DEBATT

Ta forskning på alvor politikere, dere vil ha så mange barn inn i barnehager som mulig, vel legg til rette for at dette skal gå bra, mener Erle Sellevåg.

– Hva er det vi holder på med?

Er det bare meg? Eller er det flere som er lei av å lese om tingenes tilstand i barnehager, uten at det blir gjort noe med?

Publisert Sist oppdatert

Nå har vi lest flere innslag fra ny forskning, barnehager er ikke god nok på fysisk kontakt og hygienen er dårlig. Det konkluderes med at det trolig kan skyldes lav bemanning.

Jobber du i barnehage, gjør du det forhåpentligvis fordi du brenner for å jobbe med barn. Du ønsker dem alt godt her i verden. Men klarer du å gjøre jobben din?

Politikere, vi mangler bemanningsnorm. Mange av oss må lage all maten til barna i løpet av en dag, selv. Vi jobber faglig, med ubunden tid, prøver å legge til rette for en god hverdag hvor vi følger nasjonale føringer gjennom rammeplanen og barnehageloven blant annet.

Er det bare meg? Eller er det flere som er lei av å lese om tingenes tilstand i barnehager, uten at det blir gjort noe med?

Man vender stadig nesen mot sine nordiske naboer, og tenker; hva er det som gjør at de får det til?

I Finland er alle ansatte på en eller annen måte fagpersoner. De har kokk i alle barnehager, de setter stort fokus på samarbeid med familier. De drar til og med på hjemmebesøk før tilvenning. Visst må de spare økonomisk de også, men de tar ikke fra bemanningen av den grunn.

I Sverige regner man makspris ut ifra inntekt; tre prosent av inntekten og maksimalt kroner 1 287,- per måned (fra 1.juli 2015). For barn nummer to betaler du to prosent av inntekten og for barn nummer tre betaler du en prosent. Man får også femten timer gratis barnehage per uke, uavhengig av om foresatte er i jobb eller ikke.

Til forskjell fra oss her i Norge hvor maksprisen er betraktelig høyere, i tillegg til at man ofte må betale matpenger også.  Vi er på god vei med gratis kjernetid, men langt ifra på samme nivå som våre naboer.

Hva gjør dette med tilbudet her til lands, kontra andre land? Hva skal til for at vi kommer på samme nivå som våre naboer, da særlig Finland? Jeg spør jeg, for svaret finner jeg ikke. Det jeg finner derimot, er mye god forskning på hvor viktig det er med trygghet og voksentetthet i barnehager blant annet. Jeg finner også forskning som sier noe om hvor avgjørende årene barnet går i barnehagen er, for fremtidig læring. Hvor stor ansvar vi har.

Kontrasten er da stor når vi leser enda en artikkel på nyåret om at enkelte barnehager presser arealnormen. Det går ikke utover kvaliteten, sier styrer. Hva vet du om det? Kan du støtte uttalelsen din på forskning? For hvis ikke er det dessverre tomme ord uten mening. Kapitalvekst kaller man det. Du vil tjene mer penger, kall en spade for en spade. Det er ikke lett å overleve som barnehage for alle, men si det høyt, det handler om penger.

Hvorfor skjer det ikke noe, da? Vi vet liksom ikke noe bedre. Vi er en gjeng med overkompanserere (ikke at det er et ord engang). Jeg mener, vi barnehageansatte er for flinke til å gjøre jobben vår, langt utover det som egentlig er forventet.

Glem ikke at man har et ansvar for å si ifra.  Bruk din stemme, er du heldig har du en sjef som hører på deg, som gjør så godt som han eller hun kan, ut fra ledelsens forutsetninger. Jeg kjenner at om ikke det hadde vært tilfelle, hadde jeg hatt en høne å plukke med noen. Jeg håper du der ute blir møtt av en forståelsesfull leder som anerkjenner ditt behov for å ivareta barna.

Så hva skal vi si barnehagefolk?

Ta forskning på alvor politikere, dere vil ha så mange barn inn i barnehager som mulig, vel legg til rette for at dette skal gå bra.

Vi elsker jobben vår, vi vil lykkes, sammen med barna. Da trenger vi politikere som ser barnehager som en fryktelig viktig investering inn i fremtiden, et forebyggende tiltak, så skal du se det bærer frukter frem i tid, når alle disse barna sitter på skolebenken ipå ungdomsskolen.

De barna som trenger ekstra hjelp, har vi fanget opp tidlig. De som trenger ekstra utfordringer, har vi sett. De som har hatt en tøff barndom med et nedbrutt hjem, har vi ivaretatt med kompetanse og omsorg. Vi har sådd frø som bor i dem langt frem i tid, man skal ikke mobbe eller erte, man skal inkludere alle, det er greit at man ikke kommer overens med alle, men kommuniser det på riktig måte. Vi har gitt vårt alt i seks år, så tett på som vi er, er dette verdifullt.

Skjønner dere det?

Powered by Labrador CMS