– Jeg klarer ikke å rose de som jobber i barnehagesektoren nok, sier Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V)

Kunnskapsministeren: - Jeg klarer ikke å rose de som jobber i barnehagesektoren nok

Norges kunnskapsminister overtok ansvaret dagen etter at alle skoler og barnehager var stengt. Her er hennes tanker om situasjonen.

Publisert Sist oppdatert

13. mars 2020. Statsminister Erna Solberg kommer ut på Slottsplassen. Med seg har hun to nye statsråder, Odd Emil Ingebrigtsen og Guri Melby. Men denne dagen er kanskje ekstra spesiell. Normalt blir nye statsråder nærmest overøst av blomster, men denne gangen er det begrensninger. I utgangspunktet er det kun nærmeste familie som får gi blomster til de nye statsrådene. Dette er dagen etter at regjeringen har satt inn de strengeste restriksjonene som noen gang er gjennomført i fredstid.

Vi skrur tiden fram. Guri Melby har vært kunnskaps- og integreringsminister i 14. dager. 

– Det har vært noen spesielle dager. Aldri før har så mange skoler og barnehager blitt stengt i fredstid. sier Melby til barnehage.no, og fortsetter:

–  Vanligvis ville en kunnskapsminister dratt på besøk til skoler og barnehager, men de første timene og dagene har nesten utelukkende dreid seg om å finne løsninger for sektoren som er rammet av koronaviruset. Likevel vil jeg si at det har vært et fint første møte med sektoren. 

Stengte barnehager

Og at sektoren er rammet, er det ingen tvil om. Selv om en rekke av landets kommuner allerede hadde varslet at de på eget initiativ ville stenge barnehager. Hadde noen kommuner avgjort at dette kun skulle gjelde de kommunale barnehagene, og at de private selv måtte avgjøre om de skulle stenge. Før dette i det hele tatt rakk å bli en stor utfordring, kom regjeringen nærmest alle i forkjøpet og opplyste om at alle barnehager skulle stenges - og det på bare noen timers varsel.

Samme dag som Guri Melby ble utnevnt som statsråd, sa  barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad at kommunene ikke kunne ta betalt for barnehageplass mens det var stengt. Dette utløste igjen en rekke spørsmål. Enkelte kommuner opplyste at de ikke kom til å ta betalt for kommunale barnehageplasser, igjen ble det opp til den enkelte private barnehage å avgjøre hvilken linje de skulle legge seg på. 

Uansett hva som ville bli gjort, var det ingen tvil om at bortfall av foreldrebetaling ville skape store utfordringer for de barnehagene som ikke hadde en buffer å ta av. Interesse- og arbeidsgiverorganisasjonen PBL (Private Barnehagers Landsforbund) har beregnet at bortfall av foreldrebetaling vil utgjøre et samlet tap på rundt 370 millioner kroner i måneden for deres medlemsbarnehager.

Men igjen ble det tatt grep, og etter bare noen dager i statsrådsstolen, kunne Guri Melby opplyse om at alle barnehager ville få kompensert manglende foreldrebetaling. Til barnehage.no sier Melby at dette er noe av det hun er fornøyd med å ha fått til.

Sårbare barn

Med finansiering på plass er alle barnehager sikret inntekt som normalt, dermed er det heller ingen behov for å permittere. Verken i den kommunale eller private delen av sektoren. Men stengte barnehager skaper utfordringer.

– Nå handler situasjonen om å beskytte de mest sårbare gruppene i samfunnet fra koronaviruset. Dette er en nasjonal dugnad der både store og små har en viktig rolle å spille. Her bidrar barnehagelærere med en viktig jobb hver eneste dag.

Og nettopp dette med sårbare barn er noe Melby har fått en rekke henvendelser om:

– Jeg har fått mange henvendelser som handler om å sikre de sårbare barna et godt omsorgstilbud. Inntrykket mitt er at det er mange barn som har foreldre med samfunnskritiske oppgaver som er i barnehager og skoler nå. Det er bra, men det tyder også på at det er en del familier som føler at det er tabu å be om barnehageplass hvis de er i en sårbar situasjon. Jeg synes det bør være mer lavterskel å spørre om en plass.  Det kan være en gyldig grunn hvis foreldrene er helt utslitte eller at livssituasjonen er vanskelig for familien. Da bør det være innafor å spørre om hjelp, sier hun.

Imponert

Etter at barnehagene har blitt stengt, er det tydelig at sektoren har vært oppfinnsom. Det er barnehager som lager egen barne-TV, mens andre igjen drar hjem på besøk til barna. Noen har laget aktivitetspakker som sendes hjem, mens andre igjen lager digitale sangstunder.

– Det imponerer meg. Det finnes en enorm ståpåvilje i sektoren for å finne gode løsninger. I krisetider blir det etablerte utfordret. Måter vi løste oppgavene våre for over en uke siden gjelder ikke lenger, og her har barnehagelærere vært veldig flinke til å både tenke praktiske løsninger og tenke på hva som er til det beste for barna, sier Melby, og fortsetter:

– Jeg klarer ikke å rose de som jobber i barnehagesektoren nok. De gjør en viktig og stor innsats med å få hverdags-Norge til å fungere i en krisetid. Det er ingen enkel oppgave, og jeg blir desto mer imponert over hvor godt de barnehageansatte håndterer dette

Powered by Labrador CMS