Trude Sjøhagen Nordgaard er styrer i Læringsverkstedet Humlehaugen DoReMi barnehage.

Søsknene gikk i forskjellige barnehager - nå får de være sammen til krisa er over

Læringsverkstedet Humlehaugen DoReMi barnehage fikk en spesiell forespørsel. Godt samarbeid med Trondheim kommune sørget for løsningen.

Publisert

– Faren til et av barna i barnehagen kom med en forespørsel. De har to barn i to forskjellige barnehager, det ene i vår barnehage og det andre i en kommunal barnehage. I den situasjonen og «dugnaden» vi nå står ovenfor, så er det viktig at begge barna forblir friske og at foreldrene ikke havner i karantene eller isolasjon. I den forbindelse lurte de på om de kunne ha barna sine sammen i vår barnehage, og om det videre kunne være en prinsipiell og kollektiv vurdering som Trondheim kommune kunne ta stilling til, sier Trude Sjøhagen Nordgaard, styrer i Læringsverkstedet Humlehaugen DoReMi barnehage.

Barnehagen er en fem-avdelings musikkbarnehage, og ligger på Ranheim i Trondheim. Til daglig går det 90 barn i barnehagen, som har 22 ansatte. Etter at barnehagene stengte. har barnehagen hatt mellom et og fem barn på plass hver dag. 

– Vi har det samme vaktteamet som møter på jobb hver dag, mens resten av de ansatte jobber på hjemmekontor. Alle er friske, sier Nordgaard. 

Hun kontaktet regionleder Anne Berit Lyng Malmo i Læringsverkstedet med spørsmålet, og fikk umiddelbart positiv respons. Det samme skjedde da hun kontaktet styreren i kommunale Brøset barnehage, der den ene av søskenparet går. 

– Jeg tok også kontakt med kommunen, som også stilte seg positiv. 

Saksbehandling per telefon

Avdelingsleder Ragnhild Granskogen ved fagenhet for oppvekst og utdanning i Trondheim kommune forteller om en usedvanlig rask og ukomplisert saksbehandling. 

– Så vidt jeg husker, var det gjort på et øyeblikk og over telefon, sier hun og ler, før hun legger til: 

– Akkurat nå vil slike saker handle om at man snakker sammen. Det er krisetid, og da må man forsøke å få det til. Mitt inntrykk er at det gjerne går veldig greit når barnehagene jobber godt, og samarbeider godt, sier hun. 

Granskogen forteller at trykket ikke har vært så stort som man kanskje kunne vente, i en kommune med 80 ordinære private barnehager, 40 familiebarnehager og 60 til dels store kommunale barnehager. 

– Vi har også fått forespørsler fra noen kommunale barnehager som har fått spørsmål om å ta imot barn fra private barnehager. Blant annet en barnehage som måtte stenge etter at det var påvist smitte hos foreldre. Vår oppgave blir å gi råd i enkeltsaker akkurat nå; barnehagene opplever mange problemstillinger de ikke møter ellers. Og samtidig som man skal strekke seg, er det viktig å tenke på barna oppi dette. Det er ikke slik at man ukritisk kan flytte et barn til nye omgivelser - man må hele tiden tenke på barna, sier hun. 

– Hvilke spørsmål fra barnehagene er det som går igjen? 

– Det er en del usikkerhet fra foreldre akkurat nå, mye av det knyttet til hvilke barn som skal gå i barnehagen og hvem som skal være hjemme. Hvor strenge de skal være. Men for mange har jeg inntrykk av at de egentlig har ganske klare tanker rundt dette - de ønsker bare å få en bekreftelse på at det de tenker er riktig, sier Granskogen. 

Hun påpeker samtidig at barnehagene viser stor grad av fleksibilitet og vilje til å strekke seg for å finne løsninger. 

– Mitt inntrykk er at barnehagene håndterer det meste selv, og at de er veldig imøtekommende og i god dialog med foreldrene. Både de kommunale og de private barnehagene. 

Praktisk utfordring

Med tommelen opp fra kommunen, var det likevel et praktisk problem som måtte løses. 

– Dette med forsikring ble en liten hake som vi måtte få på plass og avklart. Det tok litt tid før vi fikk det på plass, men med hjelp fra PBL fikk vi sporet opp hvilken forsikring som gjaldt, og hjelp til å tegne en ny forsikring for barnet så lenge det er hos oss. Så det løste seg også, sier Trude Sjøhagen Nordgaard. 

Dermed kan søskenparet gå i samme barnehage fram til korona-situasjonen er over, og barnehagene åpner som normalt igjen. 

Powered by Labrador CMS