Mener foreldres inntekt avgjørende for barnas tannhelse.

Her lærer foreldre tannhelse i barnehagen

I Asker oppsøker tannpleierne foreldre i barnehagene for å oppdra dem i tannpuss.

Publisert Sist oppdatert

Asker og Bærum kommuner ligger i landstoppen når det gjelder småbarns tannhelse. Likevel er det store, sosiale gap i barnas tannhelse, basert på hvilket område av kommunen de tilhører. 

Kirsten Nerheim Ahlsen, direktør for tannhelsetjenesten i Akershus fylkeskommune, mener det store gapet er et utslag av sosiale forskjeller. 

– Forskning viser at det er en sammenheng mellom utdanningsnivå, sosioøkonomiske forhold og tannhelse, sier hun til Budstikka. 

Skyldes kulturforskjeller 

Alshen mener at flere hull blant innvandrerbarn har sammenheng med kulturforskjeller, kosthold og barnas pussevaner. 

Ifølge tannhelsedirektøren er det allerede slik at barn og unge fra enkelte kretser innkalles hyppigere til tannundersøkelse, fordi man statistisk sett vet at tannhelsen i enkelte områder er dårligere enn gjennomsnittet. 

Fra 2002 til 2004 kartla en forskningsgruppe ved Universitetet i Oslo (UiO) hvilke faktorer som var relatert til kariesutvikling blant tre- og femåringer i Oslo. Undersøkelsen viste at barn av innvandrere gjennomgående hadde mer karies enn etnisk norske barn.

 Barnehageprosjekt 

– Det er en del kunnskapsløshet blant innvandrerforeldre når det gjelder tannhelse. Når tannhelsetjenesten første gang er i kontakt med barnet ved tre- fireårs alder, kan skaden allerede være skjedd, uttalte Ivar Espelid, professor i pedodonti og adferdsfag ved Universitetet i Oslo, til fagbladet Tannlege tidende i forbindelse med undersøkelsen. 

Tannpleierne Pantea Salehimehrabana og Line Simonsen ved Askerholmen tannklinikk har nå startet et målrettet arbeid for å bedre tannhelsen i områdene med mange innvandrerfamilier, hvor nettopp tidlig dialog med foreldrene er et virkemiddel. 

Tannpleierne forteller at klinikken til stadighet påviser hull hos barn helt nede i treårsalderen. Det er første gang tannhelsetjenesten i Asker gjennomfører et prosjekt som dette, ifølge klinikksjef Birgit Kollevold. 

Sukker på tåteflasken 

Salehimehrabana og Simonsen har allerede vært til stede på foreldremøter i samtlige av de ni barnehagene i den aktuelle kretsen. De har informert om gode rutiner for tannpuss og kosthold, samt om den forestående «Tannuka» som vil finne sted i ukene etter påske. Tannpleierne vil da følge opp arbeidet overfor de voksne og barna i barnehagene. 

Ifølge tannpleierne er sukkeret et betydelig problem. Barnehagebarn med juice eller sukkerholdig saft på tåteflasken er et langt vanligere skue enn en kanskje skulle tro, forklarer de. De har inntrykk av at mange tror juice er sunt fordi det inneholder vitaminer. 

Nå oppfordrer de kommunene til å innføre påbud om at bygdas barnehager skal være sukkerfrie. 

Les hele saken i Budstikka.

Powered by Labrador CMS