Gjettum barnehage ligger på naturtomt i Bærum.
Gjettum barnehage ligger på naturtomt i Bærum.

Frykter nedleggelse

Hittil i år har barnehagen et underskudd på 500.000 kroner, og nå har de ikke lenger midler til vikarer. En av regningene som spiller inn, er den årlige tomteleien til kommunen på drøyt 117.000 kroner.

Publisert Sist oppdatert

Gjettum barnehage i Bærum er privat og foreldredrevet med 55 barn fordelt på tre avdelinger. Nå har daglig leder Cathrine Pedersen sendt brev til kommunen, hvor hun varsler fra om frykt for at kritisk økonomi kan tvinge fram nedleggelse.

Minus en halv million

Hittil i år har barnehagen et underskudd på 500.000 kroner skriver Budstikka (krever abonnement).

– Jeg vet at foreldrene setter pris på små barnehager i nærmiljøet og håper at politikerne kan ta noen grep for å hjelpe oss. Barnehagen vår har få økonomiske reserver å tære på og underskuddet blir større for hvert år. Det kan gå ut over kvaliteten og spesielt de minste barna. Jeg frykter at vi må legge ned på sikt, sier Pedersen til avisa.

Hun peker på dyrere strøm, mat, utstyr og ikke minst lønninger. Barnehagen driver i tråd med, og uten dispensasjon fra, pedagognormen. Og Pedersen har ingen ansatte å miste.

Det hører med til historien at det generelt er mangel på pedagoger i Bærum.

Venter til dag 16

– Heldigvis er jeg velsignet med lavt sykefravær, men små barn er som kjent syke og voksne smittes også, naturlig nok. I vår barnehage har vi ikke lenger midler til å ta inn vikarer fra første dag, så det må vente til dag 16. Dette medfører igjen en betydelig økning i arbeidspress for ansatte som ikke er syke, og som igjen fører til nye sykemeldinger. Jeg vet at det er mange i bransjen som slutter, sier Pedersen til Budstikka.

Hun ønsker et møte med politikere og administrasjon. Et grep som ifølge Pedersen kan tas raskt, er at kommunen fjerner tomteleien som i Bærum varierer ut fra beliggenhet (takst), men som for Gjettums del er på 117.000 kroner i året. 

Et annet er at kommunen høyner tilskuddet, som sammen med foreldrebetaling er barnehagens eneste inntektsmulighet.

Kunnskapsministeren

Brevet er offentlig tilgjengelig i kommunens postliste, og bærer tittelen «Stopp fare for nedleggelse av barnehagen vår!» Det er også sendt til kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) og til Private Barnehagers Landsforbund.

Foruten det som allerede er nevnt, kommer det i brevet fram at et forskudd på koronatilskudd gitt på tampen av 2022, var det som reddet sist års resultat.

Nå er barnehagens eierstyre og daglig leder bekymret for om dette vil bli trukket fra neste års tilskudd og gjøre driften enda mer utfordrende.

Ifølge en e-post fra kommunens kommunikasjonssjef til Budstikka, blir barnehagen nå invitert inn til et møte for å diskutere hvilke utfordringer de har.

Powered by Labrador CMS