og miljøgifter i deres produkter og emballasje.

Du kan lese mer om dette samarbeidet her.

Reduserer årlig plastforbruk med ett tonn

Ifølge Barnehagenett egne estimater vil de 15 barnehagene samlet redusere plastforbruket med rundt ett tonn plast årlig når de nå har byttet ut de hvite plastposene med nett som kan vaskes og brukes igjen og igjen.

– Tror dere fiskene får vondt i magen og blir syke når de spiser plast? – Ja! svarer barna.

– Miljønettene har blitt veldig godt mottatt av foreldrene. I barnehagen vår har vi vært nøye med å forklare viktigheten av å ta dem med tilbake til barnehagen, slik at de ikke bare blir igjen hjemme. Nettene må hele tiden sirkulere mellom hjem og barnehage hvis ordningen skal fungere. Vi er nå inne i en fase hvor vi forsøker å implementere dette som en del av de daglige rutinene våre, sier styrer Vegar Andersen i Kulås barnehage i Sarpsborg.

Han opplyser at den nye ordningen så langt har fungert bra.

Vil spre gode holdninger

– Det viktigste med dette arbeidet er å innarbeide gode holdninger hos barna. Vi ønsker at de skal lære å ta vare på naturen og se verdien av ren natur, sier Andersen.

– Får du med deg gode holdninger fra barnehagen, drar du det med deg videre. Og kanskje også noen foreldre blir mer bevisste og slutter å bruke plastposer hver gang de handler, og heller bruker handlenett.

Styreren peker også på at rammeplanen stiller krav om at barnehagene skal ha fokus på bærekraftig utvikling.

Det er slutt på at barna i Kulås barnehage får skittent og vått tøy med seg hjem i hvite plastposer.

– Slike tiltak er et ledd i vårt arbeid med dette, sier han. Og tilføyer:

– Det å redusere plastposebruken er også et ledd i å forberede barna på hva som kommer i fremtiden. Etter hvert vil det antakelig bli strengere regler når det gjelder plast for å kunne bevare kloden. Da er det viktig å ha en generasjon som forstår hvorfor man innfører slike restriksjoner.

– Det er i barnehagen vi må begynne. Vi ønsker at barna skal bli bevisste på plastforbruket, ikke bare her i barnehagen, men ellers også, sier prosjektleder Turi Dolve Lund.

Saken fortsetter under bildet.

Vurderer andre tiltak

– Har dere planer om andre tiltak for å redusere plastforbruket ytterligere?

– Vi har for eksempel sett litt på de blå trekkene man har utenpå skoene, men der har vi ikke funnet noe godt alternativ enda. Jeg vet imidlertid at noen barnehager har tenkt til å teste ut om det går an å fjerne de blå trekkene helt og be foreldrene ta av seg på beina, sier Dolve Lund.

– Plasten er jo praktisk, men det handler om å finne andre alternativer som også er praktiske og like gode, men som er bedre for miljøet. Mens politikerne jobber med det store bilde, ønsker vi å gjøre noen konkrete små grep for å bedre fremtiden til barna våre, avslutter hun.

For ordens skyld: Barnehagenett eies av Eirik Husby som er styreleder i PBL. PBL er også eier av barnehage.no.

Powered by Labrador CMS