Illustrasjonsfoto.

Vaske leker jevnlig for å unngå smitte? Ingen effekt, mener forsker

Periodisk desinfisering av plastleker i barnehagen kan være bortkastet tid, viser en studie utført av lege og forsker Tobias Ibfelt. Ikke alle trekker den samme konklusjonen

Publisert Sist oppdatert

Det er Utdanningsdirektoratets magasin Vetuva som skriver om danskens studier på virus og bakterier i barnehager.

Tobias Ibfelt ender opp med det samme rådet som leger ofte gir:

– God håndhygiene er svært viktig både hos barn og voksne. Men det aller viktigste rådet er at foreldre holder barna hjemme når de er syke, sier forskeren ifølge Vetuva.

Bamser er verstinger

Ibfelt har målt nivået av bakterier og virus i 23 barnehager i Danmark. Han fant både luftveisbakterier og tarmbakterier i alle rom i barnehagene, men ingen av disse var sykdomsfremkallende.

Sykdomsframkallende forkjølelsesvirus var det langt flere av. De fleste befant seg på leketøy som er lagd av stoff, for eksempel bamser. Også sofaer, dyner og puter inneholdt mange spor av virus.

På plastleketøy og glatte flater fant han derimot mindre virus. Unntaket var matleker, for eksempel lekepizza, som barna ofte har i munnen.

Ingen påviselig effekt

I en annen studie har Ibfelt forsøkt å se om vask og desinfisering av leker gjorde noen forskjell på mengden virus i barnehagen.

I halvparten av 12 barnehager i København ble leker sendt til et vaskefirma annenhver uke fra desember til mars. I den andre halvparten ble lekene ikke vasket.

For å vurdere effekten av desinfiseringen, ble fraværsdata og informasjon om sykdomsmønstre registrert daglig for alle de deltakende barna. Barnehagepersonalet registrerte hvor mange barn som var borte, og årsaken til fraværet.

Resultatet viste at det er noe forskjell i mengden virus barna ble eksponert for, men at vaskeordningen ikke hadde noen påviselig effekt i form av lavere sykefravær blant barna.

Ibfelt forklarer funnene med at virus brytes raskt ned i miljøet.

Forskeren mener at om vaskingen skulle bidratt til å holde barna mindre syke, ville lekene måtte vaskes mye oftere, sannsynligvis daglig.

Andre anbefaler vask

Ikke alle forskere trekker samme konklusjon som Tobias Ibfelt.

I fjor refererte barnehage.no en studie utført av amerikanske forskere som hadde undersøkt hvor lenge barn kan risikere å bli smittet hvis de deler leker med et sykt barn. De fant at det flere timer etter at et sykt barn har lekt seg ferdig i barnehagen, er fare for at et frisk barn som leker med den samme leken smittes av influensa.

Viruset trives ekstra godt når luftfuktigheten er høy. Med en romtemperatur på 22 grader og 60 prosent luftfuktighet kan det overleve på leker i 24 timer. Ved 40 prosent luftfuktighet var derimot kun 0,1 prosent av virusene igjen etter to timer og minimalt etter ti timer.

Forskernes anbefaling er å desinfisere felleslekene i barnehagen med jevne mellomrom.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter. 

 

Powered by Labrador CMS